Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Acer Nitro 5

Vi har testat Nitro 5 som bjuder på förnuftiga lösningar och mäktig prestanda för lågt pris...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Producenterna i branschen har många underkategorier och serier med märkvärdiga namn, och Acer brukar också ha en förkärlek för att släppa gaming-produkter i märkliga kategorier. Bland dessa finner vi Nitro-serien, som fungerar som ett mellanting mellan pris och prestanda. Priserna starter på För drygt 5000 kronor får du i5 CPU, MX150-grafikkort, 6GB RAM och 256GB SSD, hela vägen upp till över 12000 för i7 CPU, GTX 1060, 16GB RAM, 2TB SATA-hårddisk och 500GB SSD. Det finns över 30 konfigurationer - vilket ärligt talat är aningen i överkant, och den vi nu testat har en i7-8750H CPU, 8GM RAM, 1TB SATA-hårddisk med 16GB Optane samt GTX1050TI med 4GB VRAM. Den testade modellen finns av en eller annan märklig orsak inte längre på marknaden i Norden och det närmaste vi kommer är 2TB SATA istället för den testade 1TB, och den kostar runt 9000 kronor.

HQ

Om vi startar med själva datorn, så är den byggd i kolfiber-look med matt röda kontrasteffekter, och kan nästan förväxlas med Helios 300-datorn som ser ut som en förvuxen Nitro. Den är frän, semidiskret, och så har den ett riktigt ethernet-uttag.

Acer Nitro 5

Skärmen är som sagt en 15,6" 1080p 16:9 IPS-panel. Hur det kan erbjudas på en så billig burk förstår jag inte, men Acer har förmodligen fått ett fint pris tack vare stora inköp.

Utöver ethernetuttag har Nitro 5 802.11AC-standard och 2x2 MIMO trådlöst internet - det betyder att du har alla förutsättningar att få stabil uppkoppling, och mycket riktigt har jag inte stött på några problem. Här hittar vi även SD-kortläsare, två USB 2, en USB 3 och en USB 3.1 samt HDMI.

Detta är en annons:

Optanminne fungerar som ett gränssnitt mellan RAM och hårddisk, och det är en superfin idé, men det verkar lite slösat i en billig bärbar dator. Tanken är att du kan påskynda de dataöverföringar som händer ofta och mjukvaran håller reda på vilka data du använder mest och placerar dem sedan i alternativminnet istället för på den vanliga hårddisken. Det kostar inte mycket att inkludera, men jag skulle personligen föredra lite mindre hårddisk och att det var ren SSD istället. Det råder ingen tvekan om att det ger en snabbare användning av datorn varje dag, men jag kunde inte dokumentera ett riktigt FPS-boost under den period vi hade maskinen. Optane gör faktiskt hårddisken 2,5x snabbare med utvalda filer, och det är förmodligen främst belastningstider med lite mer tunga spel som du kommer att känna en skillnad, så idén är inte helt galen.

Acer Nitro 5

Styrprogrammet heter Nitrosense, och det är definitivt en av de bättre. Det är enkelt och hanterbart med ikoner som är lätta att identifiera och det finns inget onödigt fluff. Temperaturkontroll, fläktar, med mera... allt är tillgängligt med ett enda klick, samma sak gäller Cool Boost som är känd från större Acer-datorer. Batteriet är en Firecell på 3320 mAh och är faktiskt ganska bra, nästan sju timmars användning.

Om vi tittar på siffrorna, så idlar CPU på 46 grader, men når 94. Cool Boost drar lyckligtvis ner detta dramatiskt om du kan leva med bullret du får på köpet. GPU-enheten stängs av om den inte används för att spara batteri, men annars är det 37 grader som gäller med 67 vid full belastning.

Detta är en annons:

Fläktarna är överraskande tysta, 32dB vid normal maximal belastning, 36dB med alla fläktar på full nivå.

Så låt oss gå till benchmark-tester.

Trots den senaste i7-processorn, 8 GB RAM, SATA-hårddisk och speciellt en 1050TI, så finns begränsningar. Men jag tror att det är mer än accepterat på en bärbar dator i denna prisklass.
The Division
Medium: 60.6
High: 47.3
Ultra: 37

Lite överraskande, vi får drygt 60 FPS med mediuminställning.

3D Mark - syntestisk testscore
Cloud Gate: 25067
Sky Diver: 20987
Fire Strike: 6826
Time Spy: 2556

Här är speciellt Sky Diver-poängen värd att notera, vi förmodade att det skulle vara under 19000.

Total War: Warhammer II
Medium: 50,8
High 39,1
Ultra 25,2

Trots en i7 CPU är det inte så mycket att göra med en sådan regnintensiv titel. Lyckligtvis kan nästan alla inställningar justeras individuellt, så vill du absolut vara över 60 FPS, så det är möjligt, men i den här titeln är det lite detsamma.

Middle-earth: Shadow of War
Medium: 60
High: 45
Ultra: 35

60 FPS på medium är inte helt pjåkigt.

Acer Nitro 5

Sammanfattningsvis är idén om Nitro 5 faktiskt förnuftigt, och utförandet likaså. Optan-minnet och IPS-panelen kanske är overkill i denna prisklass dock, och jag skulle personligen ha föredragit ett kraftfullare grafikkort och en SSD-hårddisk istället.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content