Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Asus ROG Zephyrus GX501

Asus levererar en kanonfin och tunn PC med riktigt bra prestanda...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Asus har en dedikerad serie prylar dedikerade till gamers kallad ROG, och senaste satsningen kallas Zephyrus. Den är alltså döpt efter västanvindens gud, en god om omtyckt sådan. Men låt mig slå fast det direkt, Zephyrus GX501 är allt annat än god, detta är en direkt brutal sate.

HQ

Chassit är byggt i metall, mörkt, industriellt, tunt och superlätt. När du öppnar datorn, öppnas även bakstycket för att öka på ventilationen. Och det behövs, datorn är så tunn att de behövt slopa vanliga nättuttaget och istället skickas det med en USB/Ethernet-kabel, och ändå gömmer sig ett GTX1080-grafikkort därinne., Genialt och vanvettigt och en direkt makalöst insats med en ny typ av kylning samt avancerat ingenjörsskap.
Datorn under knappt 1,8 centimeter tjock och väger bara drygt två kilo. Det gör den till den både lättaste och tunnaste dator med GTX1080 jag någonsin sett. Detta smarta sätt att öppna datorn på heter Active Aerodynamic System, och kylningen kallas Max-Q. Luftmängden ökar med 20% enligt Asus och det ger enligt uppgift 32% bättre cirkulation i datorn och det sänker temperaturen med 20%.

Asus ROG Zephyrus GX 501 V2

Designen gör att Asus fått prova flera nya lösningar. En iögonfallande sådan är att en del av datorn som normalt är tangentbord nu har ett luftintag så den suger i sig luft från så många ställen som möjligt, vilket sedan pytsas ut baktill. Dessutom finns "aeroaccelerator"-teknologi, ett smart system med kylkanaler och tunna fläktvingar som återigen ökar på genomströmningen av luft.

Kanske tänker du att detta bara är sedvanligt mumbojumbo, men faktum är att våra mätningar aldrig översteg 79 grader på GPU, så Asus får kalla sakerna vad de vill - men det funkar. Ljudnivån ligger på 40 dB, ungefär samma som ett stort GTX-kort till en stationär dator, och det är såklart imponerande när man betänker den extrema utrymmesbristen som finns här.

Detta är en annons:

Tangentordet är nedflyttat och av platshänsyn har man valt en RGB chiclet-modell. Det är en tryckkänslig platta vid sidan om som kan skifta mellan att agera numeriskt tangentbord eller muspekare, och det känns futuristiskt att enkelt skifta mellan de båda. Det är så läckert utformat att flera på kontorer spenderat flera minuter på att bara skifta mellan båda dessa lägen. För att kompensera att tangentbordet är så långt ner, medföljer ett handledsstöd. Det glider dock på glatta ytor, men annars finns inte mycket att klaga på.

Mjukvaran heter Gaming Center, och fungerar smidigt. Det är lätt överskådligt och ger snabbt tillgång till alla viktiga funktioner.

Skärmen å sin sida är en 15,6" 120 Hz G-sync LED och den är direkt otroligt bra. Färgmättningen är på 100% sRGB/ 72% NTSC. Skärmen hade gärna fått vara ännu mer ljusstark, men från ett gaming-mässigt perspektiv är såklart högre bilduppdatering att föredra. Den ena sidan har anslutning för ström, HDMI 2.0 och två USB 3.1 samt uttag för headset. Den andra sidan har också två USB 3.1-portar samt en USB 3.1 Type C som stödjer Thunderbolt.

På varsin sida hittar man även högtalare för stereo, men jag rekommenderar att du tar ljudet på annat sätt. Utöver det finns sedan stöd för Bluetooth och Wifi som kör 802.11 AC samt 16 GB DDR4 RAM, en 512 GB SSD-disk och det hela är baserat på ett Intel HM 175 Chipset. Processorn är en i7-7700GQ CPU och till det tillkommer alltså GTX 1080. Du kan uppgradera till 24 GB RAM och datorn levereras faktiskt med Windows 10 Pro.

Detta är en annons:

SSD-disken är tillverkad av Samsung och löjligt snabb med 1978 MS/s vid sekventiell skrivning samt 67 MB/s vid flyttning av flera mindre filer. Batteriet är lite mindre än väntat, men formfaktorn medger det inte riktigt. Du får ändå ut tre timmars användande på full ljusstyrka, så det är okej, men vill du spela så är det inkoppling av ström som gäller.

Asus ROG Zephyrus GX 501 V2

Så hur presterar denna minimala men påkostade produkt då? Här är siffrorna.

The Division
High 110,1 FPS
Ultra 85,4 FPS

Total War: Warhammer
High: 108,7 FPS
Ultra: 83,4 FPS

Total War: Warhammer 2
High 93,8 FPS
Ultra 72,1 FPS

Futuremark 3D Score
Sky Diver: 30678
Fire Strike: 13604
Fire Strike Extreme: 7456
Fire Sttrike ultra: 3979
Time Spy 5414

Data är fint såklart, men det omsätts i praktiken till en följsam och smidig spelupplevelse tack var i7-processor och 120 Hz-skärm. Spelar du mindre krävande spel som Fallout Shelter är enheten tyst, medan exempelvis Total War: Warhammer 2 sätter igång fläktarna. Med en prislapp på närmare 35 000 kronor är detta en kostsam pjäs och det finns såklart billigare alternativ med GTX1080. Men den superba kylningen, SSD-disken och 120 Hz-skärmen i ett lika nätt som nyggt och stabilt chassi är en ren fröjd att jobba med.

Asus ROG Zephyrus GX 501 V2

Asus har bestämt sig för att vara de bärbara datorernas svar på Lamborghini har dessutom även en GX800 ute - med 2xGTX1080. Den kostar ungefär det dubbla... För att summera så är detta en våldsamt kraftig dator med förstklassiga komponenter. Den är inte perfekt, men det är en dator verkligen levererar på alla områden och som inte alls begränsas av sin form, och det uppskattas enormt.

Att sätta betyg är svårt, jag vill alltid ha större hårddisk, större skärm, mekaniskt tangentbord, större batteri och så vidare. Men då rusar både prislapp och vikt uppåt. Nej, Asus ska ha beröm för att de lyckats lösa problemet med kylning och bärbara datorer och detta är ett tekniskt mästerverk.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Suverän byggkvalitet, otroligt lätt, smart kylsystem, kraftfull prestanda, välsnickrad mjukvara, allt som behövs ingår
-
Väldigt dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content