Svenska
Blog

Spelmusikfredag (260)

Då var det fredag igen, vilket naturligtvis inte är så konstigt i sig. Jag höll nästan på att skriva att det inte är så speciellt egentligen, men varje fredag är ju speciell eftersom det (oftast i alla fall) betyder att det är helg. För egen del blir detta den första helgen efter min examen, då jag lämnade in min sista tenta på söndagskvällen och fick ett betyg redan i måndags. Idag har jag ansökt om examen samt firat denne med lite tårta och champagne. Något som känns kul, skönt samt konstigt, eftersom studerandet varit hela mitt liv under de senaste 5,5 åren.

Men nog om det, för nu är det dags att lyssna på lite spelmusik! Eftersom jag firat min färdiga lärarutbildning tänkte jag fortsätta lite på det temat även i spelmusikform, och jag misstänker att det är få som blir förvånade när jag säger att det är dags för lite Ace Combat-musik igen. Den serien har mycket bra musik när det gäller i princip allt, men något som jag tycker oftast är särskilt utmärkande är de triumferande spellåtarna som signalerar ett avklarat spel.

Sådant var fallet i både Ace Combat 5 och Assault Horizon, som jag lyft tidigare för flera år sedan, och sådant är även fallet med låten "Dark Blue" från Ace Combat 7. Titeln anspelar på de höga skyarnas färg när en har flugit så långt upp i atmosfären som det går med ett militärflygplan, och precis som den mörkblå skyns till synes oändlighet, gömmer sig många möjligheter. Detta tema är något som denna spellåt kombinerar med det mer hyllande slaget som spelaren ska känna när kampanjen är avklarad. Resultatet är en mycket triumferande låt som får en att tänka tillbaka på allt som en har fått ställas inför under spelets gång, och samtidigt att tänka på vilka möjligheter som befinner sig framför en. Detta är definitivt en låt som helt oironiskt kan sammanfattas med den numera ökända termen "a sense of pride and accomplishment".

Dark Blue (Keiki Kobayashi)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (260)

HQ