Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Schumacher (Netflix)

Schumacher (Netflix)

Det hjärtskärande porträttet av den i mångas ögon största stjärnan inom sporten har äntligen släppts på Netflix och Mackan har återupplevt V12-motorenas storhetstid, vandrat i Schumachers fotspår och är redo att dela ut betyg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Den ilsnabba tysken från Hürth-Hermülheim är tveklöst en av mina stora barndomshjältar och jag minns tydligt alla söndagseftermiddagar som spenderas framför TV-n med farsgubben, motorentusiast som han är. Vrålande V12-or och Schumacher i sin röda, italienska hingst var återkommande höjdpunkter och även om jag följde honom även i de tidiga Jordan-dagarna så var det hans år med Ferrari som verkligen cementera min kärlek till mannen och stallet med de galnaste supportrarna. Hans snortäta världsmästartitelstrid med Hakkinen är ibland de gladaste minnen jag har från mitt F1-tittande på mitten och slutet av 90-talet, en hysteriskt spännande period som i mina ögon aldrig överträffats eller fått sin motsvarighet tills nu (med Hamilton och Verstappen).

HQ
Schumacher (Netflix)
Schumachers makalösa debut med Jordan

Allt sedan första trailern till Schumacher-dokumentären släpptes har jag gått och längtat med en lätt skräckblandad förtjusning. Hans skugga över F1 är och kommer alltid vara märkbar, han var dessutom mer ofta än sällan en förare som väckte starka känslor både av och på banan. Dels för hans dominans, dels de emellanåt ytterst tveksamma händelserna som skedde i hans direkta närhet under åren. Återkommande kollisioner med rivaler under kritiska tidpunkter och en passion och temperament som ibland rann över - vilket blanda annat skedde när han och David Coulthard drabbade samman efter en incident på ett regn dränkt Belgien 1998. Schumacher var helt enkelt en central och återkommande punkt för en hel del av dramat i sporten, något som Netflix dokumentär är tydliga med att inkludera och inte bara blint väljer att celebrera hans framgångar.

Schumacher (Netflix)
Hans sanslösa framgångar med Ferrari.

I sin roll som F1-förare var Schumacher alltid noga med att bibehålla en tydlig separation mellan karriär och privatliv och dokumentären är egentligen första gången vi faktiskt bjuds på en inblick bortom det som försiggick i F1-cirkusen och visar en helt annan sida av tysken. Faktum är att väldigt lite av speltiden fokuserar på de framgångar han slutligen hade med Ferrari och långt mer på den enorma resa han gjorde. Från de tidiga dagarna där han glatt körde sin go-cart i Kerpen med två föräldrar som drev restaurang, hans giftermål med Corinna och den sensationella debuten med Jordan. För att inte tala om de många år som han kämpade med en underpresterande Ferrari-bil innan han slutligen tog hem världsmästartiteln framför de vrålande tifosi under början av 2000-talet.

Detta är en annons:
Schumacher (Netflix)
Sidan av honom vi aldrig tidigare fått se...

"That evening we sat in the square and ate pizza, nobody came up to us," Rolf Schumacher, father of the seven-time world champion recalls. "That was the last time nobody ever bothered us.".

Nej innan hans debut var namnet Schumacher allt annat än vida känt och framför allt inte något som associerades med Formel 1. Hans debutlopp med Jordan som skedde under ytterst lyckosamma förhållande förändrade allt och Schumacher-dokumentären fyller i och expanderar på mycket av vad som föranledde och skedde både innan likväl som efter denna händelse. Det är en avskalad och ärlig djupdykning i mannen, myten och legenden som blottlägger den ofta mindre kända delen av Schumachers personlighet. Vi serveras känsloladdade intervjuer med många av de största namnen från sporten som var verksamma under Michaels karriär likväl som familjemedlemmar.

Schumacher (Netflix)
Schumacher var ofta en skoningslös motståndare.
Detta är en annons:

Resan vi bjuds på genom Schumacher-dokumentären är strukturellt strålande och belyser väldigt effektivt både hans höjdpunkter likväl som mörkare stunder, samtidigt som den snyggt blandar in hans mer humana sidor så som familjefar utan att någonsin bli allt för personlig. Det hela är väldigt noga och snyggt avvägt med genomgående bra tempo och inga av scenerna upplevs någonsin som onödiga eller omotiverat utdragna. Narrativet bygger i stället till det känslomässiga crescendo som ramas in av hans världsmästartitel med Ferrari och de följande årens dominans innan vi slutligen når det oundvikliga slutet och den olyckas om abrupt ändra livet för Schumacher och hela hans familj. Dom avslutande intervjuerna med hans fru och sonen Mick som också numera kör i F1 är otroligt känslomässigt påfrestande men håller detaljerna sparsmakade.

Schumacher (Netflix)
Passionen flödar tillsammans med Ferrari.

Vi erbjuds inte någon egentlig uppdatering kring Schumachers tillstånd, för som hans fru Corina väljer att uttrycka det med tårfyllda ögon "Michael is here. Different but here". Hans arv kommer alltid leva kvar inom sporten och hyllas, ett arv dokumentärskaparna snyggt förvaltar. Men det som mer än något stannat kvar och hemsöker mig efter att sluttexterna rullat är sonen Micks skakiga ord. En förtvivlad önskan om att vara beredd att ge upp all framgång och alla pengar. Bara för att få möjlighet att en dag kunna återse och tala med sin pappa på det vis han minns honom. Det bröt mig totalt, men knöt också samman dokumentären på ett tillfredställande om än jobbigt vis. För oavsett om du är väl bekant med Schumacher eller ej så är detta en fantastisk liten resa packad med känslor, kärlek och fler vrålande V12-or än du någonsin kommer få glädjen att njuta av i verkliga livet. Absolut strålande.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Ett otroligt rörande och väl inramat porträtt av en av de största sportstjärnorna någonsin...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

9
Schumacher (Netflix)

Schumacher (Netflix)

FILMRECENSION. Skrivet av Marcus Persson

Det hjärtskärande porträttet av den i mångas ögon största stjärnan inom sporten har äntligen släppts på Netflix och Mackan har återupplevt V12-motorenas storhetstid, vandrat i Schumachers fotspår och är redo att dela ut betyg.



Loading next content