Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Acer Predator X27

Vi har testat den vilda Acer Predator X27 - skärmen som är så hardcore att du lär behöva ett nytt grafikkort...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Om vi börjar med estetik, så är skärmen mycket mer subtil än väntat - om att man nu inte väljer att fästa den medföljande avskärmningen, men det var inte för mig.

HQ

Stativet är i metall och det är både robust och ganska tungt. Det integrerade bärhandtaget är inte bara en smart finess, utan en nödvändighet. Det finns de inställningar du förväntar dig och skärmen styrs av en joystick på baksidan med strömknappen en liten bit bort, en liten men väl genomtänkt detalj. Vridfunktionen sitter på en transformator och det är alltså byggkvalitet för pengarna det kostar. Skärmens kant är inte exakt tunn, men fortfarande inom gränserna för acceptabel.

Det är fortfarande så att skärmen kan monteras på väggen med VESA-beslag - men när USB-kontakten och två av de fyra USB 3.0-ingångarna sitter på baksidan, är jag skeptisk till att dessa kan användas.

Acer Predator X27

Och sedan till det väsentliga, skärmen. 27" 4K IPS med upp till 1000 NITS ljusstyrka (600 NITS utgångspunkt), är tillräckligt för att smälta ditt ansikte när man sitter relativt nära skärmen och gör att HDR-beteckningen faktiskt har sina förtjänster.

Detta är en annons:

Dessutom finns 384 ljuszoner på skärmen - bara för att betona hur våldsam skärmen är. Detta kombineras med Quantum Dot för att säkerställa optimal kontrast och färgåtergivning - helt som en TV i vardagsrummet. Och i samma prisklass.

Uppdateringsfrekvensen är 144Hz, det är fantastiskt att se detta i kombination med 4K, HDR och G-Sync och även om responstiden är "hela" 4 millisekunder, så betyder det praktiskt taget ingenting.

Panelen är en ganska "standard" LED-belyst IPS, men med 10-bitars färgdjup - man lever faktiskt upp till HDR10-specifikationer istället för att nöja sig med en 8-bitars panel. Det kan ha kostat lite extra, men färgerna är också bättre. Var dock medveten om att både Windows och vissa program kräver att du manuellt slår på HDR, men det kan jag inte beskylla Acer för. Var medveten om att nya HDR-kompatibla spel som Far Cry 5 och Shadow of the Tomb Raider ger din framerate en rejäl smäll - och det lär knappast bli bättre när Ray Tracing mer eller mindre permanentas under nästa år. Det finns också ett HDR-fel här och det verkar vara en Windows-sak, så härifrån kan rådas att antingen spela utan HDR, eller vänja dig med att återställa monitorn från tid till annan, och det finns det tyvärr inget att göra åt innan Microsoft löser problemet.

Acer Predator X27
Detta är en annons:

Vanligtvis innebär G-Sync att en bildskärm blir betydligt dyrare, faktiskt kostar licenens för enbart drygt 4000 kronor - men när X27 är så dyrt som den är blir det en betydligt mindre inverkan på det totala priset än vanligt, eller sagt på annat sätt, det hade varit nästan skandalöst om en skärm för 25 000 kronor inte har G-Sync.

Färgspektrat är helt täckt, det är inte bara full sRGB täckning, men 99% full RGB täckning - och det märks.

Naturligtvis finns det en myriad av alternativ, inklusive justering av svärtan och inte minst OSD, även med hårkors. Joystick kombinerat med knappar är inte optimalt, men det fungerar. Mitt enda klagomål är att det inte finns någon USB-C, med ett sådant kunde man nämligen via Thunderbolt 3-gränssnittet ha kringgått bandbreddbegränsningarna jag stötte på.

Och vad menar jag med bandbreddsbegränsningar? Ja, X27 är avancerad, i själva verket så avancerad och krävande att det är en skärm som faktiskt borde ha kommit ut på marknaden om först ett år.

Det är från början inställd på 120 Hz, och du måste därför manuellt överklocka skärmen till 144Hz (även med HDR) - men det finns en anledning till det, den kan faktiskt inte köra 144Hz standard - det fuskas med inställningar och vi var tvungna att ändra färgåtergivningen från Adobe 4:4:4 till 4:2:2. Anledningen är enkel - det finns inte tillräckligt med bandbredd i Displayport-standarden. Det stämmer, skärmen drar så mycket data att den maxar Displayport-standarden, och ingen förväntar sig att det kommer att finnas en uppdatering av detta innan någon gång i mitten av nästa år.

Acer Predator X27

Gör en skillnad när Chroma (färg) subsampling går från full signal till halva samplingsfrekvensen horisontellt? Ja och nej. Om du vet att det har skett en komprimering av färger och har en god uppfattning om vad man ska leta efter, kommer du att se en skillnad, men det är också min åsikt att det inte kommer att innebära något för potentiella köpare då du med extremt hög sannolikhet kommer att ge en signifikant förbättring av bildkvaliteten, vilket aldrig låter dig märka det ändå.

Men det ger också en bild av vad den här skärmen kräver av hårdvaran. 10-bitars IPS 4K HDR G-Sync 144Hz panel är inte bara snygg marknadsföring, det är också en säker död för ditt grafikkort. Först försökte vi låta olika bärbara datorer med GTX 1070-kortet använda bildskärmen, och de tycktes inte om, utan vi var tvungna att uppgradera till GTX 1080/ti/RTX 2080 för att få det att fungera bra. Man kan anta att denna nivå av grafikkort, kanske i SLI, som potentiella köpare redan har dock.

Men du har också allt, från svärta, och inte minst fantastisk grå kontrast, extremt snabb och väldigt flytande bild i full 4K, och du bör inte glömma den starka men fortfarande naturliga färgåtergivning som var jättebra i både spel och filmer - så länge du spelar en nyare titel som är 4K-kompatibel och har färgpalett för att stödja den.

Acer Predator X27

Slutsatsen är tydlig. Det är utan tvekan den bästa skärmen jag någonsin har fått äran att testa - men ett pris på 25 000 kan inte försvaras på något sätt, även om det såklart beror på svindyra komponenter.

Vi väntar på att de ska pilla på några funktioner och skicka en "scratch" -upplaga på marknaden till ett förhoppningsvis betydligt lägre pris. Det verkar uppenbart att droppa HDR när det finns relativt få titlar som stöder det, och Windows är tydligen inte redo ännu - priset för en sådan skärm kommer knappast att falla under 12 000 - tyvärr.

Betyget kan tyckas konstigt, men priset är det enda som faktiskt drar ner och i redaktionsmanualen föreskrivs att en negativ faktor kan dra ner betyget ett hack, trots att prestandan borde ha 11.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content