Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Qpad MK-40

Vår hårfagre hårdvaruskribent Fredrik har knapprat på det nya hybrid-tangentbordet från Qpad men är lite besviken...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

dag finns det mängder av gaming-tillbehör att välja bland och det är i princip omöjligt att inte hitta något som passar ens egna preferenser oavsett om det gäller utseende, funktioner eller prestanda.
 När jag började lira på 1900-talet fanns det inga flashiga tangentbord eller trådlösa headset och allting handlade mest om att hålla kulan i musen ren från skräp och chipssmulor. Ni som är lika ofantligt gamla som jag är minns säkert hur det var när musen helt plötsligt bara pep iväg över skärmen eller tvärt slutade reagera vilket var extremt irriterande. Men mitt i allt elände av dåliga tangentbord, kulmöss och tvivelaktiga kontorsmusmattor tog svenske Christer Kornback, grundaren av Qpad, tag i saken och utvecklade en egen högkvalitativ gaming-musmatta som var långt mycket bättre än det som fanns att tillgå på den tiden och det blev en del av startskottet på gaming-tillbehörseran. Idag finns det massor av märken och prylar att välja bland och numer har även Qpad mycket mer än bara musmattor i sitt sortiment och när deras nya tangentbord ramlade ner i brevlådan på redaktionen var jag som vanligt snabb att paxa.

HQ

MK-40 heter deras senaste skapelse och är ett så kallat "membranical"-tangentbord, alltså en blandning mellan en membranbrytare och en mekanisk dito. Det är en enklare, billigare brytare men som ändå skall erhålla den del av den mekaniska känslans exakta återgivning under fingertopparna. För att försöka förklara själva konstruktionen lite enklare är det en mekanisk överdel på brytaren men med en 30% kortare fjäder inuti själva knappen och den aktiverar i sin tur ett membran i botten. Tanken är att det blir en kortare, snabbare slaglängd men utan att tappa den steglösa mekaniska känslan. Tyvärr är det inget jag gillar särskilt mycket då tangenterna känns tröga och det höga klickljudet från det mjuka membranet i botten inte riktigt är vad jag förväntade mig av denna typ av hybrid-brytare. Jag tror jag förstår vad Qpad var ute efter när de gjorde tangentbordet att de inte vill tumma på den mekaniska känslan och ändå försöka hålla nere priset och erbjuda ett billigare bra alternativ men för min egen del hade de mycket hellre kunnat hoppa över den mekaniska känslan och istället försökt att göra ett tystare bord med renodlade membran-brytare.

Qpad MK-40
Med tangentbordet ingår ett handledsstöd som avlastar skönt vid längre spelsessioner och det går även att höja bordet i bakkant för att få till den rätta ergonomin.

Något som däremot talar till dess fördel är priset som stannar på knappa fem hundra kronor men det är lite på bekostnad av kvalitetskänslan som inte riktigt infinner sig. Det är ganska gängligt och mitt "bryt-test" där jag bänder lite på varsin ände av tangentbordet och liksom kramar ur det vatten gör att det vrider sig en hel del och känns bräckligt. En annan sak som inte heller håller måttet är belysningen som inte är särskilt bra alls tyvärr. De tre färgerna (röd, grön och gul) som går att välja bland lyser knappt och även om du krämar på full ljusstyrka är det svårt att läsa vad det står på knapparna överhuvudtaget. Det gula färgvalet är även det helt obegripligt och med det igång ser hela tangentbordet väldigt billigt ut och det hade varit mycket bättre att bara erbjuda två färger eller ännu heller bara en färg med bättre och klarare återgivning. Nu blir det mer något som stör och drar ner känslan än något som lyfter helhetsintrycket.

Designen är inte heller något som tilltalar undertecknad och det mattsvarta utseendet med de tre stora dioderna bredvid loggan gör att det ser lika billigt ut som det känns. MK-40 har inga extra finesser utöver de tre valbara färgerna och möjligheten att välja om belysningen skall lysa med ett fast sken, andas eller skifta mellan de tre färgerna. De har skalat bort funktioner för att hålla ner priset vilket är förståeligt men de har ändå valt skicka med ett handledsstöd och det är ett stort plus i min bok. Avlastningen det ger vid långa spelsessioner är underbart skön och något som bör följa med alla tangentbord.

Detta är en annons:

Qpad MK-40 är ett tappert försök att erbjuda ett billigt tangentbord som alternativ bland alla betydligt dyrare varianter men det faller ändå på för många punkter för att nå hela vägen tycker jag. Brytarna är tröga och väldigt högljudda och belysningen hade de kunnat skippa helt eller bara haft en färg som lyst bra istället för tre som knappt lyser alls. Bordet får dock plus för det medföljande handledsstödet och den blyga prislappen men bättre kan ni Qpad och patrioten i mig hoppas på en klar förbättring tills nästa modell.

05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Billigt, trevligt handledsstödet, brytarnas livslängd
-
Högljudda och framförallt tröga knappar, väldigt svag belysning, dålig byggkvalitet
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Qpad MK-40

Qpad MK-40

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Vår hårfagre hårdvaruskribent Fredrik har knapprat på det nya hybrid-tangentbordet från Qpad men är lite besviken...



Loading next content