Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Asus ROG Zephyrus GM501

Asus leverar en ultraslank laptop med kanonfin kylning och bra prestanda, men allt är inte frid och fröjd...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Vi har tidigare testat Zephyrus, även kallad GX501. Det var en stor succé, men en tunn dator med GTX1080 kostar, så med Zephyrus M har man valt att nedgradera till GTX1070, men i övrigt bibehållit design, den goda kylningen och tappat vikt. Mycket kommer förstås gratis från att ha slopat GTX1080-kortet. GM501-serien har också en lillebror som är ännu billigare bestyckad med 6GB GTX 1060-grafikkort. Båda har dock åttonde generationens Intel-CPU.

HQ

Vårt testexemplar hade GTX1070, i7 8750H, 16GB DDR4 RAM på 2658Mhz från Hyundai och en 512GB Samsung NVMe M.2 SSD-hårddisk + 1 TB SATA SSHD. Skärmen är en 15,6" med 144hz och AHVA-panel med bra svärta och responstid - dock med ett blått skimmer. Sistnämnda syns dock bara om man kikar efter. Den stödjer G-Sync, något som säkert ensamt ökat prislappen med en tusing.

ASUS ROG Zephyrus M

Datorn kan fås i svart samt i en utgåva med kopparfärgad kant som är riktigt läckert designad och bland det tjusigaste jag sett. Dessvärre är kanten runt skärmen onödigt stor. I övrigt är skärmen snygg, även om jag gärna hade sett mer ljusstyrka. Färgerna är dock klara och kontrasten god. Knappast den bästa bärbara skärm jag sett, men lätt på den övre änden av skalan. Screentearing och liknande brister var inget jag märkte av, ej heller döda pixlar.

Zephyrus-seriens kännetecken är AAS (Active Aerodynamic System), vilket i praktiken betyder att man har monterat ganska kraftiga 12-voltsfläktar i maskinen kombinerat med att undersidan öppnar sig när du fäller upp datorn. Det är något som ökar luftintaget rejält. Nackdelen är att du måste ha datorn uppfälld även om du vill använda en extern skärm till datorn. Det finns heller ingen Display Port och det är i min värld ett stort minus.

Detta är en annons:
ASUS ROG Zephyrus M

Kabinettet är inte särskilt stort, under två centimeter med en vikt på 2,45 kilo. Därmed är den klart mer bärbar än många andra kraftfulla laptops. Utöver det hittar vi annars multizone RGB-keyboard, HDMI 2.0, fyra USB 3.1-portar och en USB C-port. Det finns också riktiga volymreglage. En nackdel med datorn är att fläktarna skickar ut varmluft åt sidorna där det blir jobbigt att ha musen fär nära datornÄven området ovanför tangentbordet blir väldigt varmt.

WIFI är dualband och MU-MIMO stöds. Det är tacksamt med tanke på att Asus valt bort ethernet-kabel. Ljudet är som det brukar på laptops och duger i krig, men mer är det heller inte. Det enda som inte levererar som förväntat är batteriet som med 55kWh är i underkant. 75-80kWh hade känts mer passande. Vid krävande användning håller batteriet en timme, men även vid mer moderat sådant. Det säger sig självt att datorn äter batteri när man krämar på sitt favoritspel, men en knappt timme är inte en spelsession och med under tre timmar vid arbete fungerar den heller inte att jobbba på vid exempelvis en tågresa.

Programvaran är förvånansvärt tydlig, fungerar varje gång, men är självklart inte utformad av någon över 17-18 år. Det är okej, alla andra gör det också. Benchmarking är alltid lite orättvist när man jämför enheter som är tänkta att vara portabla, men GM501 klarar sig ganska bra.

Detta är en annons:
ASUS ROG Zephyrus M

3D Mark
Time Spy: 5406
Time Spy Extreme: 2556
Fire Strike Ultra: 3996
Fire Strike Extreme: 7408
Fire Strike: 14251
Sky diver: 29523

Ganska fina tal, men så är det ju en bra processor också, och flaskhalsen är mobilutgåvan av GTX1070-chippen.

The Division:
Medium, 93,1 FPS
High: 82,2 FPS
Ultra: 71,21 FPS

Detta flöt på ganska bra.

Assassin's Creed Origins
High: 53 FPS
Medium: 54 FPS
Low: 56 FPS

Här märks det vad mycket prestanda Ubisofts DRM-system kräver av datorn. Här skulle verkligen ett GTX1080ti behövas.

Middle-earth: Shadow of War
Medium; 96 FPS
High: 84 FPS
Very high; 76 FPS
Ultra: 72 FPS

Total War: Warhammer II
Medium: 90,5 FPS
High: 73,5 FPS
Ultra; 54,6 FPS

Som väntat får datorn jobba rejält med de krävande Total War-spelen, men laddningstiderna i framför allt Total War: Warhammer II var bra.

ASUS ROG Zephyrus M

Det är hårt arbete för bärbara processorer men AAS-systemet klarar ändå det marknadsföringsfolket påstår. GPU-temperaturer hålls vid 40 grader under minimal påverkan och 63 grader vid full belastning. Vill du köra overboost-funktionen till fläktarna faller CPU-temperaturen till 50 grader - och det är imponerande för en laptop, faktiskt det lägsta jag sett.

CPU är 42 grader vid minimal belastning och svingar upp till 71 grader vid full belastning samt 59 grader med overboost. Återigen imponerande för en bärbar dator. Jag är inte bara impad av overboost-funktionen utan även hur temperaturen hålls så låg i ett så litet chassi. Hatten av till Asus.

ASUS ROG Zephyrus M

Bullret är lite av en blandad kompott. Bullermätningar genomförs av branschstandard och det betyder på en meters avstånd, men man sitter i princip inte en meter bort och du kommer att uppleva betydligt högre bullernivåer än mätningar vid granskningen visar.

Bullret från GM501 är helt rimligt med tanke på frekvenser, och jag har uppmätt buller på cirka 35 dB vid måttlig belastning, 42dB vid full belastning och 50 dB med overboost. När du surfar på nätet kör fläktarna så långsamt att de inte hörs. Jag är ganska missnöjda med avsaknaden av Display Port och Ethernet-ingång, och jag skulle också velat att det kom en version med en Max-Q GTX1080, men i övrigt är detta riktigt bra. Särskilt kylningen är extremt imponerande. Och då är det trevligt att det också finns en mindre kraftfull upplaga där grafikkortet är nedskalat - och därmed även priset.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Bra kylning, kraftfull, snygg design, bra mjukvara, tämligen tyst
-
Saknar Display Port och Ethernet
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content