Svenska
Blog
Mrs. America imponerade

Mrs. America imponerade

Skrivet av Oxpost den 28 maj 2020 kl 21:50

HBO har ett stabilt track-record vad gäller egenproducerade serier, det är inga nyheter för någon, och ikväll avslutade jag och fästmön vårt senaste gemensamma nöje.

Mrs. America fortsätter den starka trend som HBO skapat för sig själva, och ger en intressant och nyanserad inblick i vad som pågick under kvinnorättsrörelsen som sköljde över USA under 70-talet. Man får följa såväl det liberala lägret och deras strid för införandet av ERA-tillägget som den konservativa motreaktion som dök upp i samma veva och som leddes av Phyllis Schlafly. Den sistnämnda är den person som vi får följa närmast och det målas upp ett komplext porträtt av en kvinna som har en tydlig, stark röst inom områden som dominerades (och fortfarande domineras) av män. Det är uppfriskande att få en så utförlig bild av en person som står för åsikter som vanligtvis inte lyfts fram på det sättet, och när man dessutom har någon som Cate Blanchett i rollen är det ett minst sagt klokt val.

Överlag är serien fantastiskt agerad från alla håll och kanter, men det råder inget tvivel om att Blanchett är i en egen liga. Hon är fullkomligt fenomenal, och visar att hon är en av vår tids absolut främsta skådespelare.

Se Mrs. America om ni har tid. Den är väl värd besväret!

HQ