Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

MSI Optix MPG27CQ

MSI provar på skärmbelysning på ett alldeles nytt sätt och vi har recenserat...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det är mycket som ska ha RGB-belysning numera, både fläktar, kablage, baksaidan av din skärm och annat. Men hur ska man kunna få något konstruktivt ur det? Tangenter som reagerar på dina spel är inget nytt, men hos MSI har man tänkt lite längre och ställt sig frågan; "vad har inte RGB-ljus och hur kan vi använda det aktivt". Och detta är lätt att besvara, nämligen kanten på din datorskärm. Den kan också fungera som RGB-lysen om du har behov av det.

HQ

Här kommer MPG-serien sin i bilden. Idén är att man kan förbinda spel med skärmens belysning på samma sätt som många tangentbord idag fungerar. MSI har valt att samarbeta med Steelseries och därigenom använda deras GameSense-teknologi. Ljuset fungerar även med andra produkter som QCK-musmattan från Steelseries, som man, för tillfället får med på köpet i en pågående kampanj.

MSI Optix MPG27CQ

Själva skärmen är en 27" 1440p (2560x1440 pixels), 144Hz-varianti rimligt god kvalitet, primärt byggd i metall med stora områden (såsom baksidan) i plast. Skärmen har uppenbara fördelar mot andra konkurrenter, nämligen att den är mycket ljusstark och att färgåtergivningen är i topp med 100% NTSC och 115% sRGB. Det är dock en VA-panel, så ljus och färgmättnad är inte i paritet med med en IPS-skärm, men så är prislappen snällare också. Som i stort sett alla andra 144Hz-skärmar är upplevelsen smidigt trevlig och spelar du i väl upplyst rum som ett kontorslandskap är den starka belysningen trevlig.

Det är den numera halvt klassiska 1800R-rundningen på skärmen och det är enligt min mening ganska lagom. Skärmkanten är mycket tunn och har Display Port samt 2x HDMI 2.0 och två USB 3.1-porte. Det finns också en dedikerad USB-port för anslutning till datorn då RGB-delen styrs via denna. OSD-navigationen är inte helt optimal men fungerar och man har som så många andra satsat på en liten joystick. En god idé men det blir lite irriterande med de 47 undermenyerna. Färgerna ändrar sig rätt våldsamt när du byter profil så det är viktigt att du väljer den du gillar bäst, alternativt viger 20 minuter till optimala inställningar för dig. Här finns också Adaptive Sync, 1ms responstid och så stöds MSI:s egen Mystic Light RGB.

Detta är en annons:
MSI Optix MPG27CQ

På pappret är belysning på fronten en kalasidé och i marknadsföringsmaterialet an vi läsa om visualisering av ammunition, hälsotillstånd och så vidare. Det "glöms" därmot nämnas att det i princip bara gäller Counter-Strike: Global Offensive. För även om du kunde lösa användarvänligheten är det faktiskt Steelseries drivrutin som är problemet. Det är lite av kohandel med det och det är inte det största problemet. Huvudproblemet är att bortsett från CS: GO, Dota 2 och Minecraft, fanns det bara en handfull andra titlar som stöds och ingen av dem var något jag genast kände igen.

Idén är som sagt god, men när jag slår över till "gaming mode" på ett Logitech- eller Razer-tangentbord, så förväntar jag mig att det ska fungera direkt och stödjas av de flesta storspel från de senaste fem åren - inte att det totalt ska vara fem spel. Och det är synd, för varken MSI eller Steelseries kan beskyllas för att spel inte stödjer detta. MSI är helt enkelt först ut med något nytt nu och därför är det också svårt att säga hur stort detta kommer att bli.

Skärmen kostar mer än en Optix-skärm utan ljus. Så länge det inte är större stöd för "Monitor GameSense" så är det i dagsläget inte särskilt stor anledning att jaga efter MPG27CQ, och det 'är synd eftersom du för pengarna får en fin 1440p- och 144Hz-skärm med bra färgåtergivning.

Detta är en annons:
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Bra färgåtergivning, fiffigt RGB-ljus, stödjer 144Hz, unika funktioner, bra med anslutningar
-
Få spel stödjer Monitor GameSense, plottriga undermenyer
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content