Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Philips 65PUS9809

Gamereactors tekniktokige chefredaktör har satt tänderna i Philips snordyra flaggskepps-TV

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det är ingen mening att försöka låtsas att jag hade särskilt bra koll på vad Philips sysslat med på TV-sidan de senaste åren, för det hade jag inte. Inte för en dryg månad sedan. Philips såväl som Hitachi och till viss del även Toshiba har fallit i glömska till viss del, hos mig, när det gäller just skärmar. Jag hade hört att det snordyra flaggskeppet Philips 65PUS9809 skulle vara något i hästväg, dock, och förväntningarna var höga.

HQ

Många av er kommer såklart att reagera på att vi ännu en gång recenserar en TV som kostar över 40 000 kronor men som jag brukar säga balanserar vi upp det med mängder av tester av produkter som kostar som en finare fredagsmiddag. Det finns både och här på Gamereactor och enligt de läsarundersökningar vi faktiskt gjort är det premiumprylarna som gillas mest. Philips 65PUS9809 kostar hiskeliga 45 000 kronor. Det är obscena pengar för en TV. Men den är värd det. Den är värd vartenda öre och jag tänkte nu berätta varför.

Skärmen är, som jag redan nämnt, Philips (TP Vision) flaggskepp. Modellen som man skryter med, modellen som har allt. Det handlar om en Direct LED-bakbelyst tingest med lysdioder indelade i 144 zoner som imponerar från första sekund. Det första som utmärker sig är svärtan. Den här TV:n är verkligen svart som natten och en av de mest perfekta LED-skärmar vi sett när det kommer till on/off-kontrast. Mörka sekvenser i bland annat Låt det rätte komma in och Skyfall erbjuder ett fantastiskt djup som under långa stunder ger klara, tydliga Oled-vibbar. Ett vanligt problem med LED är så kallad clouding (ljusuniformitet), något som knappt existerar alls i det testexet som vi haft möjligheten att hårdtesta.

Philips 65PUS9809

Mer då? Ljusstyrkan är sanslös. Med allt ljus uppdraget till max kan 65PUS9809 mest troligt bränna hål på hornhinnor, så klar och stark är ljusstyrkan i den här panelen. Färgerna är på skärmen vi testat snudd på perfekta ur kartong med en tendens till lite väl fluorescerande gröntoner. Hud, sand, himmel och James Bonds sotsvarta Tom Ford-kostymer i Skyfall ser oförskämt bra redan innan kalibrering och efter en ytterst kort sväng-om med Colorfacts är skärmen i det närmaste färgperfekt. Gammakurvan mätte under våra tester 2,2 vilket är riktigt bra.

Detta är en annons:

Philips är, precis som Samsung, som vanligt lite väl sugna på att behandla bilden med olika filter och funktioner/system, något som vi slagit av det mesta av här på redaktionen. Nog för att det finns grymt bra bildbehandling som styr och förbättrar skärpan, svärtan, rörelsehanteringen samt tillför brusreducering när vi har kikat på linjär-TV men när skärmen matats med Blu-ray eller 4K-material är de flesta "bildförbättrare" helt överflödiga.

Detta gäller även när vi testat spel som The Witcher 3, Far Cry 4 och Batman: Arkham Asylum. Skärpan ur kartong är lite väl hårt uppskruvad och The Witcher 3: Wild Hunt i 3840-upplösning blir lite för skarpt innan vi kalibrerat om för spel och ställt ned både ljusstyrkan och skärpan. I övrigt är Philips 65PUS9809 en okej 4K-TV för spel med 76 ms i input lag (via vår Leo Bodnar Video Signal Input Lag Tester) och förvånansvärt bra ljus.

Philips 65PUS9809

Philips 65PUS9809 är en riktig tungklump till skärm, relativt tjock för att vara en ny LED-panel och den väger hela 36 kilo. Tack vare det lite tjockare chassit har Philips kunnat stoppa i Fidelio-högtalare som tillsammans med två stycken Sony-skärmar presterar bäst av alla platta TV-apparater vi någonsin haft nöjet att testa. Att det följer med en trådlös, 50 watts-bas som går att stoppa undan i TV-bänken eller ställa bakom skärmen gör knappast saken sämre. Den här TV:n både låter och ser riktigt bra ut - helt enkelt.

Detta är en annons:

Fjärrkontrollen som följer med Philips 65PUS9809 förtjänar ett helt eget kapitel, så bra är den. Faktum är att jag skulle vilja kalla fjärren för den enskilt bästa TV-fjärr jag testat på tio år. Tung, gjort i metallmaterial och med perfekta knappar som har den där lyxiga premiumkänslan och det där välavvägda, sköna klicket. På baksidan av fjärrkontrollen hittar vi ett supersmidigt Qwerty-tangentbord som förutom möjligheten att styra TV:n med Wii-doftande pekdon (om man nu vill) gör den till en komplett, påkostad och ytterst genomtänkt kontroll som inte lämnar något att önska.

Philips 65PUS9809

När det kommer till minuspunkterna finns det några smärre saker som jag hade tänkt klaga på. 3D-prestandan (även fast jag verkligen hatar stereoskopisk 3D i alla sina former och varianter) är ganska svag. Här återfinns clouding och jag imponeras inte av djupeffekten. Att Ambilight-startup-sekvensen inte går att stänga av helt retar mig, också. I övrigt har jag dock inga andra klagomål på denna smarriga 4K-skärm som verkligen andas lyx och påkostade komponenter.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Läcker design, grymt bra byggkvalitet, sanslöst bra fjärrkontroll, underbart djup svärta, neutrala färger, strålande ljusstyrka
-
3D-prestandan imponerar inte. Ambilight är helt onödigt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Philips 65PUS9809

Philips 65PUS9809

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Gamereactors tekniktokige chefredaktör har satt tänderna i Philips snordyra flaggskepps-TV



Loading next content