Svenska
Blog

Iphone 6 - recension

Nu har jag haft min första smartphone i drygt två månader och känner mig fullt redo att ge mitt utlåtande i en roman-lång text! Först ska jag kanske klargöra ett par grejer, t ex frågan om varför jag har en så gammal modell. En av anledningarna till att jag inte ville ha smartphone från början var att det - hur man än ser på det med abonnemang och månadsavgifter hit och dit - är rätt mycket dyrare än att köpa en knapptelefon för 400 kr kontant. Men min mor hade en gammal 6a undangömd i en byrålåda sen hon bytt upp sig, så denna fick jag faktiskt gratis!

Iphone 6 - recension

Vi börjar med det dåliga:

Först av allt gillar jag inte batteritiden. Att inte bara behöva ladda den var och varannan natt, utan att också ha den konstanta rädslan för att den kan råka stänga av sig vid 18%, det gör vem som helst stirrig. Eftersom jag ännu inte vant mig och fått in rutinen på laddningen (Nokia 3310an laddades kanske var 10e dag) tvingas jag allt som oftast ta med laddaren i väskan.

Glömmer jag detta är jag från och med smartphone-eran helt utlämnad i samhället. Tidigare behövde jag inte bry mig nämnvärt om batteriet, personer som ville nå mig fick vänta. Men en tågkonduktör som vill ha min app-biljett har ju tyvärr inte överseende med det.

Sen jag för fem-sex år sen blev bestulen på min plånbok av en flink tjuv på Pressbyrån har jag dessutom satt i system att sällan har mer än nödvändiga summor på mitt kontokort, vilket jag alltid hade stor koll på. Men enkelheten i att föra över pengar via bank-appen på telefonen har gjort att jag försummat detta, och om batteriet tar slut har jag nu stått utan pengar på kortet i kassan på ICA. Som nämnda tjuv kanske.

Storleken är ett annat problem, med fodralet på är hela paketet enormt. Den går inte längre ner i bröstfickan på jackan/kavajen likt min Ipod gjorde, så jag tvingas hålla i telefonen som en bluetooth-vd när jag cyklar. Jag har krökt sönder för många hörlurssladdar i byxfickan för att förvara den där. Att laddningskabeln dessutom ska tråcklas med gör att den "mobila" aspekten av telefonen inte riktigt lever upp till sitt namn.

Knapparna är också ett problem för mig. Jag lär mig bara inte att trycka rätt utan motstånd i knapparna, och hur små fingrar är det meningen att man ska ha? Ni känner säkert till den gamla filosofiska sanningen att en apa med en smartphone aldrig hade kunnat författa Shakespeares Hamlet, hur mycket tid denne än fick på sig? Det stämmer.

Mitt sista klagomål består i att jag själv också trillat dit vad gäller det frekventa användandet. Det är FÖR lätt att plocka upp twitch eller några roliga reddit-trådar på tåget istället för att läsa om varför Cervantes är relevant på 2000-talet. Och jag ångrar mig nästan alltid i efterhand.

Bra:

Det är ju väldigt skönt att inte behöva ladda ner poddar/lägga in skivor på datorn och sedan föra över dem på Ipoden. Latheten gjorde att jag mycket sällan orkade gå igenom den processen, och nu är jag helt plötsligt inte tvungen att lyssna på Lou Reed eller Nick Cave varje morgon och eftermiddag. Det dödar intresset för vilken intressant artist som helst.

Jag uppskattar också att kunna swisha en vän istället för att skriva ner summan på en pizza eller något på en post-it-lapp, ta med den hem och sätta sig med bankdosan och föra över pengarna till några bank- och clearingnummer jag har uppskrivna på ytterligare andra ställen och aldrig hittar. Enorm lättnad.

Sammanfattning:

Ja, det är väl det. Mycket dåligt och lite bra, men dom bra aspekterna väger rätt tungt och jag är i alla fall inte en komplett outsider längre, vad det kan vara värt. Iphone 6 får betyget 1/2. Inte värdelöst, men knappast 2/2 heller. Om ni undrar är det en betygsskala jag finner mycket behändig och ofta använder i privatlivet.

Har ni tips på behändiga appar och så vidare, så får ni gärna dela med er av dem, kära läsare.

HQ