Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Star Trek: Picard [S201-03] (Prime)

Star Trek: Picard - Säsong 2 (Prime)

När blir man för gammal för att leka rymdkapten? Redaktionens trekkie tycker till om den senaste Picard-säsongen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det må produceras mycket Star Trek-serier nu - mer än vad det gör filmer i alla fall - men för en Trekkie betyder det inte så värst mycket idag. Hur påkostade och actionproppade de nya showerna än må vara saknas mycket av den substans och hjärna som vi har uppskattat från exempelvis The Next Generation och Deep Space Nine. Med Picards soloshow visade dagens Star Trek-skapare att det är fullkomligt tappade idioter som står för Star Treks kreativa förfall, som i princip baserade hela första säsongen på Mass Effects intrig - fast anpassad för IQ-befriade tittare.

HQ

Inför andra säsongen har inte mycket hänt för att förbättra eller lösa problemen från sist. Picard och hans nya besättning - ett gäng tjockskallar som bäst hade passat in i Joss Whedons Firefly-universum än Roddenberrys sofistikerade framtid - tar på sig ännu ett omöjligt uppdrag när en gammal bekant, Q, bestämmer sig för att manipulera tidslinjen för att ännu en gång testa mänsklighetens sanna utveckling - och tittarens tålamod. När Q dök upp i The Next Generation brukade det ofta betyda att ett riktigt bra avsnitt var på gång. Mycket av Q:s tjusning låg just i själva ifrågasättandet av den ljusa framtid som mänskligheten har förtjänat, vilket alltid motbevisades av Picard & Co:s samarbete. I den här TV-serien fungerar Q mer som en gåta som besvaras mot slutet av säsongen, vilket är precis vad som hände i den första säsongens Data-gåta - och som når samma sentimentala nonsens som första säsongen.

Jag ska inte låtsas om att klassisk Trek på något sätt var någon filosofisk fullkomlighet, men det är tydligt att de som jobbar på nya Trek saknar erfarenheten och kvickheten för att hålla upp den den där spegeln som tittaren kunde reflektera sig i. Även i sämre shower som Enterprise och Voyager kunde framtidsoptimismen balansera med underhållningsvärdet, vilket jag inte riktigt kan se i Picard. Förutom att Picard själv har förminskats till en mumlande Alzheimer-pensionär som sett sina bästa kaptendagar är resten av hans besättning så karikatyraktiga och vedervärdigt platta att jag för allt i världen inte kan förstå varför vi följer dessa idioter. Jag antar att det är därför som manusförfattarna har valt att låta majoriteten av säsongen i Los Angeles år 2024 - karaktärerna känns som hämtade från någon fantasilös buddy cop-show och har ingenting med Star Trek att göra.

Star Trek: Picard [S201-03] (Prime)
"Mon capitaine, sluta stirra på molnen och ta din medicin!"

Picards forcerade barndomstrauma är något som verkligen inte heller hörde hit och om något visar detta hur lite skaparna förstår titelfiguren i grunden. Picard har alltid varit en reserverad man som mest höll sig för sig själv, men som då och då kunde vara lite mer öppen med sin älskade besättning. Det fanns inget behov av att överförklara ett så mänskligt drag på ett så extremt sätt och manusförfattarna försöker fylla ett hål som aldrig fanns där till att börja med. Det märks också i karaktärens klyschiga plattitydpladder att Picards egna show är en väldigt översiktlig "fördjupning" som snarare återskapar ikonen för sina egna ändamål istället för att ytterligare problematisera figuren. Den Picard vi ser här är inget annat än skuggan från en älskad popkulturell kultfigur.

Detta är en annons:

Nu när säsongen är avslutad kan jag också tillägga följande: det hela hade inte heller behövt vara tio avsnitt långt. På den gamla goda tiden hade det räckt med en klassisk "two-parter" för att lösa Q:s gåta, men istället dras vid med idiotiska beslut, poänglösa sidospår och så många logiska luckor att min hjärna gav upp efter två avsnitt. Att man inte har koll på minsta lilla detalj i Trek-mytosen är en sak, men det är en helt annan att sträcka ut det hela till en fars där karaktärer yrar runt som huvudlösa höns. Det är inte första gången som Trek-karaktärer har kastats tillbaka i tiden och det har lett till kul fish out of water-humor, men denna besättning är så korkad att hjärncellerna tillintetgörs för varje andetag som dessa klåpare tar. Där äldre Star Trek-shower kunde omfamna klyschor för att skämta lite med TV- och filmkonventioner håller Picards desperata manusförfattare fast vid dessa gamla hjulspår med naglar och tänder för att de inte har någonting nytt att säga.

När jag tittar på Picard är det inte bara för att självbelåtet tortera mig själv för era synder, jag vill verkligen hitta guldklimpar i dagens moderna Star Trek-utbud. Det finns några överraskande bra aspekter i Picards andra säsong, såsom några genomtänkta visuella sekvenser och John de Lancies träffsäkra skådespel, men det räcker inte på långa vägar för att återuppliva Treks forna glansdagar. Även om den andra säsongen inte riktigt når samma pinsamma nivåer som Picards franska Bolibompa-prisjägare från den första säsongen (vilket är bland det värsta som någonsin har förknippats med Star Trek) finns det inte heller ett uns av varken inspiration eller originalitet att sukta efter. En tredje säsong är bekräftad med det gamla Next Generation-gänget, men det kommer att krävas mer än att gräva upp det förflutna för att få denna Trekkie att fastna...

03 Gamereactor Sverige
3 / 10
+
Picard, gå tillbaka till ålderdomshemmet!
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content