Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Netgear Orbi

Det finns massor av kompletta wifi-lösningar och vi har testat Netgears Orbi-serie som verkligen presterar väl...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

De flesta system fungerar på samma sätt. En huvudenhet får internet från en kabel via ditt modem och har båda inbyggda Wifi-antenner, samt dedikerade antenner som sänder signalen trådlöst till en extern mottagare som också har inbyggda kraftfulla antenner. Som sådan är de inte mycket annorlunda än din Wifi-router/modem och en vanlig Wifi Extender, bara uppskalad och med betydligt kraftfullare antenner.

HQ

Orbi-systemet som vi testat är det absolut minsta. Det här är 20-seriens moduler, och det är ett komplett paket som heter RBK, som består av en router, RBR20 och en satellitanordning som heter RBS20. Men jag måste varna att om du expanderar blir det snabbt dyrt, där hela paketet kostar 2400 kronor - vilket är betydligt billigare än de större paketen, så kostar en enda satellit 1550 kronor i löpande satsningar. Det är den minsta i serien, och de större modellerna har generellt AC3000, där den här utgåvan "bara" har AC2200. Olika paket kan också komma med två satelliter - men det här lilla paketet anges, trots endast två enheter, för att kunna täcka 370 kvadratmeter.

Netgear Orbi

Enheterna är lika och liknande... ja... kanske ljusstakar? Vaser? Det ser ut som hantverk och inte Wifi-doningar. Även om det finns Tri-Band Wifi i enheterna är alla antenner dolda och anslutningarna finns på insidan av enheterna, så att kablar kan döljas så mycket som möjligt. Användarvänligheten är taget flera steg längre och systemet uppdaterar sig själv. Appen är riktigt snäll och lätt att använda. Det finns två 2,4 GHz antenner och två 5GHz i varje enhet, och nätverket växlar mellan dem för bästa möjliga anslutning. Jag är själv en stor fan av denna flytande övergång mellan frekvensband runt användaren, och även om det blir allt vanligare, behöver vi inte gå tillbaka många år innan det var reserverat för dyra dedikerade Wifi-routrar.

Systemet har två "Backhaul", ett smart ord för interna 5Ghz-kommunikationsantenner. Det ger en hel 1,7GBps att spela med för ren intern kommunikation. Routern är ansluten via kabel, ansluten och sedan hittar den vad den vill ha. Satelliten startas, du trycker "sync" på båda enheterna, och sedan är det bara det. Resten av inställningen görs med en app. Det tog cirka 10 minuter att packa upp och göra klart.

Detta är en annons:

Nu när vi är i färd med att ansluta, kan vi starta Circle om behovet är där. Det är föräldrakontroll och det är certifierat av Disney - mindre kan inte göra det. Det ger gott om möjligheter att begränsa inte bara innehåll, utan också när du kan vara på internet och det kan göras via programmet. Det är rena Orwell 1984. Jag älskar det, det är varje paranoid stavningsförälders våta dröm, eller de som bara vill straffa sina barn lite mer än att bara ta deras lördagsgodis. Du kan också ta bort eller pausa internet för specifika användare och även program, och eftersom du kan se de enheter som är anslutna har du en galen mängd möjligheter att vara hemmets obestridliga internetdespot.

Netgear Orbi

Det finns stöd för Google Assistant och Alexa. Jag har absolut inget behov av det, men om du är den paranoida typen som stänger av gästnätverket till och från samt är rädd för keyloggers, så är det mycket bra.

Routern har en ytterligare Ethernet-port, och satelliten har två Ethernet-anslutningar. Enheterna är snabbare, eftersom allt med Tri-Band ju är det. Men i stället för teoretiska hastigheter koncentrerar vi oss på verklig överföringshastighet.

Detta är en annons:

Utgångspunkten för mätningarna är en lägenhet i två plan med golv/mellanskikt i cirka 75 centimeter betong, där signalen kommer in i vardagsrummet, och samtidigt måste en god signal levereras till ett rum direkt under vardagsrummet samt ett elektronikrum som ligger snett i linje med detta. Här är den verkliga betongtjockleken förmodligen över en meter, och det finns också två väggar i sten på cirka 30 centimeters tjocklek i vägen.

Jag har mätt med Speedtest, Fullrates hemsida, Linksys routers programvara för WRT32X, Speedcheck och Wifi Analyzer. I allmänhet kan man säga att Speedtest har något lägre upp- och nerladdningshastigheter, men å andra sidan slutar det med lägre ljud på anslutningen. Speedcheck går genom andra servrar och har därför ett annat resultat, det finns högre hastigheter, men också mer buller. Resultatet som var mest konsekvent valdes, eftersom det mättes flera gånger, men användes på samma sätt. Speedtest har till exempel valts som den mest konsekventa mätningen för en viss plats, så alla mätningar reproduceras från samma testverktyg (det fluktuerade något mellan 2,4 och 5 GHz i synnerhet, men även de tre mätvärdena).

Netgear Orbi

Vi har uppmätt reell bandbredd, signalstyrka, antingen uttryckt som % eller som dBm (100% = -35 sBm, 1% = -95dBm), brus (signalstörning) och ping (svarstid).

Om vi börjar med standardkonfigurationen. Det är Zyxel Wifi-routern som tillhandahålls av internetleverantören och sedan en LAN-kabel som dras alltför många meter till rummet längst bort från var hemdatorn är baserad. En vanlig Wifi Extender användes också för rummet under vardagsrummet, men ärligt var det inte särskilt imponerande och gav bara en 20% bättre 2,4 GHz signal.

Modemet placerades något dolt, så det blev Orbi-systemet, så att platsen var ganska lik, vilket är särskilt viktigt för mätningarna i vardagsrummet och rummet direkt nedan, eftersom den dolda platsen förringar signalstyrkan.

Om vi börjar med vardagsrummet får vi en 2,4 GHz-mätning med 44,7 Mbps nedladdning, 11,7 MBps uppladdning, en ping på 11 millisekunder och 4 millisekunder brus. Signalen är inte optimal med -59 dBm, vilket motsvarar 60% signalstyrka och 5 GHz-bandet var överraskandeinte bättre hastigheter med 90,8 nedladdning, 12,2 Mbps upload, samma 11ms ping - men en signifikant lägre brus på endast 1 millisekund, men signalen var också vid -73 dBm, motsvarande 73% signalstyrka.

Införandet av Orbi-systemet erbjöd några intressanta data. Nedladdningsgraden sjönk till 87,8 Mbps medan uppladdning slutade vid 11,8 Mbps. Så det kostar både för nedladdning och uppladdning, och på grund av den fortfarande höga nedladdningen kan vi dra slutsatsen att Orbi-systemet har valt 5GHz - allting skulle inte vara vettigt. Stiftet har stigit till 12 millisekunder medan bullret stannar vid 1 millisekunder brus. Signalen är dock bättre, -50dBm, motsvarande 75% styrka.

Netgear Orbi

I rummet nedan är situationen lite annorlunda. Internetleverantörens eget modem kan nu ladda ner endast 14.95 nedladdningar, 11.39 uppladdningar och med en pms på 26 millisekunder, med en 25 millisekunder brus och en signal på -67dBm, motsvarande 46% på 2,4GHz-bandet. Även om signalstyrkan "bara" minskas med 14%, har det kostat sex gånger så mycket ljud på linjen och två tredjedelar av nedladdningshastigheten har försvunnit.

Med 5GHz är vi ner på 42,44 MB nedladdning, 12,02 MB uppladdning, 27 millisekunder ping och 25 millisekunder brus. En halvbra anslutning alltså.

Med Orbi finns det dock inga bekymmer, 90,8 Mbps nedladdning, en uppladdning av 12.03, endast 13 millisekunder ping och brus på 1 millisekunder. Signalen är så bra som det går i vardagsrummet. Pingtiden ökade med 1 millisekunder, men bäst av allt är bruset fortfarande mycket minimal med endast 1 millisekunder. Ännu mer imponerande är signalen, -41 dBm, motsvarande 81% signal.

Men vad händer om Orbi-satelliten flyttar in i rummet bredvid? Ja, signalen sjunker till 81,1 ner, 12,0 upp, 13 millisekunder ping bibehålls, och ljudet hålls också vid 1 millisekunder brus, men signalstyrkan sjunker till -64dBm, motsvarande 51%.

Och när vi nu har flyttat Orbi-systemet längst bort, i rummet där hemmets primära dator står, ett rum med kabelanslutning, kan du sedan byta kabel från routern i vardagsrummet och i stället ta bort kabeln direkt från Orbi- satellit?

Den trådlösa anslutningen direkt från routern ger Speedtest 90MBps-nedladdning, 11MBps-uppladdning och 11 millisekunder ping. Om du byter till Orbi, är resultatet detsamma samma resultat. Ingen skillnad Inte alls.

Med andra tjänster finns det något annorlunda resultat, den viktigaste är Fullrates internetmätare, vilket ger den direktanslutna anslutningen 92,1/12,5 med 8 millisekunder ping, medan lösningen med en kabelbaserad Orbi-satellit ger 87,3/11,6/11.

Och vad är slutsatsen?

Användningen av Orbi-systemet kostar inte mycket på hastigheten som mäts i samma rum, men å andra sidan ger en bättre trådlös anslutning. Så snart vi byter våning, klarar Orbi-systemet att ansluta utan någon signifikant försämring och slår både 2,4 GHz Wifi Extender och ISP:s egen router med hästlängder. Även när satelliten är placerad längre bort i ett helt annat rum är anslutningen fortfarande så bra att den i bästa fall kan leverera en kabelanslutning och i värsta fall förlorar marginellt på upp och ner.

I Netgears-världen är Orbi RBK20 en "entry level" -produkt, men prestationen säger något helt annat.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content