Svenska
Blog

Färdigspelat... Star Wars Jedi: Fallen Order

Skrivet av Vahlstrom den 4 augusti 2021 kl 20:27

Färdigspelat... Star Wars Jedi: Fallen Order

 

Till skillnad från andra på redaktionen är jag verkligen inte något überfan av Star Wars. Jag har sett filmerna (dock ej den senaste) och de är väl bra, men det är ingenting jag blir alldeles upphetsad av. Jag gav mig i alla fall på Star Wars Jedi: Fallen Order eftersom det finns att spela med Xbox Game Pass. Och nu är jag färdig. Det ger mig också den första delen i min nya bloggserie Färdigspelat. Här kommer jag skriva om spel jag spelat färdigt, oavsett om det är för att jag helt klarat dem eller gett upp.

Jag kollade in vilket betyg vi gav spelet i vår recension och det skillde sig stort mellan Jonas, som gav spelet en åtta i recensionen och Petter som gav det en femma i sin "andra åsikt". För mig var spelet mestadels underhållande, men det finns saker som gjorde mig så förbaskat irriterad att jag har svårt att sätta något högt betyg. Låt mig få mitt största problem ur världen. Bandesignen är bedrövlig. Många kommer så klart inte att hålla med, men jag avskydde verkligen hur banorna var upplagda. Många gånger var det alldeles för otydligt var jag behövde ta mig och på grund utav att det inte finns något fast travel kunde det ta en timme att ta sig från slutet av banan tillbaka till skeppet. Jag har precis klarat allt vad den här planeten har att erbjuda, då vill jag inte behöva slösa bort en massa tid på att fundera ut, med hjälp av en dålig karta, hur jag kan ta mig tillbaka till början.

Vid två tillfällen kände jag mig så förvirrad att jag tvingades kolla upp på nätet hur jag skulle ta mig vidare (git gud) och såg att många andra hade samma problem. Det är inte ett tecken på bra bandesign. Ett annat problem är att den stora ondingen helt enkelt inte är tillräckligt minnesvärd. Vi får en bakgrundsberättelse, men jag känner ändå inte att det är något speciellt med denna karaktär. För att inte tala om mellanbossen Ninth Sister. Sån bortkastad potential. En stor brutal boss som knappt får nån tid i spelet innan man besegrar henne med ett dåligt avslut.

Men det fanns så klart bra delar. Jag gillar stridsystemet, speciellt när det uppgraderats en bit och nya krafter har låsts upp. Att kunna dra en fiende från det andra sidan av rummet direkt in i mitt lasersvärd/ljussabel/vad du nu än kallar det på svenska med hjälp av the Force är riktigt tillfredsställande. Musiken är riktigt bra. I vissa sekvenser dundras det på med pampig Star Wars-musik och jag fick verkligen känslan av att jag befann mig i den världen. Jag tycker också, till skillnad från Petter, om karaktärerna. Borträknat slutbossen (nej, inte DEN slutbossen, den räknas inte). Cal har en bra utveckling och både Cere och Greez är bra sidokaraktärer. BD-1 är dock den stora stjärnan. Det fanns också riktigt minnesvärda sekvenser som jag blev underhållen av, som (LITEN SPOILERVARNING) när jag fick köra en AT-AT.

Kort sammanfattat fanns det saker jag verkligen tyckte om, men som förstördes av den fruktansvärda bandesignen. Kul spel dock och jag kommer nog spela uppföljaren när den nu kommer i framtiden.

 

Speltid: 20 timmar, 47 minuter

Plattform: PC (EA Play med Xbox Game Pass)

Slutstatus: Huvudberättelsen färdigspelad. Kände absolut inte för att spela något post game-material.

Mitt betyg: 6 av 10

HQ