Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Sonos Play 3

Högtalare i alla rum är en dröm för många. Tidigare har det inneburit mycket jobb då man tvingats dra kablar men det förändrades med trådlös teknik. Vi har testat Sonos trådlösa högtalare Play 3 och blivit både imponerade och irriterade

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Sonos har på bara några år seglat upp som en ledande tillverkare av trådlösa ljudanläggningar. Företaget har en del gemensamt med till exempel Apple - framförallt de höga priserna och ett väldigt renodlat produktutbud.

HQ

Play 3 är Sonos senaste produkt. Det är en mindre, trådlös högtalare tänkt antingen som ensam "anläggning" i sovrum eller kök, eller som en del i ett stereopar. Förstärkningen är inbyggd så det enda som behöver anslutas är strömkabeln.

Sonos Play 3
Play 3 är Sonos nya, mindre högtalare tänkt antingen som ensam högtalare i till exempel ett kök, eller i ett stereopar.

Jag skriver ordet anläggning inom citationstecken av en anledning. Det här är inte en anläggning i ordets traditionella bemärkelse. Det är lite av grejen med Sonos och liknande system - de är inte traditionella stereoanläggningar som man är van att tänka på dem. Det är istället högtalare tänkta att sitta i flera (eller varje rum) och ge ett schysst ljud. I just detta fall kanske inte ett super-hifi-ljud, men ett schysst, levererat enkelt och bekvämt. På grund av det kan inte ljudkvaliteten, även om den är viktig, vara den enda faktor som avgör betyget.

Systemet

Detta är en annons:

Sonos produkter fungerar som ett system så för att kunna testa Play 3 behövde vi mer än bara Play 3. Vi har därför egentligen testat tre olika produkter - Play 3, Sonos nätverksadapter Bridge och deras lyxfjärrkontroll CR200. Slutbetyget kommer därför delvis att handla om Play 3 och delvis om systemet och Sonos som helhet. Fjärrkontrollen behövs egentligen inte för att spela musik men när vi blev erbjudna att få låna en slick färgskärms-fjärr i borstat aluminium värd dryga tre tusen spänn - ja, då tackade vi inte nej.

Sonos Play 3
Play 3 passar med sin nätta form in ypperligt i bokhyllor mm.

Som en dans

Att installera Sonos system är väldigt enkelt. Det medföljer en basic och lättfattlig instruktionsbok samt en cd-skiva. Man parar ihop enheterna med några knapptryck och installerar sedan programvaran på den dator där musiken ligger, alternativt den dator till vilken musikdisken är inkopplad. Därefter måste programvaran indexera din musiksamling och sedan är det mer eller mindre klart. Vi upplevde inga problem alls med installationen och det behövs egentligen ingen teknikkunskap för att klara av den vilket är ett mycket gott betyg.

Detta är en annons:

Det är värt att nämna att Sonos inte använder sig av ditt vanliga wifi-nätverk utan skapar ett eget vilket gör deras prylar icke kompatibla med till exempel DLNA-certifierad utrustning. I klartext fungerar inte Sonos med något annat än Sonos. Men denna approach är också en fördel eftersom man inte belastar sitt vanliga wifi.

Spela den där funkiga musiken, vita pojke

När hela systemet är inställt är det bara att börja spela. Här har man två val. Antingen använder man sin dator, och spelar upp musiken inifrån Sonos egen mjukvara eller så köper man fjärrkontrollen CR200 alternativt laddar ner appen till Ios eller Android, och använder sin smartphone.

Vi har testat alla tre metoderna och kommit fram till att Sonos egen fjärrkontroll är bäst. Den är mycket välgjord och vacker och kommer med en egen liten laddnings-vagga, där den placeras när den inte används. Den stora färgskärmen svarar bra på klick och känslan när man scrollar upp och ner är inte på nivå med en Galaxy-mobil eller liknande, men ändå klart godkänd. Fjärren som sådan är en riktig "eye catcher" och ser verkligen snygg ut på ett soffbord.

Programvaran för dator är lite tråkigare men fungerar på ungefär samma sätt. Appen å andra sidan är riktigt bra och om man har en bättre smartphone av typen Iphone, Motorola Razr etc. kan man få i princip samma känsla och funktionalitet som med fjärrkontrollen. Eftersom appen är gratis är detta givetvis den bästa lösningen för den som redan äger en bra smartphone.

Sonos Play 3
Fjärren kostar mer än en vanlig Ipod men så är kvaliteten också mycket hög. Dessvärre är menysystemet lite onödigt klickigt.

Navigering sämre än väntat

Det viktigaste av allt när man gör sin musiksamling tillgänglig över nätverk, är att man kan navigera den på ett enkelt och intuitivt sätt. Apples Ipod blev inte succé för att den var billig eller hade bra ljud. Den blev det för att den lättanvänd och intuitivt designad. Man kan ha hur bra utrustning och hur många låtar som helst men om man tvingas scrolla igenom dem på tre rader monokrom LCD, är det liksom ingen större idé.

Här ligger mycket av Sonos styrka. Men oavsett om man väljer deras fjärr eller använder smartphone eller dator finns det saker att anmärka på. Sonos har inte designat en tillräckligt intuitiv och lättanvänd mjukvara, varken på dator eller fjärr eller i app. Det är lite trögjobbat och varje manöver känns som att den kräver ett eller två klick för mycket.

Ett bra exempel är när man använder fjärren för att hitta en låt. Det kräver att man först klickar artister, sen scrollar ner till rätt artist, klickar in på rätt album och sen väljer låt. Där kan man tycka att låten borde börja spelas så fort man väljer den, men icke. Det krävs nämligen att man bekräftar att man vill spela upp den också. Det är dåligt.

Jag kan på något vis förstå (även om jag inte accepterar det fullt ut) att man väljer att inte lägga jättemycket krut på datormjukvaran då många av uppenbara skäl kommer föredra fjärren eller appen, men hyr för Guds skull in någon duktig kille från Apple eller B&O, och renodla mer. Visst, Sonos är långt före många av konkurrenterna och det är långt ifrån dåligt. Men det kunde vara ännu bättre. Med tanke på att CR200-fjärren kostar över tre tusen kronor bara den, har man också rätt att förvänta sig en hel del.

Låst

En sak man bör tänka på innan man köper ett Sonos-system, är inlåsningen som kommer på köpet. Trots att musiken är hårddiskbaserad, kan man helt enkelt inte spela vad man vill i högtalarna. Man måste använda Sonos egen mjukvara. Däremot har vissa av Sonos nätverksbryggor line-ingång så det är fullt möjligt att ansluta andra signalkällor analogt.

Sonos Play 3
Play 3 har inbyggd accelerometer som ställer in högtalaren på mono eller stereo beroende på hur den är orienterad.

Jag är inget fan av inlåsning i någon form, men kan till viss del köpa den i detta fall eftersom det är normalt att man med den här typen av utrustning alltid får en väldigt renodlad produkt som i vissa fall är lite strypt. Och ställer man traditionella stereoanläggnings-krav på ett system av den här typen, är man ändå ute på hal is. Det är lite som att kritisera Macbook Air för att den inte har en optisk läsare.

Ljudet!

Sonos tar bra betalt för sina prylar och Play 3 kostar, trots att den i allt väsentligt är en dopad köksradio, strax under tre tusen. Då måste den också låta bra och det gör Play 3. Den har visserligen en ganska konstig volymkontroll, där mycket av krämen kommer först på de sista 25 procenten på skalan, men ljudet är fint och balanserat och låter i klass med en riktigt bra ministereo, kanske något bättre trots att stereobilden självklart är snäv. Givetvis finns där ingen lågbas men den är faktiskt inget man direkt saknar. Vill man addera en subwoofer kan dock göra det på vissa av Sonos adapterburkar, som har lågnivåutgång.

I övrigt finns det inte mycket att klaga på hos Play 3 - den låter helt enkelt mycket bra för vad den är. I ett par med två plus en aktiv sub skulle det nog bli riktigt bra även om priset för det (antagligen runt tio tusen) skulle vara minst dubbelt så högt som man egentligen hade behövt betala för samma kvalitet med vanliga, passiva högtalare och en förstärkare.

Slutsats

Sonos är inte vanliga högtalare. Det är premiumbetonade livsstils-högtalare för den moderne musiklyssnaren som prioriterar enkelhet och tillgänglighet framför de där sista fem procenten ljudkvalitet. För det fungerar systemet bra och testets högtalare Play 3 låter för sin storlek mycket bra. Den är faktiskt ganska prisvärd. Det är dessutom väldigt lätt att installera och konfigurera Sonos prylar generellt vilket är ett stort plus. Man kommer som sagt alltid betala "för mycket" mätt i ren ljudkvalitet och mjukvaran behöver renodlas och förbättras en del. Men konceptet är intressant och som sekundär anläggning i ett multirums-system är Play 3 riktigt bra.

Det är något väldigt tilltalande med att ligga i sängen och ha en fjärr i handen, med tillgång till tusentals låtar i cd-kvalitet, som kan spelas upp med ett (okej, fyra) knapptryck, i en riktig stereo. Jag är en skivälskare och äger en rejäl bunt av både vinyl- och cd-skivor, men under testdagarna lyssnade jag på mer musik än jag gjort på väldigt länge.

Sonos Play 3
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Extremt enkel setup, godkänd navigering, bra ljud
-
Mjukvaran inte perfekt, högt pris sett till ljudkvalitet
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Sonos Play 3

Sonos Play 3

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Högtalare i alla rum är en dröm för många. Tidigare har det inneburit mycket jobb men det förändrades med trådlös teknik. Henrik har testat Sonos trådlösa högtalare Play 3 och satt betyg



Loading next content