Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Iphone Xs Max

Petter har levt tillsammans med Apples nya 18 000-kronors-mobil i ett antal veckor nu och är redo att dela ut sitt betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag var inte sådär dödsimponerad av Iphone X, trots allt. Toppenfin telefon men för liten för min smak och Face ID-funktionen kändes lite svajig, ärligt talat. Nu är uppföljaren Xs här och naturligtvis handlar det om en liten men naggande smarrig uppgradering där precis allt blivit bättre (och större) och den här gången har jag funnit mig själv häpen över vilken fantastisk mobil detta verkligen är. Äckligt dyr, såklart, men också äckligt välbyggd med ett samförstånd mellan hårdvara- och mjukvara som i det här fallet måste beskrivas som fulländad. Det är ingen perfekt telefon, detta, men det finns delar av det helhetspaket som här erbjuds som jag inte har minsta lilla mikro-invändning mot och att kalla Xs Max för Apples bästa smartphone hittills är såklart ingen märklig slutsats.

HQ
iPhone XS MAX
Det finns en funktion i Smart HDR som jämnar ut bland annat hud och hår vilket är kanon om man är en selfie-galen influencer men om man bara vill fotografera sina skrikande ungar, är det skönt att kunna stänga av detta.

Vi har levt med 512 GB-modellen av den större modellen Xs Max (i silver) under ett par veckor nu och precis som namnet antyder är det en riktigt stor telefon. Skärmen mäter 6,5 tum och är samma OLED-modell (2688 x 1242) som fanns i föregångaren men som den här gången har fullt stöd för både Dolby Vision och HDR10. Det finns skärmar med högre upplösning samt högre pixeldensitet på marknaden (flertalet) men ärligt talat väldigt få som kan konkurrera med den slutgiltiga bildkvalitet som här erbjuds. Detta är helt enkelt en av de bästa skärmarna på mobilmarknaden idag, utan någon som helst tvekan. True Tone-funktionen har uppgraderats något sedan Iphone 8 Plus-dagarna och är nu verkligen helt perfekt, en realtidskalibreringsmetod som fungerar felfritt och som skapar en bildkvalitet som känns jämn, varm och balanserad med neutrala färger och massor av kontrast. Några risker för inbränning i OLED-skärmen existerar inte (vi har testat) och touch-kvaliteten och responstiden hos skärmen är verkligen klanderfri.

Face ID är snabbare nu, tack vare iOS 12. Väldigt rapp funktion som endast krånglat kanske en eller två gånger under alla de tusentals gånger som mitt ljusgrå gubbnylle låst upp telefonen under den gångna månaden.Det är dock synd att äpplet på baksidan inte förvandlats till en fingeravtrycksläsare, dock. Något som jag tycker skulle kännas helt självklart och en funktion som jag älskar med framförallt Oneplus 6. När det gäller kameran har Apple uppdaterat en del saker från Iphone X även om det inte handlar om någon direkt revolution. På baksidan huserar två stycken 12-megapixelgluggar och en True Tone-blixt. kamerorna använder sig av samma bländare men är nu aningen större sett till storlek vilket gör att de kan ta in mer ljus och därmed producera något bättre bilder än Iphone X, framförallt sett till skärpedjup. Nya funktionen "Smart HDR" är en klar förbättring mot tidigare kameror och även om porträtt-läget skapar lie för snävt skärpedjup för min smak handlar det om fantastiska bilder som endast får smisk av Huawei P20 och Pixel 3, som det ser ut just nu.

iPhone XS MAX
Xs Max är fantastiskt läcker att hålla i. Ultrasnabb med den bästa touch-känslan på marknaden och skärmen är strålande.
Detta är en annons:

Processorn i denna telefon heter A12 Bionic och är världens snabbaste mobiltelefon-processor. Näst kvickast idag är Samsung Note 9 men den ligger rätt långt efter i diverse benchmark-tester på ren processorprestanda. Samsungen ligger på ett Antutu-värde som uppgår till 271,991 medan Iphone Xs Max enligt Engadgets mätningar hamnar på 315,179. Och det märks när vi drar igång prestanda-krävande spel som Asphalt 9 eller Alto's Odyssey och njuter av grafik kvalitet som skåpar ut Nintendo Switch, till exempel (utan minsta lilla hostning eller hack sett till skärmuppdateringshastigheten).

När det kommer till batteriet har Xs Max trist nog exakt samma kapacitet som min gamla 8 Plus (3174mAh) och här tycker jag nog att Apple hade kunnat göra mer, inte minst med tanke på hur hiskeligt mycket bättre exempelvis nya Razer Phone 2 är på denna punkt. 3174 är dock inte kattskit och telefonen håller absolut laddning hela dagen trots att jag surfar, kikar Youtube-videos på katter som lirar synth samt pratar i telefonen säkert två timmar per dag, men två dygns batteritid torde vara möjligt idag kan jag tycka, med all den utveckling inom batteriteknik som utförs dagligen. Jag tycker dessutom att det är överdrivet snålt av Apple att inte skicka med både en snabbladdare och en trådlös laddplatta (och en dongel till dina 3,5 mm-lurar) med en telefon som kostar närmare 19 000 kronor, men det kanske bara är jag det.

iPhone XS MAX
Både skärm och ljud är bättre i Razer Phone 2 och Pixel 3 ska tydligen ha en bättre kamera. Men som helhetspaket kan få tävla med det Apple erbjuder här.

Överlag är ju detta en fantastisk telefon och allt annat vore superknepigt med tanke på det smått sinnessjuka priset. Det går exempelvis med denna budget att köpa två stycken av den kommande Oneplus 6T och ändå ha pengar över, vilket gör det en smula svårt att inte ställa priset mot kvaliteten som en slutlig prövning för Xs Max. Är den värd sin höga pris? Svårt att säga. Apple har aldrig byggt något bättre i alla fall, telefonen är supersnygg, välbyggd, erbjuder "riktigt" stereoljud för första gången, den är vattentät, slimmat läcker med en fantastisk skärm och en fantastisk processor. Den tar underbara bilder och innehåller som sagt en total-symbios mellan mjuk- och hårdvara som Android-lurar väldigt, väldigt sällan ens kan tävla med.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Fantastisk skärm, brutalt snabb processor, läcker design, suverän kamera, klockrent operativsystem, larvigt snabbt närverkskort, stereoljud
-
Väldigt dyr, saknar 3,5 mm-ingång, levereras ej med snabbladdare
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Iphone Xs Max

Iphone Xs Max

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Petter har levt tillsammans med Apples nya 18 000-kronors-mobil i ett antal veckor nu och är redo att dela ut sitt betyg...



Loading next content