Svenska
Blog
A Quiet Place 2 är lysande

A Quiet Place 2 är lysande

Jag har inte längtat tillbaka till biograferna, direkt. När jag gick på smygpremiär av A Quiet Place 2 igår blev jag enbart påmind om alla irritationsmomenten som medföljer i bioupplevelsen. Här känner man sig exakt som de ljudkänsliga utomjordingarna, där jag likt dessa monstersyrsor ville kasta mig över minsta chipsprassel och mobiltelefonsignal. Jag längtade däremot efter uppföljaren John Krasinskis dödstysta dystopi, där den andra delen tar vid där den första slutade: en riktig monsterslakt. I tvåan befinner sig Emily Blunts familj i spillror och söker snabbt upp hjälp från annat håll när resurserna börjar tryta. På vägen stöter de på en gammal vän (en förträfflig Cillian Murphy), men möter också mänskliga kvarlevor de helst vill glömma. Hur ska mänskligheten hålla ihop om kommunikationen och infrastrukturen är som bortblåst?

Jag hade nog inte hoppats på att tvåan skulle vara ännu bättre än sin redan förträffliga föregångare, men nog lyckades den överträffa rysarsuccén, om än med en smula. Egentligen gör den ingenting som är nytt och det mesta är en upprepning på klassiska tricks, men sättet som regissören leker med sitt koncept och leder tittaren till den känslomässiga stormens öga är fortfarande överraskande fräscht och bland alla CGI-monster och obligatoriska jumpscares uppvisar Krasinski återigen en kittlande känska för bildkomposition och nerviga händelseförlopp som dessutom är utmärkt hopklippta. Framförallt är den andra hälften av filmen hutlöst läckert, där berättandet fortsätter att vara sylvasst och väl värd den långa väntan som bland annat coronapandemin orskade. 

Finns det något negativt att säga, då? Egentligen inte mer än petitesser, och det faktum att filmen slutar så abrupt. Föregångaren slutade också på samma vis i och för sig, men här hade jag önskat mig fem, nej, minst tio minuter till. Med det sagt är ju en trea helt klart nödvändig och dessvärre är det inte spinoffen som Paramount arbetar på just nu (förhoppningsvis). Krasinski har nämligen visat sig vara en nagelbitarens mästare inom PG13-ramarna, för detta är förträfflig filmunderhållning. Om du vågar ta dig ut på bio så är A Quiet Place 2 - som förmodligen är årets bästa film hittills - en stark rekommendation. 

HQ