Svenska
Gabe Newells egenintressanta spekulationer kring nästa konsolgeneration

Gabe Newells egenintressanta spekulationer kring nästa konsolgeneration

Skrivet av Utantill den 3 augusti 2020 kl 18:15

Jag måste bidra med en utförlig kommentar gällande detta då jag är av den åsikten att lögner och missvisande påståenden ska mötas med strålkastarljus. Ju mer inflytande en svindlare har desto hårdare ska denne kritiseras, vad som följer står således bara i väl avvägd proportion till ovannämnda svins maktställning i branschen.
Jag är likgiltig till huruvida Gabe har "fel" i sitt påstående eller ej. Jag är dock av min texts längd att döma inte likgiltig till påståendet i sig; tvärtom..

För den som missat vad jag raljerar om citerar jag ur vår chefsredaktörs senaste blogg där det första stycket lyder (med citat i citatet): "Varför tror Half-Life-studions hövding och grundare Gabe Newell att Xbox Series X blir en bättre konsol än Playstation 5? "Because it's better! I don't have a stake in that race. Obviously, we do most of our development on personal computers, but of the two I would definitely go with an Xbox."

Relevant kontextuell information för någon mindre insatt läsare kan såklart vara att Gabe Newell inte bara är Half Life-studions "hövding"; han är ägare och VD på det indirekt redan nämnda företaget Valve, som i sin tur äger Steam. Steam är världens största distributionsbolag för spel (ett påstående jag drar ur luften ska vetas).

Herr Half Life 3 försöker för det första pränta in i våra huvuden att konsolen (Xbox Series X) är objektivt bättre, ett uppenbart befängt påstående vilket lag man än spelar för (förtydligande tillägg som verkar behövas: de har inte ens släppts än för bövelen). För det andra är han tydlig med att poängtera att han inte har en har något att vinna på någon särskild segrare i konsolkriget då Valve främst sysslar med utveckling för PC-plattformen. Detta är dock fullkomligt osant; inte det faktum att Valve mest sysslar med utveckling till PC för det stämmer ju såklart med vissa mindre undantag, men att påstå Valve inte vinner på att Xbox säljer bättre än Playstation är att fara med sådan osanning att det hela rent av blir oförskämt.

Jag ska inte dra ut på det här mer än nödvändigt så jag ska komma till poängen och förklara varför Gabe Newell är en satikens gubbstrutt och lögnhals: Xbox tillverkas av Microsoft och kör vad som i princip är en anpassad version av Windows som operativsystem; Sony har sin egen infrastruktur och mjukvara. Som spelutvecklare är det för det första i regel enklare att utveckla till Xbox än till Playstation, mest bara för att många programmerare redan är bekanta med Windows-relaterad utveckling. För det andra är ett spel som har utvecklats för antingen PC (Windows) eller Xbox i princip automatiskt färdigt att släppas på motsatt plattform; ett spel till Windows kan släppas på Xbox och vice versa. Valve blir alltså relevanta i konsolkriget tack vare sin främsta ställning i oligopolet som råder på PC-marknaden. Ett spel som blir populärt på Xbox kan obehindrat släppas på PC; om Xbox säljer bättre än PS5 betyder det att fler utvecklare kommer satsa på Xbox och med det, ja: PC, och alltså med stor sannolikhet på Steam.

Jag vill poängtera att jag inte hoppas att PS5 blir bättre/säljer bättre än Xbox; jag är själv PC-spelare och äger ingen konsol från nuvarande generation. Jag vill bara peka ut en branschledares skamliga försök till att stoppa pengar i sin egen bottenlösa ficka samtidigt som han försöker få det hela att se ut som genuint "gamer-snack". Valve vinner absolut på att Xbox blir mer framgångsrik än PS4, det råder ingen som helst tvekan om den saken.

Min fortsättning på titeln som överskred maximalt antal tecken var: eller varför Valves grundare och VD är en lögnaktig gris. (förtydligande tillägg: när han säger "I don't have a stake in that race"

HQ