Svenska
MEDLEMSRECENSION

Far Cry 2

Den senaste tiden har jag fått hantera många saker på en gång. Vapen, glödhet bly, arga afrikaner, långa sträckor av springande och som grädde på moset, Malaria.

Jag spelade aldrig det första Far Cry, den mest uppenbara orsaken till det var att jag verkligen hade en PC eller Xbox på den tiden. Men när Ubisoft Montreal utannonserade del två och efter att Petter hade publicerat sitt beta-test i Gamereactor 59 så hade jag en helt positiv inställning til spelet och la det direkt överst på "skaffa"-listan.

Men när det väl kom så hade jag verkligen förhandsbokat eller köpt. Anledning? Spelet hade, efter två beta-tester med två månaders mellanrum, sjunkit i kvalité och jag bestämnde mig snabbt för att llägga pengarna på någonting annat. fast nu sitter jag här med Far Cry 2 trots allt, och gissa om jag är glad för det!

Spelet börjar med att man som egenvald hjälte (det finns totalt sju valbara karaktärer) anländer till Afrikas flygplats, The Airfield. Där plockas man upp av en taxi som är på grund av omgivningarna en Jeep. Så fort du har kommit utom hörhåll frånflyplatsens personal börjar taxichaffisen förklara landets politiska sitauation:

Landet är i kris, regeringen har fallit och två rebelliska grupper har tagit över styrandet av Afrika nu, The APR och UFLL. Alla som är smarta lämnar landet innan det är för sent. Bara dårar stannar, dårar och taxi chaffisar.

APR och UFLL slås internt om vem som ska leda landet... Osv.

Destenationen för resan är ett hotell belägrat i Pala, huvudstaden i det norra teritoriet. Precis när man stannar och du ska kliva ur så får du ett Malaria anfall vilket presenteras i form av att hela skärmen blir suddigt gul och man rör sig långsammare.

Man vaknar inne på hotellet av att "The Jackal" sitter och berättar om hans planer för landet och vad han redan har gjort-sålt vapen till båda sidorna. När han är klar rser han sig upp och tar fram en pistol. Precis när han ska skjuta dig så hörs skott utanför vilket fångar hans uppmärksamhet.

Du inser snabbt att du inte kan stanna länge till i staden utan plockar på dig en machete och en pistol innan du lämnar rummet. På vägen ut från hotellet snubblar jag över en grönbrun MP5 som kommer att göra mig sällskap den närmsta tiden. Efter att ha skjutit ihjäl vakterna som bevakade ingången till staden så har jag redan klurat ut vad jag ska göra-döda "The Jackal".

I beta-testet som publicerades i Gamereactor 59 så beskrevs Far Cry 2 som en djupar, mer intensiv och vackrare spelupplevelse. Det skrevs mycket om att den nya spelmotorn skulle möjliggöra förstörbara miljöer, smarta fiender med högt AI och en väl tilltagen dygndnyckel.

I Gamereactor 61 hade AIn blivit sämre, grafiken och miljöerna var inte alls lika förstörbara som det var sagt från början, vilket jag tycker är synd speciellt efter Battlefield: Bad Company där allt gick att brassa sönder.

Ubisoft har i alla fall byggt upp ett enormt Afrika, 50 kvadratkilometer stort! Och det är snyggt också, speciellt skuggorna som faller naturligt på bilar, hus och vapnen i synnerhet. Det är inte lika snyggt som Crysis men betydligt snyggare på sina ställen en bilden som fanns med i senaste betan (Petter, kunde du inte ha valt en lite snyggare? Som visar upp den snygga sidan av spelet?).

Spelvärlden består i att scouta vaktposter efter medicin och livsprutor, ammo och diamanter. Det finns runt 50 vaktposter utplacerade i världen och i skrivande stund har jag endast scoutat runt 20. Sprutorna är tillför att snabbt kunna återhämta sig då det flyger hett bly om öronen. Det gäller också att ta medicinen mot Malaria då denna inträffar, vilket också görs utan förvarning. Hinner du inte ta sprutan i tid så dör du och måste ladda om. Har du tur kan en av dina allierade kompisar finnas i närheten och komma till din undsättnig.

Och kompisarna kan rädda dig. Men efter det så stannar dem kvar en stund och hjälper dig att döda restrerande afrikaner. men blir de träffade har du två val: Offra en spruta från ditt eget inventory eller ta fram pistolen och göra processen kort. Jag har testat båda och det sistnämnda för med sig att kompisen inte lever längre, självklart. Jag känner att jag kan skriva mycket mer om Far Cry 2 men det får isåfall protioneras fram i form av bloggar.

Sammanfattningsvis så är Far Cry 2 ett bra spel med snygg grafik, ambitiös story och en bra multiplayer del med funktionen eget banbyggande. Jag rekomenderar Far Cry 2 till actionfantaster men även till er som vill ha ett spel med enorm frihet.

Grafik: 8/10
Ljud: 9/10
Spelbarhet: 8/10
Hållbarhet: 9/10

+
Enorm spelvärld
Snygg grafik
Vapensystemet

-
Transportsträckorna
Bristfällig sparmetod (Safehouses)
Fiendernas pricksäkerhet

Medlemsrecensioner31
Samlat betyg: 6.8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10