Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Metro: Last Light

Metro: Last Light

Gamereactor tillbringade några timmar i ett kärnvapendrabbat Ryssland - och överlevde. Nu berättar vi allt om vår tid med den lovande uppföljaren till Metro 2033

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är en vacker värld som möter mig när jag kliver upp ur tunnelbanesystemets mörka labyrint. Snön har smält och molnen försvunnit från skyn. Kvar är det gröna, men det postapokalyptiska Ryssland från Metro 2033 är fortfarande en farlig plats i maj månads uppföljare.

Bevingade monster lurar i skuggorna, ammunitionen är lika begränsad som tidigare, och man lever fortfarande en minut åt gången när man letar efter nya gasmasksfilter. Atmosfären i Metro: Last Light slukar mig, mycket tack vare en sprillans ny grafikmotor med realistiska ljuseffekter och grym detaljrikedom.

Metro: Last Light
Metro 2033-författaren Dmitry Glukhovsky blev så tagen av 4A Games uppföljare att han bestämde sig för att skriva en ny bok i sin serie. Den heter Metro 2035 och återberättar handlingen i Last Light.

Det första jag upptäcker är hur lättillgängligt allt känns jämfört med föregångaren. Kontrollschemat är direkt kopierat från de hetaste av militärskjutare, och vapnen är mer pålitliga än de var i Metro 2033. Det verkar också som att det blir fler strider mot vanliga soldater den här gången, då storyn kretsar kring ett inbördeskrig mellan de överlevande grupperna.

Detta är en annons:

Kommunister, nazister med flera vill alla lägga händerna på det kraftfulla domedagsvapen som väntar i en topphemlig bunker. Det är tydligt att 4A Games försöker nå en bredare publik den här gången, med action som känns mer påkostad och filmisk. Tempoväxlingen är dock fortfarande fantastisk.

Metro: Last Light
Det är bara en månad kvar tills premiären av Metro: Last Light.

Det börjar med utforskandet av ett kraschat flygplan, innan huvudkaraktären Artyom tas till en underjordisk stad och får andas ut bland andra överlevare. Det är då som spelets huvudsakliga antagonist presenteras - en sektledare med Hitlerinspirerat ansiktshår. Vad som följer är en tortyrscen och en spännande flykt i form av en smygsekvens. Tyvärr känns det hela lite väl linjärt. Utvecklarna lovar dock att det kommer finnas gott om alternativa vägar och sidouppdrag i det fulla spelet, men jag är inte riktigt övertygad än.

Oavsett var någonstans i Metro: Last Light man befinner sig är det dock överlevnaden som är viktigast. Gasmasken måste repareras om den blir skadad i strid och visiret ska torkas rent från smuts, spindelväv och krälande insekter. Artyoms ficklampa måste dessutom vevas igång manuellt, vilket blir essentiellt när ljuskänsliga mutanter attackerar och ammunitionen börjar sina. Alla dessa bygger upp ett intensivt stridssystem där man känner sig utsatt och svag så fort ett nytt hot kliver ut ur skuggorna, och det är det absolut bästa från min tid med spelet.

Detta är en annons:
Metro: Last Light
Efter att THQ gick i konkurs har Deep Silver köpt upp rättigheterna till serien. Det första de gjorde var att försena spelet någon månad för extra finputsning.

Det enda stora frågetecknet jag har är den artificiella intelligensen. Under smygsekvenserna började jag nästan undra om fiendesoldaterna trodde att jag var på deras sida. Det återstår att se om 4A Games kan åtgärda en sådan sak så här nära release, men trots det gav mina första timmar med Metro: Last Light mersmak. Det är sällan jag ser fram emot jordens undergång så här pass mycket.

HQ
Metro: Last LightMetro: Last LightMetro: Last LightMetro: Last Light
Metro: Last LightMetro: Last LightMetro: Last LightMetro: Last Light
Metro: Last LightMetro: Last LightMetro: Last LightMetro: Last Light

Relaterade texter

Metro: Last LightScore

Metro: Last Light

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Vi har återigen begett oss ned under ytan för nya episka äventyr i Moskvas havererade tunnelbanesystem. Jonas Mäki har satt ett betyg på ett av vårens hetaste actionspel...

Metro Redux nu utannonserat

Metro Redux nu utannonserat

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det var så sent som imorse Gamereactor kunde rapportera att 4A Games var på väg att släppa ett Metro-paket till PC, Playstation 4 och Xbox One med båda spelen, allt DLC...

Fler Metro-spel på väg i framtiden

Fler Metro-spel på väg i framtiden

NYHET. Skrivet av Oliver Thulin

När THQ gick i konkurs köpte Deep Silver upp rättigheterna till Metro-serien. Metro: Last Light släpptes tidigare i år och fick ett bra bemötande från kritikerkåren....

Kalasförsäljning för Metro: Last Light

Kalasförsäljning för Metro: Last Light

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Deep Silver låter glatt meddela att Metro: Last Light har skåpat ut försäljningen av föregångaren, och det med besked. Till PC såldes mer än tre gånger så många spel...

Season Pass till Metro: Last Light

Season Pass till Metro: Last Light

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Deep Silver låter meddela att de hakar på konceptet med Season Pass för Metro: Last Light. Season Pass kommer kosta runt 130 kronor och ger tillgång till en rad DLC-paket...



Loading next content