Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
All Of Us Are Dead (Netflix)

All of Us Are Dead (Netflix)

Tonårskärlek, överlevnad och mycket hjärnsmet är att vänta i Netflix nya zombieapokalyps. André berättar vad han tycker om den sydkoreanska coming of age-slakten...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

När zombieapokalypsen bryter ut i en sydkoreansk skola måste elever släppa allt som heter vardag och klara sig själva, där vi får följa flera olika överlevare både innanför och utanför skolans väggar. Här finner vi rektorer som hellre vill skydda skolans rykte än att snabbt agera mot uppenbara hot, mobboffer som som får sin önskan fylld när världen brinner upp, föräldrar som gör desperata försök att rädda sin barn, elever som trots omständigheterna inte kan finna modet att berätta vad de känner för sina kärleksintressen, människor som utnyttjar paniken för egen vinning och godhjärtade hjältar som inte är menade att överleva med hälsan i behåll. Välkomna till helvetet som är Hyosan High School.

HQ
All Of Us Are Dead (Netflix)
"Får det lov att vara lite sylt...?"

Efter den sydkoreanska succén Train To Busan kändes det som att nytt fräscht blod hade pumpats i zombiegenren och att vi skulle svämmas över av en ny våg av högkvalitativa överlevandsfilmer, men efter flera mindre lyckade försök som den usla Resident Evil-rebooten Welcome to Racoon City, Snyders misslyckade Army of the Dead-franchise och den glömbara Busan-uppföljaren undrade jag om det var dags att ge upp genren? Frågan gnagde i bakhuvudet när jag väl sätter mig ned med Netflix blodiga skoldrama All Of Us Are Dead, ett blodsprutande skoldrama som är baserad på Joo Dong-Geuns populära webserie. Tolv avsnitt senare kan jag säga att jag, likt en hungrig zombie, borrade tänderna i denna ojämna, men härligt slafsiga tonårsdrama.

Det rör sig inte direkt om något nyskapande inom genren, men det gör inte så mycket i just det här fallet. Zombiegenren används ofta för att granska hur människor pressas till vidriga handlingar, belysa klassklyftor och visa den sanna ondskan i mänskligheten och bland det bästa med All Of Us Are Dead är just upptakten till zombiehelvetet. All Of Us Are Dead är ett välfyllt zombiepaket som gör det bästa av konventionerna vi är vana vid. Som TV-serie gör den alltså sitt yttersta för att vara så uppfriskande och effektiv som möjligt, i nästan alla avseenden. Jag gillar hur den elitiska skolkulturen, likt fjärilseffekten, plötsligt leder till mänsklighetens förfall och jag gillar skolmiljön som centrum för den oändliga kampen mellan starka och svaga, där zombiesarna inte gör någon skillnad på mobbare och goda människor.

Bäst är hierarki-historierna som pågår i skolan, som den rika tjejens konflikt med en fattigare student och elevernas kreativitet när det ser som mörkast ut är riktigt underhållande. Här finns många sympatiska karaktärer, där den storväxte comic reliefen hör till favoriterna. Förutom den käcka självmedvetenheten, såsom zombiefilmdiskussionerna och inslag som idiotiska streamers som klättrar in i karantänzonen för att få lite prenumerationer, finns det gott om driv, nerv, snygg koreografi och välspelade jaktscener. Skådisarna som spelar gymnasieeleverna är riktigt bra och tonårsdramat fungerar för det mesta, även om dialogerna mellan de hormonstinna överlevarna kan vara lite långdragna ibland.

Detta är en annons:
All Of Us Are Dead (Netflix)
Även om inte alla scener är särskilt realistiska är det påhittigheten bakom dessa scener som får mig att fortsätta titta.

Detsamma kan sägas om seriens längd, där det halvvägs saknas framåtrörelse och det blir snabbt repetitivt när ungarna jagas in i ett klassrum efter den andra. De bästa historierna tynar exempelvis bort när militären tar över handlingen (som det brukar göra) och den patetiska mobbaren som förföljer huvudpersonerna blir också snabbt tröttsam. Det är inte alltid som snyfthistorierna eller de humoristiska scener fungerar som de ska, heller. Det finns vissa slagsmålsscener som inte övertygar, som när två elever slåss om en mobiltelefon ovanpå bibliotekshyllor eller när två poliser flyr zombies snabbspolas a la Benny Hill. Den som lätt irriterar sig på karaktärer som inte reagerar snabbt så fort någon i deras sällskap blir smittad kommer nog att titta bort några gånger i frustration. Detsamma gäller hungersituationen, som knappt nämns och det finns dessutom en obligatorisk immunitetstwist som snabbt blir fånig och tar ifrån realismen som serien tidigt satsade på. Det hade kanske hjälpt om serien trimmades ner till åtta avsnitt för att skära bort en del av den där slöa utfyllnaden.

Samtidigt är det också svårt att slita sig från denna rejäla zombiemacka, som rymmer allt från romantik, våldsam action och finstämd tragedi, samtidigt som den kommenterar relevanta samhällsproblem. All Of Us Are Deads hjärta ligger i de välskrivna karaktärernas mänsklighet och deras svajande lojalitet, även om det inte alltid är realistiskt. Här gör det som sagt inte så mycket med tanke på att karaktärerna är lätta att tycka om och det finns gott om mänsklighet mellan slakten. Den som är trött på zombiegenren kommer nog inte att hitta något nytt här, men för de som inte kan få nog av den hjärtklappande ångesten av att förföljas av levande döda och uppleva desperata överlevnadsdilemman med lite melodramatiskt strössel över det hela kommer du att underhållas hela vägen.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Det är inte banbrytande zombieslafs, men tillräckligt underhållande och välgjort för att hålla ditt intresse hela vägen.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
All of Us Are Dead (Netflix)

All of Us Are Dead (Netflix)

FILMRECENSION. Skrivet av André Lamartine

Tonårskärlek, överlevnad och mycket hjärnsmet är att vänta i Netflix nya zombieapokalyps. André berättar vad han tycker om den sydkoreanska coming of age-slakten...



Loading next content