Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Loki (Disney+)

Loki (Disney+)

Loki sabbar tidslinjer i TV-serien med samma titel och André tycker till om dess första två avsnitt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När livet ger dig tidslinje-citroner - gör multiversum-lemonad! Det ligger inte i Lokis karaktär att ge upp när förödelse och förnedring själv ruinerar hans storslagna planer. Inte ens när asaguden stirrar döden i vitögat ger han upp drömmen om att göra anspråk om sin födslorätt: härska med järnhand i all sin självförhärligande ära. Men när han, efter flyktscenen i Avengers: Endgame, hamnar i klorna hos strängt byråkratiska tidsfixare ser han inte bara nya möjligheter att krama om universum i sin handflata; han ser också chansen att sätta sig själv i perspektiv och förändra sig själv som person, och då menar jag inte hans fallenhet för att byta skepnad.

The Falcon and the Winter Soldier började väldigt lovande, för att sedan tappa i kvalitet i sina utdragna intriger och märkliga prioriteringar, så jag väljer att vara försiktigt optimistisk med Lokis soloäventyr så här långt. Till skillnad från den serien är dock konceptet i Loki betydligt roligare och mer kreativt tilltalande hittills, där TVA - som står för Time Variance Authority - är en liten men mäktig fickdimension som till varje pris ser till att tidslinjen inte grenar ut sig och skapar nya alternativa universum. Till denna kuliss får vi också en slags övernaturlig poliskateder-thriller som emellanåt låter tittaren lösa gamla mysterier som D.B. Coopers försvinnande och hoppa mellan förödande naturkatastrofer genom tiderna.

Loki (Disney+)
Rösta på Loki, annars ser han till att du aldrig blir född!

Redan i sitt koncept känns det som att manusförfattarna har hittat en underhållande och originell vinkel som fördjupar sig i Loki - en älskad Marvel-skurk som fram tills nu enbart har haft en timmes och 17 minuters skärmtid i MCU - och som även hintar om ett återbesök till dennes barndom i Asgård. Utan att försäga mig alltför mycket om handlingen hittar Loki ett nytt syfte hos TVA när byrån desperat jagar ett större tidshot än titelfiguren själv och snart förlorar den narcissistiske guden sig själv mellan tid och rum, vilket såklart leder till stora konsekvenser för den primära tidslinjen.

Detta är en annons:

Owen Wilson spelar Morbius, en ytterst tålmodig byråkrat som skiftar mellan att vara good cop/bad cop när han väl omhändertar Loki och som fascineras av Lokis väsen lika mycket som Loki själv. Wilson är som vanligt charmig som kostymnisse och det är kul att se komediskådisen testa på något utanför sin bekvämlighetszon - även om rollen i sig är av det mer anonyma slaget. Wunmi Mosaku och Gugu Mbatha-Raw är några lovande nytillskott, men den som såklart stjäl showen är Tom Hiddleston själv som den karismatiske fanfavoriten - annat vore ju otänkbart. Karaktären, som på sistone har tagit en mer komisk riktning med sin brorsa Thor, arbetar här på att få ett nytt ansikte och mycket av pilotavsnittet går just ut på att försöka omdefiniera hamnskiftaren. Vem är egentligen mannen bakom maktens skrud som Loki så gärna vill övertyga alla om är hans sanna jag? Vem är Loki när han inte hunsas av sin bror? Även om jag inte alltid har gillat riktningen som skurken har tagit i filmerna är det tacksamt att huvudpersonen kan agera anti-hjälte och antagonist i sin egen historia, som faktiskt sitter på rikligt med potential.

Loki (Disney+)
Vem känner Loki bäst? Morbius (Wilson) slår på ett "best of"-bildspel för att sätta vissa MCU-händelser i ett nytt perspektiv...

Längden på episoderna och tempot hör väl till det mer negativa, då denna kriminalgåta inte riktigt besitter det djup som krävs för att tittaren ska sitta och kallsvettas av spänning i 50 minuter. Det är mycket som sträcks ut i onödan här. Ändå finns det en hel del gott att säga om seriens första två dialogtunga avsnitt, såsom fokuset på huvudpersonen och dess lekfulla premiss, där jag hoppas att fantasin inte vet av några gränser under showens resterande fyra episoder. Dessa Marvel-shower börjar ju dock för det mesta bra, för att sedan hamna i ojämna svackor likt WandaVision eller störtdyka som magplasket The Falcon & The Winter Apologizer. Oftast är det mycket potential som bara går till spillo. Kan Loki bryta Marvels utdragna TV-struktur, släppa den strama Marvel-dramaturgin och vältra sig i svängiga tidsparadoxer? Kanske inte fullt ut, men manuset hittills lockar och den välgjorda presentationen gör mig sugen på urartade historielektioner under Lokis regi.

Marvel-franchisen befinner sig just nu i ett märkligt vakuum rent filmmässigt, där intresset för nästa stora Marvel-event inte riktigt har infunnit sig ännu och där mindre historier i TV-format får lov att fylla i luckorna inför nästa fas - historier som inte alltid har lyckats nå upp till sina filmers storhet. Detta är såklart medvetet nu när Marvel vill skapa en ny generation hjältar, experimentera med sitt format och samtidigt introducera multiverse-konceptet inför de stora pengaindrivarna på bio, men frågan är om det är Loki som lyckas fästa bryggan mellan Endgame och nästa filmfas. Hittills så känns det som det, men det återstår väl att se. Loki får Disney Plus-premiär den nionde juni.

Detta är en annons:
HQ
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Tom Hiddleston är charmig och konceptet är kul. Vad kan gå fel?
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
Nya säsongen av Loki drog storpublik

Nya säsongen av Loki drog storpublik

NYHET. Skrivet av Marcus Persson

Det blev en minst sagt lyckad premiär för Disney+ när de i slutet av förra veckan släppte den första episoden av nya Loki-säsongen, något som attraherade nästan elva...

1
Lokis andra säsong försenad till oktober

Lokis andra säsong försenad till oktober

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Inspelningen av Lokis andra säsong avslutades i oktober förra året, så den verkade vara på rätt spår för den planerade lanseringen i mitten av 2023. Men så kommer tyvärr...

Loki (Disney+)

Loki (Disney+)

FILMRECENSION. Skrivet av André Lamartine

Spoilervarning! Loki har nått sitt slut (för denna gång) och André tycker till om MCU:s tredje TV-experiment..



Loading next content