Svenska
Blog
Lägger ned Falcon & Winter Soldier

Lägger ned Falcon & Winter Soldier

Skrivet av Petter den 12 april 2021 kl 18:57

Fyra avsnitt fick det bli, trots allt. Och som jag kämpat. Legat i sängen och bara bitit ihop, verkligen försökt. Tjurat på. Likt en träl. Men nu ger jag upp, no more - please. Jag kommer inte att se något mer av Disney Plus-storsatsningen The Falcon and the Winter Soldier, och det tycker jag i grunden känns riktigt trist.

Men ja, förutom de inledande 120 sekunder av avsnitt ett då bevisligen hela budgeten gick åt (hysteriskt bra actionsekvens) så har denna serie tråkat ut mig mer än vad Wanda Vision gjorde, och det kändes på förhand helt och hållet som en absolut omöjlighet. Men det gick, tydligen - och det finns så mycket som jag ogillar med denna serie. Tänkte spalta upp mina punkter för enkelhetens skull.

(1) Buddy-cop-grejen fungerar inte
Jag fattar såklart grejen. 48 timmar. Tango & Cash. Siste scouten. Fösa ihop ett omaka-par-snutar som bråkar och tjafsar medan de slår fienderna medvetslösa. Det har gjorts i årtionden och ofta fungerat väldigt väl, men här fungerar det inte i en endaste sekund eftersom skådespelarna saknar karisma och karaktärerna saknar "edge" eller/och personlighet. Scenen hos psykologen då Falcon & Bucky ska försöka få mig att tro att de avskyr varandra men ändå måste jobba ihop - var och förblir usel.

(2) Zemo decimeras till ett skämt
Förutom Doctor Doom, Thanos, Magneto, Green Goblin och Doc Oc är Zemo min favoritskurk inom Marvel-universumet. Cool. Mystisk. Smart. I The Falcon and the Winter Soldier har Marvel dock förvandlat karln till någon slags ultralöjlig komisk nolla. Så onödigt, så respektlöst mot källmaterialet, och jag hatar det. Danssekvensen inne på nattklubben år årets hittills värsta skäms-ögonblick inom film/TV.

(3) Varför göra politik även av detta?
Jag hade hoppats på Cap America: Winter Soldier-ton. Mörk spionthriller från 70-talet med sylvass action och ursnyggt foto. Vad fick jag? Agents of Sheld-gegga där rasism nu gjort att Falcon gett skölden till Walker, och där ett tema som inte hör hemma i det hör materialet ska bankas in för 100:e gången. Tröttsamt. En sak att Black Panther och Captain Marvel var politiska filmer som tydligen gjorde nytta. Fine. Men Marvel börjar bli tröttsamma här, det bankas hem för många slöa poänger, det sparkas in för många redan öppna dörrar.

Loki tror jag att jag hoppar över, också. För hur mycket jag nu än gillar Marvel-rullar som Iron Man, Avengers, Infinity War, Captain America: Winter Soldier, Civil War och Guardians of the Galaxy... Lika lite gillar jag deras nya TV-serier.

HQ