Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Sennheiser Momentum True Wireless

Petter hyllar Sennheisers Airpods 2-dödare med en recension proppad av superlativ...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det finns inget segment inom hörlurar för tillfället som är hetare än trådlösa Bluetooth-snäckor. Inget. Folk är som tokiga efter hela idén och detta mycket tack vare storsäljaren Apple Airpods som jag tycker att man ser överallt. Folk vandrar omkring som zombies med de där kritvita tandborstarna i öronen och jag har under de senaste månaderna klämt på en rad olika modeller inom detta segment, från en rad olika tillverkare. I detta test är det dags för mig att tycka till om de ytterst kostsamma Sennheiser Momentum True Wireless som naturligtvis är tyskarnas Airpod-dödare.

HQ

Dessa snäckor kostar 2900 kronor vilket såklart är massor av pengar för en in-ear-lur. Elementen är av dynamisk typ och mäter sju millimeter och lurarna väger också sju gram, styck. De är IPX4-klassade och har ett imponerande omfång på 5Hz till 21Hz och stödjer naturligtvis Bluetooth 5. Designen känns på flera sätt typisk för Sennheiser. Enkel, en smula retroinspirerad med en mix mellan mattsvart hårdplast och borstat aluminium. medföljer i kartongen gör tre olika storlekar på själva gummikopparna vilket gör att det är enkelt att hitta "rätt" storlek för att dessa snordyra snäckor inte ska ploppa ut ur öronen och hamna på gymgolvet. För det är mestadels där som jag har testat Sennheiser Momentum True Wireless. På gymmet.

Sennheiser Momentum True Wireless
De sticker ut mycket mindre ur öronen än både Sonys- samt Bose:s alternativ. De ser dessutom inte ut som svinfula tandborst-huvuden.

På mitt gym spelar de uteslutande skräpmusik, högt också. Vi pratar Samir & Viktor, Markoolio, Metallica, Håkan Hellström och Katy Perry. Musik som för egen del har en ytterst negativ effekt på min träning då jag blir så trött av skiten att jag för det mesta bara vill sluta lyfta skrot och gå hem. Men med Sennheiser Momentum True Wireless har jag nått en ny nivå av motivation eftersom de fungerat alldeles utmärkt för alla de behov jag haft. Till att börja med sitter de helt suveränt bra i mina öron med hjälp av medium-plupparna. För att stoppa in dem vrider man snäckan ett kvarts varv vilket för egen del gör att de liksom "klickar" i hörselgången samt örats generella utformning på ett sätt som ingen annan lur av den här typen som jag har haft nöjet att testa - gör. Jag har hoppat runt på ett löpband, gjort sit-ups, kört allt från bänkpress till militärpress med dessa snäckor i skallen och aldrig känt att de rört sig så mycket som en mikromillimeter. Med det där är ju såklart supersubjektivt beroende på hur ens öron är utformade.

När det gäller funktionalitet har jag läst en del klagomål på Sennheiser Momentum True Wireless men har själv i princip bara diggat hur de fungerar. För här har Sennheiser tänkt till. Snäckorna laddas (precis som i fallet Airpods och Sony WF-1000X i den medföljande asken och så fort de förs in i öronen aktiveras de och kan synkas till mobiltelefonen med ett enkelt knapptryck. Det går sedan att pausa musiken eller besvara telefonsamtal genom att nudda en av snäckorna (olika sida har olika funktioner) och det har fungerat perfekt för egen del. Batteritiden för egen del har uppgått till cirka fem timmar och det anser jag vara riktigt bra med tanke på hur enkla de är att ladda, hur små de är och hur bra dessa verkligen låter.

Detta är en annons:

För det finns ingen som helst tvekan om att detta är den lur i detta segment som jag anser låter allra, allra bäst. Jämfört med Apple Airpods 2, Sony WF-1000X samt Bose Sound Sport Free skåpar Sennheiser Momentum True Wireless ut konkurrenten ganska precis hur enkelt som helst. Det finns massor av djup här, massor av botten. Riktigt botten, något som jag anser att Sennheiser i sina större over-ear-modeller ibland saknar. Basen är tung, tjock. Fläskigt rejäl. Lurarna är spelglada, varma och roliga. Jag har under längre 90-minuterspass på Sports Gym Storsjö Strand aldrig känt mig lyssningstrött eller matt i öronen trots att jag mosat på ordentligt när jag poppat "Love Equals War" (Care of Night) på maxvolym. Jag skulle vilja säga att ljudkaraktären här är en aning icke-typisk för att vara Sennheiser och kanske snarare rimmar på hur Sonos, Bose eller varför inte Audeze vanligtvis EQ:ar sina grejor.

Sennheiser Momentum True Wireless
Strax över fem timmar räcker batteriet enligt våra uppskattningar.

Via Sennheisers egen app går det naturligtvis att ratta lurarna lite som man vill men möjligheterna är hyfsat begränsade och ingenting som jag gjort har fått dessa att låta bättre än vad de gör ur kartong. Mellanregistret är detaljerat och kontrollerat medan diskanten är behagligt balanserad och högupplöst. Ljudmässigt når de såklart inte upp till exempelvis AKG N40 eller Audeze iSine20 men det är å andra sidan dubbelt så dyra, trådburna, snäckor. I slutändan finns det för egen del verkligen inte särskilt mycket för min del att gnälla på gällande Sennheiser Momentum True Wireless som jag anser vara bäst i klassen just nu. De är framförallt så pass mycket bättre rent ljudmässigt än Apples Airpods att det nästan blir larvigt.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Spelglad och varm ljudkaraktär, massor av bas, grymt bra kontroll, imponerande batteritid, sitter som en sten i örat, härlig funktionalitet
-
Dyra
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content