Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Snatch

Snatch

Brad Pitt och Guy Ritchie i ett lyckat samarbete med sylvass dialog och mycket pang-pang. Nu till slut på Blu-ray

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Guy Ritchie hade sin storhetsperiod kring millennieskiftet med suveräna Lock, Stock and Two Smoking Barrells och den här filmen Snatch. Med rapp dialog, vrickade karaktärer och ett vansinnigt snabbt tempo la han världen under sig och kunde dra sig tillbaka med en fet plånbok hemma hos Madonna och smida planer. Men sen hände... ingenting. Efter åtta års navelludds-pillande lyckades han förra året klämma ur sig hyggliga RocknRolla. Men nu tillbaka till Snatch.

HQ

Handlingen i Snatch är egentligen ganska simpel. Men blixtsnabba vändningar och drösvis med karaktärer att hålla reda på krånglar till det å det grövsta. I kort handlar filmen om en 48-karats diamant och riggade boxningsmatcher. Zigenaren Mickey (Brad Pitt) anlitas för att gå några matcher men lyder så klart inte order. Gangsterpappan Brick Top ser inte genom fingrarna utan sätter de skyldiga Turkish (Jason Statham) och Tommy (Stephen Graham) i skuld till honom, en situation man helst vill undvika. Sen kommer Franky Four Fingers (Benicio Del Toro), Bullet Tooth Tony (Vinnie Jones) och en galen ryss in i bilden. Låter det rörigt? Ja det är rörigt, men det är det som är grejen.

Guy Ritchie har lyckats förvånansvärt väl med att sy ihop Snatch. Karaktärerna är genomtänkta och storyn håller hela vägen. Trots sin hysteriskt våldsamma framtoning och snabba klipp är den trovärdig och inte alltför överdriven. Kritikerna kan tycka att Guy Ritchie upprepar Lock, Stock. Vilket är sant. Samma typ av handling och samma typ av karaktärer, några skådespelare var även med i första filmen. Men när Brad Pitt dominerar som han gör och samtidigt snackar med en obegriplig engelska är segern vunnen.

Rollbesättningen är en stor anledning till att Snatch är så skön som den är. Alan Ford som spelar Brick Top är riktigt vidrig, när han förklarar hur han brukar stycka upp sina fiender och mata dem till grisarna låter det som om det är hans verkliga jobb, förutom skådespeleri. Men Jason Statham är dock ganska blek och oengagerad. Vinnie Jones gör det han gör bäst, spelar stentuff. Annars är det överlag träffsäker rollbesättning. Snatch på Blu-ray är ett kärt återseende och kommer få snurra i spelaren många gånger till.

Bilden:
Äntligen fick jag möjlighet att byta ut min välanvända och slitna gamla dvd-utgåva av Snatch med en sprillans ny Blu-ray-version istället. Med sin relativt låga budget och nio år på nacken blev jag förvånad hur bra bilden faktiskt är. Skärpan är riktigt bra för det mesta, speciellt närscenerna. Men några scener, bland annat boxningsscenerna ser groteskt suddiga och gryniga ut.

Detta är en annons:

Snatch en skitig film, färgerna brunt och grått dominerar vilket kanske inte är så konstigt då filmen utspelar sig i Londons mindre fina kvarter. Hudtonerna ser något skumma ut. Fast britterna har ju alltid sett konstiga ut med sin sjukliga rödvita hy, så allt är i sin ordning. Svärtan får godkänt, den tappar lite detaljer men inte så att det stör. Snatch på Blu-ray håller sig kring mellanskiktet i bildkvalité.

Ljudet:
Snatch har utrustats med en DTS-HD Master Audio ljudmix som är lite av en blandad kompott. Dialogen är för det mesta klar och tydlig och dynamiken är riktigt trevlig emellanåt. Men ibland undrar jag vad de har sysslat med. Jag tänker då speciellt på en scen då Brick Top pratar, det sprakar och låter riktigt illa. Dessutom låter några vapen riktigt fjösiga, som något taget ur en dålig gangsterfilm från 30-talet. Men surroundkanalerna har integrerats på ett snyggt sätt i ljudmixen med smidiga övergångar. Basen får visa vad den går för ibland men tyvärr alldeles för sällan.

Extramaterialet:
Extramaterialet har inte uppdaterats sen den sju år gamla dvd-versionen. Kommentatorsspåret med Guy Ritchie och producenten Matthew Vaughn håller samma stuk som filmen, rapp och rå. Tuffa grabbar det där. Sen finns det även en making-of-dokumentär där Guy Ritchie och Jason Statham är spydiga mot varandra. Fast det är ungefär det enda roliga i den. De har även slängt med ett gäng bortklippta scener som jag verkligen skulle vilja ha med i filmen eftersom de tillför mer karaktärsutveckling. Om du står ut med tokslöa menyer och buggig mjukvara kan du även klippa ihop din egen film i en Blu-ray-exklusiv applikation.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Välregisserad och våldsam action med finfint skådespeleri. Men medelmåttig bild och platt ljud.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

9
Snatch

Snatch

FILMRECENSION. Skrivet av Johan Bergström

Brad Pitt och Guy Ritchie i ett lyckat samarbete med sylvass dialog och mycket pang-pang. Nu till slut på Blu-ray och nu betygsatt av Johan Bergström



Loading next content