Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Jabra Elite 7 Active

Danska Jabra följer upp storsuccén Elite Active 75T med ännu en strålande träningslur och Petter är ordentligt imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det är ingen lätt match, att knäcka träningslurarna JBL Reflect Flow Pro som jag i denna prisklass är bäst. Det bästa som går att hitta för pengar. Men danska Jabra har med nysläppta Elite 7 Active verkligen tagit i från tårna, och utmanar på kuppen även dyrare modeller inom denna ständigt växande produktkategori. Jabra Elite 7 Active är den träningsfokuserade varianten av Jabra Elite 7 Pro och de erbjuder alla de funktioner som vi just nu förväntar oss av en trådlös in ear-hörlur i 2000-kronorsklassen. De är vattentäta, de erbjuder åtta timmars batteritid per laddning och 30 timmar i det medföljande etuit. De erbjuder Adjustable Noise Cancellation (ANC) med Hearthrough-funktion, de stödjer trådlös laddning och levereras med tryckkänsliga touch-funktioner på utsidan av själva lurarna tillsammans med en rad olika gummiploppar för att du på bästa sätt ska kunna anpassa dina Jabra Elite 7 Active till storleken på dina öron.

HQ
Jabra Elite 7 Active
30+ timmars batteritid i den lilla lådan och åtta i lurarna. Inte illa.

Rent designmässigt har danska Jabra frångått den estetik som de använde sig av i förra generationen och valt en ännu mer sobert minimalistisk linje den här gången. Jabra Elite 7 Active är 16% mindre än testvinnaren Jabra Elite Active 75T och de går att köpa i färgerna sammetsblått, mint eller svart. Lurarna är små, klädda i en slags matt gummiyta som gör att de sitter bättre i örat än de mer glättiga Elite 7 Pro och Jabra-logotypen är knappt synlig på utsidan av lurarna. Eleganta, är de. Snygga och små.

Passformen är riktigt bra och utformningen av Jabra Elite 7 Active är det verkligen inget fel på. Jag hade dock gärna sett någon slags "vinge" eller "fena" på ovansidan, precis som på JBL Reflect Flow Pro, som gör att lurarna stannar i örat oavsett om man tokspringer på löpbandet eller kniper ihop hela ansiktet i samma veva som man bicepscurlar mer vikt än vad ens sjukgymnast rekommenderar. Elite 7 Active sitter på plats i mina öron, men de sitter inte som sten - som JBL:s motsvarighet gör. Jag kan exempelvis in headbanga och förvänta mig att Jabra-snäckorna inte trillar ned på golvet, vilket jag utan problem gör med JBL Reflect Flow Pro i öronen.

Jabra Elite 7 Active
Pyttesmå är de, trots att de proppats av teknologi och funktioner.
Detta är en annons:

En sak som Jabra enligt mig varit exceptionellt bra på genom åren är samtalskvalitet och även om jag anser att Jabra Elite 7 Active aldrig låter fullt lika bra som de något dyrare Elite 7 Pro när det kommer till just kvaliteten på ens röst när man använder dem till telefonsamtal, är de helt klart mycket godkända. Bland de vattentäta träningslurarna som jag recenserat de senaste två åren skulle jag nog säga att dessa är bäst på just samtalskvalitet. Knapp-funktionaliteten och transparensläget ät dessutom felfritt och det är en ren fröjd att använda dessa lurar. Den aktiva brusreduceringen är även den väldigt bra och stryper inte volymen fullt lika mycket som många konkurrerande modeller gör. Elite 7 Active är aldrig fullt lika superba på just aktiv brusreducering som låt säga klassledande Sony WF-1000XM4, men det fungerar bra och slurpar dessutom inte i sig allt för mycket extra batterikraft.

Jabra Elite 7 Active
Den något sträva gummi/sammets-ytan är bra eftersom de inte blir hala när de blir svettiga.

När det gäller ljudkvaliteten är Jabra oförskämt bra. Karaktären är varm och separationen är superb. Ljudbilden ligger lite mot den bakre delen av örat och blir aldrig fullt lika framträdande som den blir i närmaste konkurrenten JBL Reflect Flow Pro men det finns gott om bas, perfekt kontroll i diskanten och mellanregistret är rappt, tight och musikaliskt. Dynamiken går det med andra ord absolut inte klaga på, tvärtom, och jag skulle säga att dessa låter snäppet bättre än gamla Elite Active 75T. Oavsett om jag lyssnar på singeln "I Don't Live Here Anymore" med War on Drugs eller mosar på med "Lippincott" signerat Animals as Leaders presterar dessa lurar alldeles utomordentligt bra och jag blir aldrig vare sig lyssningstrött eller sugen på att styra om den EQ som används som standard. Vill man pilla med registret går det dock alldeles utmärkt i Jabras klockrena gratisapp och hade det inte varit för att jag fortfarande föredrar JBL Reflect Flow Pro, hade jag utan tvekan kallat dessa för världens just nu bästa in ear-lurar för den träningstokige.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Stilren och snygg design, 16% mindre rent storleksmässigt än föregångaren Elite Active 75T, lysande batteritid, grymt bra samtalskvalitet, strålande ljudkvalitet, vattentäta
-
Ingen NFC, sitter inte lika bra i öronen som träningslurar med så kallade "vingar"
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
Jabra Elite 7 Active

Jabra Elite 7 Active

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Danska Jabra följer upp storsuccén Elite Active 75T med ännu en strålande träningslur och Petter är ordentligt imponerad...



Loading next content