Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

MSI GS75 Stealth 8SG

MSI har fått växtvärk och inkluderar nu en 17,3-tummare i sin GS-serie. Vi har kollat in deras RTX-laptop närmare...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Marknaden för ultratunna superspelbara bärbara datorer har bara vuxit senaste tiden, och man kan undra hur man kan fortsätta att driva mer och mer prestanda ur sådana tunna maskiner. Vi har testat toppmodellen 8SG med RTX2080 Max-Q, men det finns också två mindre modeller med RTX 2070 respektive RTX 2060, om du inte vill betala de dryga 30 000 kronor en sådan enhet kostar.

HQ

Jag skulle verkligen vilja beklaga mig mycket över priset - men de andra bärbara RTX 2080-datorerna vi har på kontoret är därmed ännu dyrare - så MSI är faktiskt riktigt billiga i en direkt jämförelse. Obehagligt men sant för dem som måste betala samma för en bärbar dator som för en Golf V i gott skick.

MSI GS75 Stealth 8SG

Och hur skiljer maskinen ut sig då? Jo, för det första är datorn under 1,9 cm hög, och man har fortsatt att göra kontrasterande färger i brons, samt att vikten är behagliga dryga 2 kg med en relativt smal skärmkant på 5,2 mm och inte minst en väl fungerande pekplatta och ett helt okej tangentbord - naturligtvis med individuell RGB-belysning. MSI har också förberett sig för användning av inte mindre än tre M.2 SSD-diskar, och även om det inte är särskilt billigt så är det en naturlig utveckling. Det bör dock noteras att endast två kör NVMe-stöd.

Allt är gjort i ett snyggt och solitt metallchassi, och jag är särskilt nöjd med de stabila gångjärnen till skärmen. Högtalarna från danska Dynaudio är bra för en dator av den här storleken och placeras ovanför tangentbordet, inget konstigt trams med att lägga dem under datorn eller liknande - tack för det. Musplattan är ganska stor, och den ligger trevligt nog inte på en viss sida eller sitter över tangentbordet eller annat märkligt utan är lätt att använda med en fin känsla mot huden. Men skärmen har lite flex, det är inte mycket men det finns där.

Detta är en annons:

Anslutningarna är standard men med guldpläterade hörlursanslutningar, HDMI, MicroSD, som tidigare nämnt Ethernet, tre USB 3.1, en vanlig USB-C (1:a generationen) och en USB-C med Thunderbolt 3 (2:e generationen). Jag hade dock inte haft något emot en dedikerad mini-displayportutgång.

MSI GS75 Stealth 8SG

Undersidan används här som ett stort intag, och det verkar ganska rimligt. Strömförsörjningen har kommit ner till ganska rimlig nivå, motsvarande ungefär två mobiltelefoner. Med tanke på att vi på kontoret har en annan testmaskin som är betydligt svagare, men har en tre gånger så stor och minst tre gånger så kraftig strömförsörjning, så är det trevligt att se producenterna börjar ta den delen av portabiliteten på allvar.

Skärmen är som förväntat 17,3 "144Hz - även om jag har lite svårighet med beskrivningen "IPS-nivå", eftersom det inte är en IPS-skärm, det syns tydligt i färgerna, men mättnaden är ganska bra och Samma gäller den svarta nivån - men det är således inte livliga och livfulla färger som med en IPS-panel. RAM-blocken har en nod uppåt, två stycken 16GB DDR4-2666 sitter där, och även om det kanske inte är absolut nödvändigt, så är det bra för de av oss som använder Chrome.

Detta är en annons:
MSI GS75 Stealth 8SG

Batteriet är ganska respektabelt på 82 Watt-timmar, och det kan faktiskt ge en reell batterilivslängd på drygt 6 timmar vid normal användning - då skärmen skruvas ned och grafikkortet släckts. Men i samma stund som du låter RTX-kortet köras för fullt, blöder batteriet över en procent per minut - vi fick bara en timme och 10 minuter ur det. Men ärligt talat kan det också förväntas.

CPU:n är en i7-8750H och moderkortet baseras på ett Intel HM370-chipset. Min enda designkritik är placeringen av laddkabeln, den är placerad så att du oundvikligen kommer ha den precis framför en ventilationsport. Den medföljande programvaran ger en relativt enkel och snabb åtkomst till relevant information och inställningar, och heter naturligtvis "Dragon Center".

WIFI-anslutningen var snabb och stabil under testkörningen. Lyckligtvis finns det också LAN-ingång och Bluetooth 5.

Och så Benchmark-tester:

3D Mark
Time Spy: 6866
Time Spy Extreme: 3105
Port Royal: 4016
Fire Strike Ultra: 4337
Fire Strike Extreme: 4342
Fire Strike: 15536

Total War: Warhammer II
Ultra: 75.9
High: 97.0
Medium: 128.6

Far Cry 5
Ultra: 88
High: 94
Medium: 98

Assassin's Creed Odyssey
Medium: 80
High: 70
Ultra: 50

Middle-earth: Shadow of War
Ultra: 93
High: 115
Med: 136

The Division
Ultra: 89.5
High: 113.1
Medium: 136.2

MSI GS75 Stealth 8SG


Genomgående finns det en enorm förbättring jämfört med nästan samma maskinvara, men med GTX1080 Max-Q. Där skillnaderna är ungefär 10% med medelinställningar, förbättras de sekventiellt desto hårdare belastningen blir. Här finns förbättringar på 27% i Division och Shadow of War, 25% i Total War samt 37% i Time Spy Extreme.

Kylningen är ofta problemet på tunna datorer, och vi mätte också CPU-temperaturer på upp till 96 grader och 48 grader i hårt arbete - vilket förmodligen är 8-10 grader för mycket, medan GPU-enheten överraskande aldrig kom över 73 grader. Men det skulle vara fördelaktigt om man kunde kyla CPU lite mer, medan GPU skulle kunna få bli varmare.

Bullernivån är acceptabel, GS75 är tyst under normala förhållanden, och avger 44 dB när den pressas och kör du CoolerBoost och slutar det vid 51 dB. Enligt MSI finns separat kylning av CPU och GPU, och en tung belastning på en av dem ska inte påverka den andra. Systemet är ganska klassiskt med luftintag i botten, och den heta luften spottas ut i sidorna och baktill.

Som en ultraportabel man kan inte riktigt klaga på att det blir lite varmt, eller att det låter lite när kylningen går i högsta växeln. Jag skulle dock ha velat ha ett chassi runt skärmen som var aningen styvare samt en skärm med lite mer levande färger, men trots att det är billigt jämfört med alla andra har jag svårt att betala över 30 000 kronor en dator trots att den är mycket tunn och väger drygt två kilo, när den inte har en IPS-skärm. Men för pengarna får du dock bland det mest kraftfulla som man i dagsläget kan pressa in på så lite utrymme - och priset är fortfarande billigare än konkurrensen just nu.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Otroligt tunn, bra kylning, genomtänkt design, billigare än konkurrensen, gott om anslutningar
-
Flex i skärmen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content