Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Sonos Play 5 (Gen 2)

Sonos släpper en ny, förbättrad, Play 5-högtalare och Petter har tillbringat de senaste två dygnen med öronen mot elementen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det är ingen hemlighet att Sonos bygger några av de bästa, trådlösa multiroom-högtalarna som går att hitta, åtminstone om man inte tänkt spendera en smärre förmögenhet. Play 1, Play 3 och ljudlimpan Playbar är alla tre produkter som belönats med skyhöga betyg av oss här på Gamereactor. Detta eftersom deras snillrika gränssnitt och ruskigt smidiga app tillsammans med varmt, balanserat och behagligt ljud samt urtjusiga industridesign - gör dem till våra favoriter när det kommer till multiroom.

HQ

Men konkurrensen har knappat ikapp under de senaste två åren. Bose nya Soundtouch-serie är betydligt bättre än tidigare och både Harman Kardon, B&W, BO, Riva och Denon har släppt högkvalitativa, trådlösa bluetooth/wifi-högtalare som i allra högsta grad tampas med Sonos på samma premisser, med samma typ av prissättning, funktioner och kvalitet.

Sonos Play 5
Play 5 (generation 2) finns i vitt och svart och kostar 5400 kronor.

I och med detta bestämde sig Sonos för att gå tillbaka till ritbordet, omvärdera varenda skruv i sin Play 5 och göra om rubbet. Resultatet är ett snillrikt formgiven högtalare proppad med fantastiska element och finurliga designlösningar. Vi har testrattat den i två dygn nu inför dagens release och är superimponerade.

Sonos Play 5
Högtalaren väger strax över sju (!) kilo och är oförskämt välbyggd.
Detta är en annons:

Nya Play 5 är dyr. Den kostar lite drygt 5400 kronor och väger in på hiskeliga sju kilo. Det är en riktig dunderklump och känns sådär sällsynt lyxig och rysligt välbyggd som väldigt få multiroom-högtalare faktiskt gör. Den är fukttålig, bastant och utrustad med en ny typ av touchkontroll som styr enheten från ovansidan. Via Sonos superba app gick vår installationsprocess rysligt smidigt. Nya Trueplay-funktionen hjälper användaren att snabbkalibrera sin högtalare för att den bättre ska hänsyn till hur rummet ser ut, något som fungerar väldigt väl (tro det eller ej). Detta utförs genom att man synkar sin telefon med högtalaren och rör den sedan i cirkelrörelser runt i rummet för att täcka in utrymmet och hjälpa Sonos att mappa rummets akustik. Detta trodde jag på förhand var rent nonsens men har under de senaste dygnen imponerats något alldeles grönjävulskt av den bästa billiga rumskorrigeringen jag testat.

Sonos Play 5
16 bit/48 kHz är den högsta kvaliteten som stöds, i framtiden hoppas vi att Sonos kommer att stödja 24-bitsljud.

Här på Gamereactor har vi testat att Trueplay-kalibrera nya Play 5 i fyra olika rum av olika storlek och det har gett markant skilda resultat i hur högtalaren ställer in ljudet. Ställer man Play 5 i en skrubb och roterar runt min Iphone 6S Plus en stund för att högtalaren ska kunna känna in det trånga utrymmet, öppnar kalibreringen upp ljudbilden för att det aldrig ska låta som man verkligen befinner sig i en städskrubb. Sonos-språkröret och demonproducenten Rick Rubin hade verkligen helt rätt när han kallade Trueplay för en smärre revolution för enklare rumskorrigering.

Play 5 spelar med en himla massa självförtroende. Ljudet är stort, brett, högupplöst och otroligt detaljerat. Klart mer detaljerat än första generationens Play 5. Det låter fylligt och varmt utan att bli övermäktigt eller tjockt och dynamiken i mellanregistret imponerar stort. Högtalaren har förmågan att spela ordentligt högt och de tre baselementen erbjuder tillräckligt med punch för att kunna spela skinnet av valfritt kranium. Detta är Sonos tveklöst bästa högtalare såhär långt och ett imponerande bygge som känns påkostat och lyxigt, rakt igenom. Om du har planer på att bygga en multiroom-lösning gör du helt rätt i att börja med denna och sedan komplettera med Play 3 och några Play 1.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Otrolig byggkvalitet, lyxiga touch-knappar, supersmidigt gränssnitt, strålande användarvänlighet, sanslöst bra ljud, detaljerad och dynamisk ljudbild
-
Inget hörlursuttag, stödjer ej 24-bitsmusik
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
Sonos Play 5 (Gen 2)

Sonos Play 5 (Gen 2)

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Sonos släpper en ny, förbättrad, Play 5-högtalare och Petter har tillbringat de senaste två dygnen med öronen mot elementen...



Loading next content