Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Company of Heroes 3

Company of Heroes 3

En av världens få kvarvarande tungviktare inom realtidsstrategispel är tillbaka. Gamereactor har provspelat...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Trots att Relic Entertainment planerar att lansera Age of Empires 4 om några månader har de jobbat på ett nytt, annat, strategispel också - i hemlighet. Designat för att bli nästa stora del i den kritikerkrossade Company of Heroes-serien är Company of Heroes 3 nu äntligen utannonserat. Vi har fått möjlighet att testa en tidig pre-alfa av spelet för att få någon slags vag uppfattning om vad vi kan förvänta oss när det väl släpps.

Company of Heroes 3

Precis som i tidigare titlar utspelar sig den tredje delen under Andra världskriget. Till skillnad från dessa som utspelade sig på västfronten och östfronten, får vi nu ta del av konflikten om Medelhavet. Istället för snötäckta östeuropeiska landskap och franska städer får vi istället besöka Italien och stekheta Nordafrika. Ett exempel på vad vi kan förvänta oss är att ta del av den allierade invasionen av Sicilien, där vi får slåss om resurser på en dynamisk kampanjkarta.

Company of Heroes 3
Detta är en annons:

Company of Heroes 3 återanvänder sig av seriens klassiska spelmekanik, som är en viktig grundstomme, vi kommer att återkomma till den om en stund. Det finns också mycket annat som erbjuds, ett typiskt exempel på detta är möjligheten att leda en kampanj mot axelmakternas territorium i Italien. Det innebär att du under spelets gång kommer erövra massor med områden och klara av uppdrag på den stora kampanjkartan. Det liknar konceptet som prövades i USA kampanjen Ardennes Assault i tvåan. Du utför uppdrag med specifika enheter på en större kampanjkarta som sedan leder till skärmytslingarna som utspelar sig i realtid. Besluten du tar på den stora kampanjkartan och resultaten av skärmytslingarna i realtid påverkar varandra.

För att få spela realtidsstrategi-portionen behöver du lokalisera vad som kallas för strategiska uppdrag på kampanjkartan. Dessa uppdrag är viktiga militära kampanjer som du behöver organisera och leda. Uppdragen kan variera stort som att frigöra en stad eller jaga en fientlig general. Varje sådant uppdrag ändrar spelets kamera till ett isometriskt perspektiv och du får träna, styra och kriga med trupperna i realtid för att lyckas med uppdragen. De spelar på samma sätt som tidigare titlar i serien. En del uppdrag kan ta 15 minuter och andra över en timme beroende på hur det går för dig. Datorn kommer inte ligga platt och vara passiv, utan hela tiden försöker den besegra dig på slagfälten.

Company of Heroes 3

Oavsett om du är på kampanjkartan eller i ett uppdrag i realtid så är enheterna du har till förfogande varierande. De kan vara allt från brittiska Black Prince stridsvagnar till amerikanska pansarvärnskanonvagnar. Du kan även använda dig av infanteri, flygplan, fartyg och olika landbaserade fordon. Company of Heroes 3 erbjuder spelarna en god variation med många alternativ att bygga sina strategier från. Det verkar vara designat främst för veteraner och mer erfarna spelare av genren. Mängden val, alternativ och uppdrag är omfattande och kan skrämma bort nykomlingar.

Detta är en annons:
Company of Heroes 3

Det har dock tillkommit ett fåtal nya inslag för att göra Company of Heroes 3 mer lättåtkomligt för nya spelare, eller de som vill ha en mindre intensiv upplevelse. En av de viktigaste är ett taktisk pausläge, vilket innebär att du kan pausa under ett uppdrag. Pausknappen innebär att du kan samla dig och klura ut nya strategier i lugn och ro. Eftersom att det är ett omfattande spel med intensiva strider är det svårt att säga om det är en tillräckligt bra funktion.

Som du kanske förstått är skalan denna gång mycket mer omfattande och imponerande än tidigare. Du har många platser att erövra för att besegra axelmakternas grepp om Medelhavet. Kampanjen är däremot uppdelad i mindre kampanjer. Du kommer inte ha en enorm karta som i Total War utan fler med sina egna uppdrag och utmaningar. Relic Entertainment har lovat att vi kommer att få besöka hela Italien och Nordafrika. Sistnämnda har vi inte fått se än förutom en liten smygtitt i slutet av en videosnutt.

Company of Heroes 3

Det leder oss till spellägen och som du kanske hoppats på kommer Company of Heroes 3 att bjuda på flera stycken. Vi fick enbart se en del av kampanjen men det kommer att finnas många andra spellägen. Relic har lovat att Company of Heroes 3 kommer att ha mest kampanjinnehåll i seriens historia, flest flerspelarlägen och mer än tre gånger antalet enheter än i något annat Company of Heroes vid sin respektive lansering.

Det är svårt att ge ett fullständigt intryck av hur spelet är just nu eftersom att det är mer än ett år kvar innan släpp enligt Relic. Trots det och att det inte ens är en alfa, spelar det väl och ser fantastiskt bra ut. Vi har haft ett antal krascher och ibland verkar enheternas pathfinding och spelets AI lite risig. Men allt detta är saker de har gott om tid att putsa till, så vi är inte oroliga över det just i detta tidiga skede.

Company of Heroes 3

Company of Heroes 3 ser ut att bli ett mycket kompetent strategispel och vi är sugna på att följa upp våra intryck när det närmar sig lansering. Utifrån det att utannonseringen precis skett och vi enbart fått testa en tidig version av spelet, är det en bra bit på vägen till något lovande. Den enda frågan vi har är om Company of Heroes 2 kan leva upp till den fantastiska första titeln i serien, eller den bra men lite bristfälliga uppföljaren. Just nu anser vi att det har potentialen att nå upp till samma kvalitativa nivå som det första spelet i serien.

Relaterade texter

5
Company of Heroes 3Score

Company of Heroes 3

RECENSION. Skrivet av Patrik Severin

Patrik har både landsatt invasionen av Sicilien och spelat som självaste Ökenräven i denna efterlängtade uppföljare...

0
Company of Heroes 3 försenat till 2023

Company of Heroes 3 försenat till 2023

NYHET. Skrivet av Patrik Severin

Det var tänkt att Company of Heroes 3 skulle lanseras i november. Efter mycket feedback och intern testning har Relic beslutat att de behöver mer tid. De säger nu...



Loading next content