Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Sonos Move

Hegevall har satt trätänderna i Sonos första, trådlösa, bluetooth-högtalare...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Under en längre tid har Sonos tillåtit sig att bli frånsprunga inom sitt eget segment, vilket jag under de senaste åren sett som något ytterst märkligt. För när Sonos först rullade ut sin multiroom-lösning för över tio år sedan innoverade de på ett sätt som skulle komma att förändra hela högtalarvärlden. Sen hände inte särskilt mycket. Visst, deras brygga försvann och tekniken bakades in i app/högtalarna i sig och flertalet olika modeller släpptes, men medan konkurrenter som JBL, Denon, Yamaha, LG, Samsung och många andra dundrade ut trådlösa bluetooth-högtalare stannade Sonos kvar vid de trådbundna modellerna i Play-serien.

HQ

Till nu. Move är Sonos första bluetooth-högtalare som designats på et sätt som gör den otroligt erotisk. Den är naturligtvis fullt kompatibel med alla Play-högtalare från Sonos och kan ta plats i din multiroom-lösning om du har ett gäng gamla burkar stående i hyllorna där hemma. Den är stor, tung. Väldigt tung, faktiskt. Har ett smidigt bärhandtag på baksidan och man laddar den superenkelt genom att ställa den på en oval liten ring som medföljer. Det som däremot inte varit lika smidigt, inte lika intuitivt och "Sonos-aktigt" för egen del har varit installationen, som jag upplevt som lekande lätt vid tidigare tillfällen då jag betygsatt Play 1, Play 3 eller Play 5.

När jag först packade upp Move var batteriet dött. Efter en timmes laddning på den medföljande ringen kunde jag starta den och börja följe de mycket enkla instruktionerna. Tryck på "On". Starta appen på din smartphone. Tryck på "Hitta högtalare" och tryck in knappen för Wifi samtidigt, på Move-högtalaren. Nu ska appen kunna lokalisera högtalaren. Boom. Händh inge, som historiefanatikern Job skulle ha sagt. Appen kunde inte hitta någon ny Sonos-högtalare. Testade igen. Händh ingeh! Igen. Händh ingeh! Raderade appen och laddade hem den på nytt, startade om högtalaren och började om. Tryck, tryck, vänta... Händh ingeh! Vilket fick mig att helt enkelt srunta i appen till en början och istället synka Move via bluetooth och lira lite härlig John Mayer-musik (Heartbreak Warfare från Battle Studies) via Itunes Music, istället. Det var först efter detta som min app kunde hitta igen högtalaren vilket känns lite udda, såhär i efterhand. Detta tror jag dock mer handlar om en engångsföreteelse eller om att jag är korkad, än att Sonos designat en högtalare som är svår att komma igång med. För ingen har haft dessa klagomål vad jag kan se online, vilket säger det mesta.

Sonos Move
Snygg är den. Minimalistisk, mörkgrå och sådär härligt premium-tung.

Väl igång är den storleksmässigt rätt rejäla Move en ljuvlig liten mackapär. Ljudet som kommer ur den är sådär varmt, runt, spelglatt, livligt och trevligt som amerikanska ljudprodukter i allmänhet brukar vara, och Sonos/Klipsch/JBL/Bose i synnerhet. Du som läst mitt babbel genom åren vet mycket väl hur svag jag är för denna typ av karaktär. För mig spelar det ärligt talat rätt liten roll hur väl en högtalare eller en förstärkare mäter i diverse analytiska supertester, så länge den spelar på ett sätt som får mig att vilja dansa och sjunga med, är den a-ok enligt mig. Jag ser mig själv dock som något av en ljudsnobb, ändå, även fast jag tenderar att favorisera ljudsnobbarnas minst älskade ljudkaraktär rent allmänt, men det är givetvis något visst men prylar som får musik att låta glatt och varmt snarare än sterilt och mekaniskt.

Detta är en annons:

Mer då? Move går att styra med rösten, precis som många andra nysläppta, smarta, bluetooth-högtalare. Jag gillar inte röststyrd teknik o0ch har därmed endast testat detta några enstaka gånger med hjälp av Google Home, och även om det fungerar väl tycker jag mest att det känns onaturligt och märkligt. Men det är såklart enbart en smaksak. Det viktiga här är att det fungerar, väl. Batteritiden ligger på cirka fyra timmar (enligt mina tester) och även om det inte är sämst i klassen är det helt klart en av de svagare högtalarna gällande just detta. Det finns gott om konkurrenter från bland annat JBL, Klipsch och Denon som erbjuder flera timmar längre batteritid med ungefär lika bra ljud.

Sonos är bra, som vanligt - trots halvklen batteritid. En del oviktiga funktioner försvinner när man tar med den utomhus och mister möjligheten att koppla upp den via wifi. Det gör mig inget, dock, eftersom jag i grunden bara vill kunna spela musik via en trådlös högtalare, och inget annat (egentligen). Att den nu är stänk-tät är bra men det hade varit trevligt med en vattentät bruk, precis som JBL:s lysande Boombox (som fortfarande är min favorit). Move är en mycket trevlig bekantskap och ett viktigt tillskott till Sonos redan strålande produktbibliotek men den är inte perfekt, det finns saker för Sonos att arbeta på - Vilket jag ser fram emot.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Fantastiskt ljud, läcker design, smidigt bärhandtag, kompatibel med alla tidigare Sonos-högtalare
-
Klen batteritid, ej vattentät
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Sonos Move

Sonos Move

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Hegevall har satt trätänderna i Sonos första, trådlösa, bluetooth-högtalare...



Loading next content