Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Roccat Kain 120 AIMO

Vår dedikerade mega-musjägare herr Lindman har fångat Roccats senaste råtta och provkört i vanlig ordning...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Tyska Roccat är såklart ytterst väletablerade inom gaming-tillbehörsmarknaden och har ett gediget utbud av allt från möss till hörlurar. De har sedan starten alltid haft många modeller av möss med olika finesser, design och storlek. Det finns i princip en mus för varje gaming-ändamål och jag har därför varit nyfiken på att pröva någon lite mer FPS-inriktad modell men inte varit tillräckligt snabb när de dykt upp på redaktionen tyvärr, förrän nu. Lika snabbt som en lätt misshandlad sällskapshund norpade jag den nya råttan mitt framför ögonen på en nyvaken och snopen herr finsk redaktör (med en alldeles för stark fabläss för lakritspipor) och sprang hem med Kain-råttan under armen.

HQ

Roccat Kain 120 AIMO heter den nya musen som tagit två år att utveckla och där det mesta av tiden lagts på att få fram det perfekta musklicket. Deras ingenjörer har alltså lagt ner mängder av tid för att skapa en konstruktion som enligt dem skall ge det perfekt gensvaret när man låter pekfingret mosa ned knapparna. Det kändes konstigt när jag först läste det men måste säga att jag verkligen förstår Roccats fanatism här, för det absolut första som slår mig när jag kopplar in musen och startar Counter-Strike: Global Offensive är hur speciellt det känns att klicka med denna råtta.

Roccat Kain 120 AIMO
Designen på musen gör inget större väsen av sig men ergonomin är desto bättre. Väldigt skön att hålla i och varje knapp sitter smart placerad.

Det kändes annorlunda först eftersom de flesta möss i denna specifika kategori har väldigt lite "klick"-känsla och mer av en känsla att det inte är något motstånd alls i själva knappen men Roccats senaste råder bot på detta och ger en särskild slags feedback i knapptryckningarna som jag snabbt gått och blivit beroende av. Den lilla responsen och det lilla anhåll som krävs för att aktivera musknappen och till exempel avfyra ett skott med AK47:an känns helt, helt, helt rätt och är härligt skönt.

Roccat själva kallar det för "Titan Click" och är en mekanism där de placerat brytarna från Omron på ett optimalt sätt för att försöka få till just den här specifika klick-känslan och de har verkligen lyckats med något som få av deras konkurrenter i dagsläget ens kan mäta sig med. Roccat har dessutom snabbat upp själva tiden för klicket till att funktionen aktiveras med hjälp av en algoritm i hårdvaran som kortar ner signalprocessen med upp till 16 millisekunders kvickare responstid. Det är ju i princip omöjligt att känna för en amatör som mig men placeboeffekten gör sitt till och varje klick upplevs i varje fall ruggigt snabbt.

Detta är en annons:
Roccat Kain 120 AIMO
Roccat använder sig av den egenutvecklade sensorn Owl-Eye som levererar blixtsnabba 16000 DPI och läser av underlaget helt perfekt.

Roccat Owl-Eye kallar de sin egenutvecklade sensor som levererar hiskeliga 16000 DPI och även om det aldrig går att använda den upplösningen utan flyga ut ur skärmen med muspekaren blir precisionen otrolig. Muspekaren flyter perfekt över skrivbordet och i deras mjukvara Swarm ställer du enkelt in din optimala upplösning. Där finns det även mängder av inställningar och givetvis går det att spara ner i olika profiler för att snabbt växla emellan beroende på vilket spel du spelar. För att ytterligare enkelt kunna byta just upplösningen sitter det även en DPI-knapp på musen som gör att du kan skifta smidigt samtidigt som du spelar. I Swarm justerar du även RGB-belysningen samt alla knappar och det finns även möjlighet att skapa egna makron. Det är ett av de allra bästa och mest lättskötta program jag stött på för att ställa in din mus med och här kan verkligen konkurrenterna snegla på hur det ska se ut och fungera.

Roccat Kain 120 AIMO
Visst, den är inte sladdlös men det gör också att man kunnat hålla nere priset.

Utseendemässigt är det ingen mus som sticker ut direkt men den bakgrundsbelysta loggan lite avigt placerad nere i ena hörnet lyfter designen något även om den har en tendens att blöda lite väl mycket ljus (om jag nu måste försöka hitta något negativt här). Ergonomin är däremot alldeles, alldeles utmärkt och även med mina stora händer ligger Kain 120 perfekt under handflatan. Alla knappar sitter bra placerade, den glider lätt och ledigt över musmattan och scrollhjulet är precis lagom trögt. Den 1,8 meter långa sladden är flätad och det märks väl på hela musen att de tyska ingenjörerna har varit med länge i branschen för allting känns genomtänkt och ger ett gediget intryck.

Detta är en annons:

Roccat Kain 120 AIMO är en av de allra mest positivt överraskande upplevelser jag haft på länge när det kommer till gaming-möss. Den är lagom lätt, otroligt exakt och väldigt skön att hålla i. Men det allra allra bästa är känslan i klicket på de två stora musknapparna. Det lilla motståndet och den feedback du får under fingertoppen gör verkligen skäl till deras jakt efter det perfekta klicket, för nog är den skön att klicka med alltid. Hatten av Roccat för detta är utan tvekan en av världens bästa gaming-råttor.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Underbart härligt musklick, superb ergonomi, läcker design, klockren mjukvara, fenomenal sensor
-
Ingenting
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Roccat Kain 120 AIMO

Roccat Kain 120 AIMO

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Vår dedikerade mega-musjägare herr Lindman har fångat Roccats senaste råtta och provkört i vanlig ordning...



Loading next content