Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Sim-3D Pedal Rumble Motor Kit

Om du vill ha force feedback i dina pedaler när du rattar simulator, är brittiska Calvin Dents hemmapulade superlösning ett perfekt köp...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Calvin Dent heter ingenjören som under den rådande pandemin beslutade sig för att kombinera sin simracinghobby med sin förmåga att designa och konstruera varpå Sim-3D (här) föddes. Med hjälp av en 3D-printer bygger han från sitt hem ett antal simracingprodukter som på kort tid blivit väldigt populära bland oss tvättäkta simracingfanatiker och framförallt är det Calvins rumble-motorer till pedaler av olika slag som det pratats mest om på diverse siter och forum. Av den enkla anledningen beställde vi på Gamereactor en uppsättning som vi nu alltså nyttjat i en dryg månad, och jag känner mig redo att dela ut ett betyg.

HQ
Sim 3-D Pedal Rumble Motor Kit
På baksidan av pedalerna monteras rumblemotorerna med två stycken skruvar.

Med tanke på hur otroligt viktigt det är mer detaljerad, realistisk, rapp och kraftfull force feedback i ratten man kör med, är det en smula märkligt att det knappt existerar pedaler med någon slags force feedback i, eller på. Fanatecs ultrapopulära V3 Pedal-kit huserar ju en rumble-motor på bromspedalen men den ger ifrån sig så pass försynta vibrationer att de knappt går att känna, om du frågar mig, och bortsett från de pedalerna lyser hela idén med sin absoluta frånvaro. Nu rör ju sig pedalerna i en riktig tävlingsbil ofantligt mycket mindre såklart än vad ratten gör, men ändå. Att kunna känna vibrationer i bromspedalen när man exempelvis låser bromsarna i en tävlingskärra utan ABS eller känna vibrationer i gaspedalen när man växlar eller framförallt spinner med alla fyra hjul, är något som jag verkligen saknat det här sista året.

Fram till nu.

Sim-3D Pedal Rumble Motor Kit består av kraftfulla rumble-motorer, likt en klart (klart) mer kraftfull variant av de som sitter i din Xbox- eller Playstation-handkontroll, som pulats in i små 3D-printade hus som man sen skruvar fast på baksidan av sin gaspedal samt broms. Via Calvins site beställer man ett kit vars 3D-printade plasthus passar de pedaler man använder sig av (vare sig det handlar om Simtag, Fanatec, Heusinkveld, Logitech eller Thrustmaster) och sen handlar det mest om att montera dem på pedalarmarna (på baksidan av pedalplattorna, mer eller mindre) och koppla in dem i den medföljande styrboxen. Här på Gamereactor passade vi samtidigt på att montera våra Heusinkveld Ultimate Plus-pedaler (som vi är rysligt, rysligt nöjda med) på en slide-kassett från Simpro som gör det möjligt att flytta hela pedalbordet cirka 30 centimeter framåt samt bakåt och med tanke på att vi nu skulle få två extrakablar från båda pedalerna utöver Heusinkvelds kablage, passade hårdvaruskribent Fredrik Lindman på att montera dit en liten hemmagjord gjutjärnsplatta som vi fäste Sim-3D-boxen på, också. Allt för att slippa riskera att skada kablar när vi drar pedalkassetten fram och tillbaka.

Detta är en annons:
Sim 3-D Pedal Rumble Motor Kit
Rumble-motorerna är av samma typ som de som sitter i en Xbox- eller Playstation-handkontroll.

Montaget av Sim-3D Pedal Rumble Motor Kit är till Heusinkvelds Ultimate-pedaler i grunden supersimpelt men med tanke på att vi ville ha en genomgående skruv genom pedal-armens CNC-skurna sidostommar och genom Sim-3D-plasthuset, tvingades vi besöka vår lokala byggshop för att köpa andra bultar samt muttrar än de som satt på pedalerna från fabrik, som vi först utgick från att vi skulle kunna nyttja. Detta är information som Sim-3D bör inkludera i detta kit från start, framöver, eftersom de eliminerar huvudbry och tidsförskjutning för den som avser att montera dem "out of the box", så att säga. Det ska också sägas att alla vi utanför Englands gränser inte får med en strömadapter till Sim-3D Pedal Rumble Motor Kit eftersom det skulle innebära en merkostnad för Calvin som skulle driva upp priset på själva kitet bortom all rimlighet. Istället fick vi en länk från Calvin till Kjell & Companys site där vi tipsades om en 24v-adapter som kostade 199 kronor och fanns i lager här i Östersund.

Sim 3-D Pedal Rumble Motor Kit
Styrboxen har vi monterat på pedalkassetten.

Sim-3D Pedal Rumble Motor Kit styrs av det alldeles fantastiska programmet Simhub som i vårt fall även kontrollerar vår buttkicker, vår fläkt (också från Sim-3D samt vår Simcore Z1-dash där vi projicerar varvräknade samt växelväljare. Simhub är ett lysande program som endast kostar 140 spänn att öppna upp (en begränsad gratisversion finns också tillgängligt) och enligt mig är det ett av de viktigaste mjukvarumässiga aspekterna av en riktigt påkostad full motion.-rigg med allt som kommer på köpet, där. Det går att ställa rumble-motorerna ganska precis som man själv vill och det finns drösvis med möjligheter för den som vill aktivera dem till allt möjligt som sker i bilen. Vi beslutade oss tidigt för att endast använda dem till när bromsarna låser sig, när alla fyra hjulen spinner och när det sker manuella växlingar via vår sekventiella Simagic Q1-shifter.

Detta är en annons:
Sim 3-D Pedal Rumble Motor Kit
Motorerna sitter på baksidan av pedalerna och de är väldigt kraftfulla, för den som kanske kör med racingskor och vill ha mängder av vibrationer. Här på Gamereactor har vi ställt ned styrkan i Simhub riktigt mycket för att få en mer subtil känsla som ändå ger en bra bild av vad som sker under däcken.

Motorerna via den medföljande styrboxen är otroligt snabba och det finns verkligen absolut ingen fördröjning mellan vad som sker i spelet och när man upplever känslan av det i pedalerna, eller i motorerna som sitter monterade bakom pedalerna. Tvärtom sker allting utan delay och det är ju den enskilt viktigaste aspekten här. Det finns dessutom mängder av kraft i dessa motorer vilket gör att vi skruvat ned styrkan till cirka 22%, något som känns perfekt för våra ändamål. Det är en rysligt trevlig känsla att känna hur gaspedalen vibrerar till varje gång man river i en växel till i exempelvis Automobilista 2 eller känna hur bromspedalen skakar lite när man stampar på bromsen och glider fram med fyra låsta hjul över gruset i Dirt Rally 2.0. Det bygger inlevelse, realism och framförallt gör det att man som förare känner bilen bättre, känner in underlaget på ett mer verklighetstroget sätt och därmed kan tillåta sig själv att gasa mer, bli snabbare.

Sim 3-D Pedal Rumble Motor Kit
Nästa steg för Calvin på Sim-3D förmodar vi är att bygga några slags hus till motorerna so att tekniken inte är fullt lika blottad som den är idag.

Det märks ju på flera sätt att Sim-3D Pedal Rumble Motor Kit inte är en "butiksprodukt" med tjusig förpackningsdesign eller masstillverkade komponenter. Hela kitet har lite "hemmakänsla" över sig,men det är också tjusningen här, när man vet att Calvin sitter hemma på kammarn och snickrar dessa för hand. Ett kit kostar cirka 1500 kronor med frakt (och tull) och jag skulle väl säga att det finns relativt få uppgraderingar till din simrigg som är mer prisvärda just nu. Larvigt bra grejor som gör underverk för inlevelsen om du redan har bra (men "döda") pedaler som du kör med.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Lysande prestanda, smart utformning, klockren prisbild, styrs av Simhub som är ett fantastiskt program, ger massa inlevelse
-
Ingen monteringsmanual, AC-adapter medföljer ej
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
Sim-3D Pedal Rumble Motor Kit

Sim-3D Pedal Rumble Motor Kit

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Om du vill ha force feedback i dina pedaler när du rattar simulator, är brittiska Calvin Dents hemmapulade superlösning ett perfekt köp...



Loading next content