Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Resident Evil 3

Resident Evil 3

Ibland älskar vi vårt jobb mer än annars, och när vi får tjuvstarta med Resident Evil 3 så är det exakt ett av dessa tillfällen. Här är våra intryck från vårens stora skräckspel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Med fjolårets Resident Evil 2-remake bevisade Capcom att det går alldeles utmärkt att göra en gammal titel relevant igen, bara det får nog med kärlek. Med tanke på att vi utsåg det till ett av fjolårets allra bästa spel, kanske du anar hur mycket vi ser fram emot Resident Evil 3, som vi nyligen fick möjlighet att provspela i London.

Jag fick alltså återigen chans att slå ihjäl några timmar med seriens allra bästa karaktär, Jill Valentine, för att återigen inta Raccoon Citys gator och leverera perfekta head-shots mot odött patrask. Men där Resident Evil 2 var en återgång till det gamla och långsammare Resident Evil med klassisk skräck - något som även gällde för det mycket omtyckta Resident Evil 7: Biohazard - så står Resident Evil 3 för något helt annat. Det är ett kortare och mycket mer aggressivt spel, och det här har Capcom försökt lösa genom att dra ned på tempot något, undantaget när Nemesis dyker upp.

Resident Evil 3
Detta är en annons:

Att metodiskt finkamma omgivningarna är en viktig del av äventyret och det känns som att det finns hemligheter överallt. Ju mer du letar, desto bättre blir du också belönad. Jill och jag kämpade tappert med att få ett tunnelbanetåg med kompanjoner att börja fungera igen, samtidigt som vi fick tampas med zombies som just idag var lite extrasugna på hjärna. Att snål på ammunitionen är viktigt, för zombiesarna käkar hett bly som om vore det müsli, men lyckligtvis fanns butiker runt om på stadens gator som bara tiggde om att lootas. Dessutom bjuds det på mörka tvärgator med underbar detaljrikedom.

Den som spelat Resident Evil 2 vet att Capcom tagit sig rejält med friheter för att göra upplevelsen, och detta gäller i ännu högre grad för detta spel. Gatorna Jill utforskade i originalet via fasta kameravinklar, känns nu mycket mer trovärdiga, även om det finns små blinkningar här och var för de äldre fansen. Undan för undan hittar jag sådant som bultsax och dyrkar som öppnar upp tidigare oåtkomliga områden och glädjen av att hitta ammunition och örter är fortfarande lilla julafton. Det gäller dock att vara försiktigt eftersom antalet saker man kan bära med sig är begränsat. Ett lättare spelläge där detta utökats finns visserligen, men det ger inte alls samma känsla av utsatthet att kunna konka runt på en smärre friggebod.

Resident Evil 3Resident Evil 3Resident Evil 3
Resident Evil 3
Detta är en annons:

Nemesis är den verkliga stjärnan i spelet och jagar mig kontinuerligt genom äventyret som det stora, motbjudande mutantmonster han är. Redan första mötet med kräket fick pulsen min att rusa och att försöka bekämpa honom är lite som att försöka spränga pansarvagnar genom att slunga grus på dem. Att dra nytta av omgivningarna för att sakta ner besten är därför nödvändigt, som att skjuta på elskåp för att ge honom en elektrisk kyss. Demot jag fick spela avslutades för övrigt med ett spännande möte, och jag kan meddela att dessa lyfts något enormt av att inte längre vara begränsade till fast kamera. Nemesis rör sig snabbare och det känns som att jag inte var säker någonstans, och det förde stundtals tankarna till Xenomorph från Alien: Isolation. Jag var vettskrämd.

Som en usling han är, har Nemesis dessutom fler tricks att ta till. Det inkluderar att återuppväcka döda med headcrab-liknande parasiter. Överhuvudtaget känns det som att Resident Evil 3 kommer erbjuda en ordentlig utmaning och flera av de sekvenser jag stötte på var riktigt tuffa att ta sig förbi.

Resident Evil 3Resident Evil 3

En karaktär jag tyvärr inte fick se mycket av, var Carlos Oliveira, som har en större roll i detta spel än i originalet. Jag skymtade honom bara i mellansekvenser, men det ska bli kul att få se vad Capcom kommer göra av honom. Förhoppningsvis gör det trean till ett köttigare spel än originalet, som faktiskt var rätt kort. Å andra sidan kompenserar Capcom genom att skicka med multiplayerläget Resistance, en separat del där du spelar fyra mot en.

För att ändå försöka summera intrycken, så tycker jag att den kusligare atmosfären från Reisdent Evil 7: Biohazard och fjolårets Resident Evil 2 finns bevarad i Resident Evil 3, som dock ändå har större fokus på action. Och spelet tycks ha byggts ut ordentligt, utifrån vad jag kunde se. Gillade du den förra remaken, lär du definitivt vara nöjd med detta med. Det släpps den 4 april till PC, Playstation 4 och Xbox One bundlat tillsammans med multiplayerläget Resistance.

Resident Evil 3Resident Evil 3Resident Evil 3Resident Evil 3

Relaterade texter

Resident Evil 3Score

Resident Evil 3

RECENSION. Skrivet av Henric Pettersson

Den hett efterlängtade nyversionen av Resident Evil 3 är här och Henric har satt betyg...



Loading next content