Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Turok

Turok

Glöm mockasinprydda dinosauriejagande indianer, den nye Turok är en barsk amerikansk militär och vi har kollat vad han går för

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

1997 släppte Acclaim spelet Turok: Dinosaur Hunter till Nintendo 64, vilket snabbt blev superpopulärt. Kort därefter fick Acclaim ekonomiska problem, vilket även påverkade Turok-spelen som blev allt sämre. Turok: Evolution från 2002 blev Acclaims sista storsatsning, men spelet var riktigt dåligt och både Acclaim och Turok-serien gick under. Först nu återuppstår alltså Turok, vilket dock storymässigt inte alls har att göra med de gamla spelen utan har arga dinosaurier som enda gemensamma nämnare.

Joseph Turok. Lika bra att lära sig huvudpersonens namn på en gång, för detta nya Turok-spel är som sagt inte alls besläktat med den gamla spelserien. Istället handlar Turok om en grupp militärer som skjutits ned över en vacker och frodig planet, som gjord för en härlig semester om det nu inte vore för att den kryllar av blodtörstiga dinosaurier, överdimensionerade insekter och skjutglada rebeller.

Faktum är att dina huvudsakliga fiender i spelet är just människor, i synnerhet Joseph Turoks gamle mentor Roland Kane. Av oklar anledning gav han sig av och leder numera en rebellgrupp med ytterst grumliga avsikter. Det är upptakten till Turok och den direkta orsaken till att Joseph och hans män var ute i rymden och irrade runt tills de alltså mejades ned. Dinosaurierna är alltså inte alls ute efter dig, utan... ja, ditt kött. De gamla spelen hade sidonamnet Dinosaur Hunter, vilket alltså inte alls är vad Joseph Turok är egentligen, han bara råkar bli det på grund av omständigheterna

Redan när Turok startar och man tar sina första staplande steg slås man av att utvecklarna Propaganda Games kan sina saker. Turok är direkt löjligt snyggt med fantastiskt tät vegetation och oerhört mycket detaljer. Ändå är det bara början för när spelet verkliga stjärnor, skräcködlorna, dyker upp känns det nästan som Jurassic Park-klass på effekter och animationer.

Detta är en annons:

Att ta det lugnt och nyttja omgivningarna till sin fördel är superviktigt i Turok. Även om man är beväpnad till tänderna är dinosaurier livsfarliga och med spelets välgjorda artificiella intelligens anfaller de gärna i grupp eller försöker flankera dig. Att vara den som ser fienden först är ofta skillnad på liv och död. Turoks planerade räd för att ta ut Roland Kane övergår därför snabbt i en kamp för att över huvud taget överleva. Men att sätta dit Roland är fortfarande spelets övergripande mål.

Tack vare den artificiella intelligensen går det att lura dinosaurierna att anfalla mänskliga fiender. Att exempelvis skjuta en ljusgranat mot soldater i närheten av ödlor gör att sistnämnda blir nyfikna och går för att inspektera ljuset, vilket snabbt urartar i ett blodbad där överraskade soldater sannolikt slutar sina dagar som dinosaurieföda. Man kan till och med få de överdimensionerade reptilerna att ge sig på varandra med lite list, vilket ofta är nyckeln till överlevnad i Turok.

Skulle du ha oturen att själv hamna för nära dessa monster är Joseph Turok lyckligtvis en man som kan ta hand om sig själv. Genom att snabbt trycka in de knappar som dyker upp på skärmen kan man ta striden med händer och närstridsvapen i bästa krokodilbrottaranda och göra proceduren kort med sin fiende. Dessa sekvenser visas alltid ur bästa möjliga vinkel så du inte ska missa den minsta blodsdroppe.

Att sprida död och förintelse omkring sig kan göras på flera sätt. Ett av de effektivaste är armborstet som faktiskt påminner om det i de gamla Turok-spelen. Ju längre tid du spänner strängen, ju mer skada gör ditt skott. Det går dock att bara pumpa ut pilar vilket får fienden att ser ut som ett myrpiggsvin, men särskilt mycket skada gör det inte. Annars finns den sedvanliga uppsättningen skjutdon, varav jag särskilt gillar hagelbrakaren. Lyckas du smyga dig på en fiende osedd kan Joseph Turok även göra riktigt smaskiga närstridsavrättningar om du kommer tillräckligt nära.

Detta är en annons:

Förutom smygande i djungeln och dinosauriebrottning får man även chansen att köra diverse fordon. Både tanks och jeepar kommer att finnas till ditt förfogande och dessa finns givetvis även tillgängliga i multiplayer-läget. Upp till 16 personer kommer nämligen att kunna spela Turok online. Den sedvanliga uppsättningen spelsätt kommer att finnas, men även en del mer intressanta innehållandes dinosaurier och liknande. Dessutom är nedladdningsbart material till Xbox 360-versionen planerat.

Turok skulle egentligen ha släppts redan nu i höst, men försenades med ett halvår för att spelet inte riktigt var klart. Och att döma utifrån vad som visades under E3 har den extra utvecklingstiden Propaganda Games fått verkligen gjort underverk med spelet. Istället för att bara vara ett habilt actionspel, börjar Turok nu se häftigt ut. På riktigt.

TurokTurokTurokTurok
TurokTurokTurokTurok
TurokTurokTurokTurok
TurokTurokTurokTurok

Relaterade texter

TurokScore

Turok

RECENSION. Skrivet av Love Bolin

Att jaga dinosaurier låter spännande på pappret. Men resan var förvånansvärt långtråkig...



Loading next content