Svenska
Blog
Star Wars Canon #32 Vader Down

Star Wars Canon #32 Vader Down

Skrivet av zwqase den 29 maj 2016 kl 21:40

Tidslinje
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
Star Wars: Episode II - Attack of the Clones
- The Clone Wars (Film)
- The Clone Wars - Season 1 (TV-Serie)
- The Clone Wars - Season 2 (TV-Serie)
- The Clone Wars - Season 3 (TV-Serie)
- The Clone Wars - Season 4 (TV-Serie)
- The Clone Wars - Season 5 (TV-Serie)
- The Clone Wars - Season 6 (TV-Serie)
- The Clone Wars - Crystal Crisis on Utapau (Story Reel)
- The Clone Wars - Bad Batch (Story Reel)
- Dark Disciple (Bok)
- Darth Maul: Son of Dathomir (Serietidning)
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
- Lords of the Sith (Bok)
- Tarkin (Bok)
- Lost Stars (Bok)
- Rebels Short 1: The Machine in the Ghost (Prelude Short)
- Rebels Short 2: Art Attack (Prelude Short)
- Rebels Short 3: Entanglement (Prelude Short)
- Rebels: Ezra's Gamble (Bok)
- Rebels Short 4: Property of Ezra Bridger (Prelude Short)
- Rebels: A New Hero (Bok)
- Rebels - Season 1 (TV-Serie)
Star Wars: Episode IV - A New Hope
- Smuggler's Run: A Han Solo and Chewbacca Adventure (Bok)
- Princess Leia (Serietidning)
- Chewbacca (Serietidning)
- Heir to the Jedi (Bok)
- The Weapon of a Jedi: A Luke Skywalker Adventure (Bok)
- Star Wars 1: Skywalker Strikes (Serietidning)
- Darth Vader 1: Vader (Serietidning)
- Star Wars 2: Showdown on Smuggler's Moon (Serietidning)
- Darth Vader 2: Shadows and Secrets (Serietidning)
- Vader Down (Serietidning)
- Lando (Serietidning)
Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
- Moving Target: A Princess Leia Adventure (Bok)
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
- Shattered Empire (Serietidning)
- Aftermath (Bok)
Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

Vader Down, även om det kan låta som en fristående serietidning, kräver visst förarbete för den som önskar hoppa in här. Det här är nämligen ett cross-over story arc, där serietidningarna "Star Wars" och "Darth Vader" möts. De två serierna har sedan tidigare löpt parallellt och delat en hel del handling, men här kommer det alltså till sin höjd när de slås samman (tillfälligt, givetvis, efter den här story arcen går de varsitt håll igen).

Själv har jag inte varit helt betagen av serietidningarna såhär långt. De har hållit en ganska ojämn nivå, där Star Wars började otroligt lågt, men har arbetat sig upp, medans Darth Vader har gått åt andra hållet, från en något starkare startpunkt.

Jag visste därmed egentligen inte riktigt vad jag kunde förvänta mig av Vader Down, som alltså binder samman de två. Hela story arcen handlar om att Vader kraschlandar på en planet, och rebellerna försöker ta tillvara på tillfället att få honom ur världen för alltid. Men med filmerna i bakhuvudet kan man såklart gissa hur bra det går.

Vader Down... är awesome! Det finns ingen anledning att smyga med det, Vader Down är äntligen belöning för att ha hängt med i serierna och man har prickat helt rätt i kombinationen av karaktärer och handling. Vader är brutal här, en motiverad mördarmaskin med sitt fulla fokus på att få tag i Luke.

Vad jag tidigare stört mig på med, framförallt Star Wars-serien, är att man velat vara för viktig i universumet och på så sätt förstört en del av magin med karaktärernas möten i filmerna. Här känns det istället som en mycket bättre isolerad händelse, där helt rätt karaktärer stöter ihop med varandra. Man tvingar exempelvis inte ihop Han och Vader, eller ytterligare ett framtvingat möte mellan Vader och Luke.

Av någon anledning känner jag mig också mer accepterande av de sadistiska robotarna från Darth Vader-serien. Det kan bero på att jag helt enkelt vant mig vid dem, men faktum är att de kändes mer genuint underhållande här än tidigare. De stöter här ihop med C-3PO och R2-D2, vilket visar på kontrasten och faktiskt lockar fram vissa skratt.

Men man står förstås inte helt utan negativa aspekter. Den stora är att en av Kejsarens potentiella ersättare till Vader, som introducerades i Darth Vader-serien, dyker upp mot slutet. Jag gillade inte den här karaktären från början, och ännu mindre nu i och med att hans introduktion här kändes som en ren deus ex machina.

Och överlag lider serien av att inte riktigt veta hur man ska ta sig ur vissa situationer. Det finns exempelvis ett tillfälle när Vader stöter ihop med Leia, där man separerar de två på ett väldigt underligt sätt.

Jag önskar att man hade hittat bättre sätt att komma ur situationer där karaktärer, på grund av filmerna, inte kan dö. Men annars är som sagt Vader Down oerhört bra. Den kräver att man känner till, åtminstone Darth Vader-serien. I och med att Star Wars-serien inte introducerat något nytt och viktigt som spelar roll här så räcker det egentligen med att ha läst Darth Vader fram till den här punkten. Och det är helt klart värt det. Förhoppningsvis fortsätter härefter serierna på den här utpekade banan!

Another happy landing!

HQ