Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Deadpool

Deadpool

Blodig fighting, en söndersprängd fjärde vägg och en hoppborg av ädlaste gummi. Vi har testspelat Deadpool och har undersökt vad som finns bortom superhjältens galenskap

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det första jag får göra i min testrunda med Deadpool är att utforska min lägenhet. Låter det inte enormt upphetsande? Det är det faktiskt. Tonen i detta självrefererande, humorpackade och god-smak-befriade actionspel, baserat på Marvels antihjälte, gör sig allra bäst i denna husesyn. Jag utforskar enorma diskberg. Vandrar genom mitt krutdoftande vapenrum. Uträttar mina behov på en genomsnuskig toalett. Allt till hysteriska, oanständiga och på något sätt även livsbejakande kommentarer från huvudpersonen.

Och precis som sin serieförlaga fungerar Deadpool som en gigantisk rivningskula mot den fjärde väggen; det går inte en minut utan att jag påminns om att jag spelar ett spel. Deadpool kommenterar mina första, extremt lättförtjänta achievements och när jag inspekterar bokhyllan visar den sig vara en fjäderlätt kuliss som kan lyftas i ett enda stycke. Efter ett tag ringer ett kvinnligt bud på dörren. You've got a package, berättar hon. "So do I", svarar Deadpool och drar ett av hundratals sexuella anspelningar. I paketet återfinns manuset till spelet jag spelar, vilket Deadpool läser upp och korrigerar i realtid, då "det här med ord" inte riktigt är hjältens grej.

Deadpool
Hemma i lägenheten i vår hjältes favoritfåtölj. Deadpool börjar med ett komiskt utforskande av slashasens lägenhet.

Humorn i High Moon Studios spel är som en ångvält och även om den kan beskrivas som grabbig bjuds det lyckligtvis på mer än bara bajs- och bröstskämt (även om vi får vår beskärda del av såna också). Nej, jag skrattar faktiskt genuint åt Deadpools kommentarer och upptåg, som när han i spelets inledande tutorial blåser upp en hoppborg och skuttar i den med glada skrik. Random, som ungdomarna säger. När Deadpool tar hissen till ett nytt område får han dessutom chansen att sjunga med till hissmusiken, och animationerna av detta karaokeskrål är fnissframkallande.

Detta är en annons:

Spontant ser det ut som att humorn är Deadpools starkaste kort dock, då fightingen ganska snabbt blir repetitiv. Innan jag går in på varför kan det vara på sin plats att beskriva Deadpools arsenal. Vi växlar mellan svärd- och pistolattacker som kan knytas samman till combos, vilket i sin tur innebär möjligheten till specialattacker som nitar en större grupp fiender. Insamlade stålar låter dig shoppa nya förmågor och vapen.

Deadpool
I ett sånt här utsatt läge kan det vara på sin plats att drämma till med en specialattack, som du tjänat ihop genom att utföra combos.

Här finns lättare omgivningsbaserade pussel. Jag skjuter på en switch bakom ett galler och kilar vidare. Hissar vill inte starta och Deadpool måste dra ner till källaren för att spränga en generator.

Lite klättring på byggnaden där Great White News håller till leder till ett tak, där en attackhelikopter med irriterande effektiv minigun väntar. Deadpools livsmätare rasar mot botten och jag dör några gånger. Deadpools inre tankar (han har två röster av diametralt olika personligheter inom sig) hånar mig och undrar "är det så svårt att kapa en attackhelikopter med enorma vapen som gör dig till riven ost?" Efter lite bättre klättring mot toppen och helikopterplattan lyckas jag dock teleportera mig till förarsätet och avrätta piloten. Nu får vi lägga vantarna på gräddvispens minigun och chans att peppra 40 000 skurkar, och en till helikopter.

Detta är en annons:

Inom kort är det minibossmosardags då Deadpool står öga mot öga med en sju fot lång bjässe med bazooka. Här måste jag använda teleportförmågan flitigt för att ducka de inkommande raketerna, samtidigt som jag försöker få in några headshots på det långsamt vandrande aset. Fighten utspelar sig i halvdussinet korridorer som alla leder mot ett inre rum, där ammunition spawnar med jämna mellanrum.

Deadpool
Deadpool är smutsigt, oförskämt och oanständigt - men ofta på ett bra sätt.

Sammandrabbningen är en välkommen tempoförändring efter slakten av de många underhuggarna, men särskilt raffinerat eller spännande blir det inte. Jag fyrar av några skott, gömmer mig för att regenerera hälsa, väntar in rätt tillfälle för att skjuta, och upprepar sedan processen.

Deadpool innehåller även ett spelläge kallat Challenge Mode, där jag får puckla på tre rundor med allt svårare vågor av fiender. Jag spelar på banan Great White News HQ, samma skyskrapa som jag besökte i storyläget, och alla skurkar ska besegras på tre minuter. Jag klockar med nöd och näppe in på 2:57 och har väl någorlunda kul på vägen. Jag misstänker dock att detta läge lär stå i kampanjens skugga.

Är Deadpool värt att vänta på då? Det första intrycket är okej, men jag sitter mest och väntar på nästa mellansekvens när jag hugger och skjuter mig genom fiendehorderna. Deadpool känns i nuläget lite som den där galna, burdusa personen i sociala sammanhang som man kan underhållas av för stunden, men som inte riktigt klarar av en själslig besiktning på djupet. Än finns dock tid kvar att överraska.

DeadpoolDeadpoolDeadpoolDeadpool

Relaterade texter

DeadpoolScore

Deadpool

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

En miljard snuskiga skämt, en speedad hjälte och halvdan spelbarhet. Ungefär så tycker vi om High Moon Studios tolkning av Marvel-hjälten Deadpool



Loading next content