Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Philips 65OLED803

Philips slår till med den kanske mest uppkäftiga rock and roll-OLED-TV:n vi någonsin testat och en förtrollad chefredaktör headbangar vildsint...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Sony, Panasonic, Philips... Alla nyttjar de LG:s OLED-paneler i sina skärmar numer vilket på slutet gjort samtliga OLED-skärmar från dessa fyra jättar väldigt, väldigt lika sett till bildkvalitet. Bilden är i botten exakt samma, men ser såklart något olika ut beroende på hur dessa olika tillverkare "tunar" den med hjälp av egenutvecklade bildchip. Och här handlar det om personlig smak mer än något annat. Folk som på riktigt försöker få det till att LG gör kassa OLED-skärmar medan exempelvis Sonys modeller är perfekta - pysslar med märkesfavorisering mer än något annat. Men... Som jag var inne på handlar det idag mest om högst personlig smak snarare än mätbara skillnader och personligen har jag, som du vet, varit som svagast för den bild som LG och Philips erbjuder här.

HQ

Med nya modellen 803 har Philips verkligen tagit i från tårna och det råder ingen tvekan om att man försökt särskilja sig från konkurrensen som huserar samma paneler, här. För till skillnad från LG C8 och kanske framförallt Sony A1 är denna TV:n rena rama galenpannan sett till dynamik, punch och livlighet. Tänk JBL Boombox eller AKG N40 fast i TV-form. Ren och skär power. Philips har uppdaterat det prisbelönta, fullständigt strålande bildchippet P5 och ställt upp allt vad kontrast, ljusstyrka samt färgtemp till max om man nu kör TV:n i standardläget "Livlig" (som varit lite av grejen med denna TV, hela tiden). Medan LG erbjuder en mer... Sansad bild, är det denna skärms roll att spela Allan-ballan®, hela kvällen lång. Och jag älskar det (innerligt, hårt och passionerat).

Philips 65OLED803
Extremt få OLED-skärmar hanterar snabba rörelser lika väl som Philips 65OLED803.

Philips har varit oförskämt bra på både LED och OLED de senaste åren men har trots det hamnat lite i skymundan eftersom de sydkoreanska märkena mer eller mindre regerar marknaden och tar upp 90% av all plats rent positioneringsmässigt. Här på Gamereactor har vi under årens lopp haft tre stycken Philips-skärmar i ett av våra testrum och minus en del mjukvarumässiga bekymmer varit supernöjda, rakt igenom. P5-chippet är och förblir ett stycke teknologisk triumf och i denna TV har man dessutom pulat i Android 8.0 som gör den rappare, smidigare och framförallt mer funktionellt pålitlig och förutsägbar än tidigare modeller, vilket jag verkligen uppskattar. Det finns inte längre de där problemen med att skärmarna kan hänga sig under pågående uppdateringar eller att de inte känner igen vissa smart TV-appar som man laddat hem. Tvärtom. Nu flyter allt på, gränssnittet känns blixtsnabbt och responsivt och 803:an känner igen alla typer av USB-minnen, oavsett vilket OS vi formaterat dem i.

Designmässigt är det idag helt poänglöst att uttala sig om hur själva skärmarna i denna prisklass ser ut, eftersom ramarna runt bilden numer är så otroligt smal och resten av höljet så anonymt att det vore lite som att recensera designen av ett A4-papper. Ramen är 8 mm tunn och svart. Punkt. Det är istället fötterna samt de medföljande fjärrkontrollerna som går att uttala sig om och här har Philips briljerat. Fötterna är pyttesmå, kromade stavar med en laseretsad Philips-logo på ovansidan som sticker fram under skärmens framkant. Detta är ett mycket snyggt och stabilt bordsstativ som är superenkelt att montera och möjliggör flexibel placering på olika typer av mediamöbler. Det medföljer två stycken fjärrkontroller varav en är en fullstor historia med Philips typiska tangentbord på baksidan (dock utan den där härliga alu-ramen som de kört med sedan 2014) medan den andra liknar ena delen av stativet och vid första anblick mest bara såg ut som en tuschpenna med hölje av borstat aluminium. Tanken är naturligtvis att kunna gömma undan storfjärren för att enbart nyttja den minimalistiska "pennan" för att välja kanal, styra volymen och aktivera diverse smart TV-funktioner.

Detta är en annons:
Philips 65OLED803
Fenomenal bild och riktigt läcker bild räcker långt. Denna gången är mjukvaran dessutom ilsnabb.

Det mest unika med Philips TV-skärmar de senaste åren stavas såklart Ambilight och även om det mesta är sig likt här jämfört med Philips 65PUS7601, har det tillkommit en funktion som nu tillåter för att man som användare synkar sin 803-skärm med Philips Hue och på så sätt bygger rena rama bild-discot i vardagsrummet. För det är ärligt talat en riktigt frän upplevelse att ligga i soffan och slöspela Fortnite på Philips 65OLED803 med vardagsrummets sex Hue-lampor synkade till det dynamiska läget som gör att ljuset från Ambilight realtids-mappats efter vad som sker i spelet. Rummet skiftar från ljusgult och pulserande till blått, grönt och rött under de matcher jag spelar och det råder ingen som helst tvekan om att detta förstärker spelupplevelsen, åtminstone under korta spelpass och om man avser att imponera på polarna. Vi har även testat att styra TV:n med hjälp ab Google Assistant och JBL Link och hår går det ju att styra Ambilight/Hue-kombinationen med rösten, också, och nyttja TV:n som en vägglampa om man nu skulle vilja det. Lite fränt, är det allt. Även fast jag (som du säkert vet) varit en Ambilight-skeptiker från ruta ett.

När det gäller bildkvaliteten så är detta, som sagt, en strålande TV som erbjuder bildkvalitet som hör till det bästa du kan köpa för pengar, rakt av. Svärtan är (föga förvånande) avgrundsdjup utan att tappa detaljer i gråskalan och det finns gott om ljusstyrka här för den som gillar HDR-punch. Kontrasten är även den fenomenal precis som ansikontrasten. Här är LG:s paneler verkligen fullständigt sinnessjukt bra. Färgerna i Philips 65OLED803 är högst medvetet ordentligt uppskruvade och skärmen kan därmed inte beskrivas som det minsta neutral, tvärtom. Här får du som gillar HDR-bild väldigt mycket för pengarna då hela tuningen som jag nämnde tidigare känns ordentligt kraftig och livlig. Nu går ju detta naturligtvis att ställa ned, för den som vill det. 893 är absolut inte en TV enbart för de som gillar livlighet och bildpunch. Aktiverar du exempelvis bildläget "ISF Natt" tonas allting ned och flertalet processing-filter stängs av vilket skapar en klart mer mätbart korrekt och samlad bild med mer neutralitet i samtliga färgvärden. Men samtidigt... Det är roligt med punch. Inte minst när man spelar spel.

I "Game Mode" presterar Philips 65OLED803 bra. 31 ms i input lag via Leo Bodnar och rörelsehantering som få andra skärmar av OLED-typ kan tävla med. Faktum är att 803:an ritar upp rappa rörelsemönster i Blackout-läget av Call of Duty: Back Ops 4 bättre än samtliga OLED-skärmar vi testat och även om 31 millisekunder är lite mycket jämfört med LG C8 och Sony AF9, är det naturligtvis klart godtagbart för en 4K-TV av denna hiskeliga kvalitet.

Detta är en annons:
Philips 65OLED803
Ambilight går denna gång att koppla ihop med Philips Hue vilket kan skapa en del riktigt fräna effekter i hela vardagsrummet.

Att detta är en strålande TV råder det ingen som helst tvekan om. Philips har aldrig varit bättre och tack vare 8.0-versionen av Android-operativsystemet är de där dryga mjukvarubuggarna som tidigare modeller drogs med inte längre ett bekymmer. Rörelsehanteringen och svärtan briljerar och för den som vill ha en roligare, mer punchigt festlig bild än det som går att få från de närmaste konkurrenterna är detta ett fenomenalt val av TV.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Sanslös svärta, magiskt bra kontrast, punchigt festliga färger, massor av ljusstyrka, klockren ljudkvalitet, dubbla fjärrkontroller, smidigt gränssnitt
-
Dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Philips 65OLED803

Philips 65OLED803

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Philips slår till med den kanske mest uppkäftiga rock and roll-OLED-TV:n vi någonsin testat och en förtrollad chefredaktör headbangar vildsint...



Loading next content