Svenska
Gabe Newells egenintressanta spekulationer kring nästa konsolgeneration

Gabe Newells egenintressanta spekulationer kring nästa konsolgeneration

Skrivet av Utantill den 3 augusti 2020 kl 18:15

Jag måste bidra med en utförlig kommentar gällande detta då jag är av den åsikten att lögner och missvisande påståenden ska mötas med strålkastarljus. Ju mer inflytande en svindlare har desto hårdare ska denne kritiseras, vad som följer står således bara i väl avvägd proportion till ovannämnda svins maktställning i branschen.
Jag är likgiltig till huruvida Gabe har "fel" i sitt påstående eller ej. Jag är dock av min texts längd att döma inte likgiltig till påståendet i sig; tvärtom..

För den som missat vad jag raljerar om citerar jag ur vår chefsredaktörs senaste blogg där det första stycket lyder (med citat i citatet): "Varför tror Half-Life-studions hövding och grundare Gabe Newell att Xbox Series X blir en bättre konsol än Playstation 5? "Because it's better! I don't have a stake in that race. Obviously, we do most of our development on personal computers, but of the two I would definitely go with an Xbox."

Relevant kontextuell information för någon mindre insatt läsare kan såklart vara att Gabe Newell inte bara är Half Life-studions "hövding"; han är ägare och VD på det indirekt redan nämnda företaget Valve, som i sin tur äger Steam. Steam är världens största distributionsbolag för spel (ett påstående jag drar ur luften ska vetas).

Herr Half Life 3 försöker för det första pränta in i våra huvuden att konsolen (Xbox Series X) är objektivt bättre, ett uppenbart befängt påstående vilket lag man än spelar för (förtydligande tillägg som verkar behövas: de har inte ens släppts än för bövelen). För det andra är han tydlig med att poängtera att han inte har en har något att vinna på någon särskild segrare i konsolkriget då Valve främst sysslar med utveckling för PC-plattformen. Detta är dock fullkomligt osant; inte det faktum att Valve mest sysslar med utveckling till PC för det stämmer ju såklart med vissa mindre undantag, men att påstå Valve inte vinner på att Xbox säljer bättre än Playstation är att fara med sådan osanning att det hela rent av blir oförskämt.

Jag ska inte dra ut på det här mer än nödvändigt så jag ska komma till poängen och förklara varför Gabe Newell är en satikens gubbstrutt och lögnhals: Xbox tillverkas av Microsoft och kör vad som i princip är en anpassad version av Windows som operativsystem; Sony har sin egen infrastruktur och mjukvara. Som spelutvecklare är det för det första i regel enklare att utveckla till Xbox än till Playstation, mest bara för att många programmerare redan är bekanta med Windows-relaterad utveckling. För det andra är ett spel som har utvecklats för antingen PC (Windows) eller Xbox i princip automatiskt färdigt att släppas på motsatt plattform; ett spel till Windows kan släppas på Xbox och vice versa. Valve blir alltså relevanta i konsolkriget tack vare sin främsta ställning i oligopolet som råder på PC-marknaden. Ett spel som blir populärt på Xbox kan obehindrat släppas på PC; om Xbox säljer bättre än PS5 betyder det att fler utvecklare kommer satsa på Xbox och med det, ja: PC, och alltså med stor sannolikhet på Steam.

Jag vill poängtera att jag inte hoppas att PS5 blir bättre/säljer bättre än Xbox; jag är själv PC-spelare och äger ingen konsol från nuvarande generation. Jag vill bara peka ut en branschledares skamliga försök till att stoppa pengar i sin egen bottenlösa ficka samtidigt som han försöker få det hela att se ut som genuint "gamer-snack". Valve vinner absolut på att Xbox blir mer framgångsrik än PS4, det råder ingen som helst tvekan om den saken.

Min fortsättning på titeln som överskred maximalt antal tecken var: eller varför Valves grundare och VD är en lögnaktig gris. (förtydligande tillägg: när han säger "I don't have a stake in that race"

HQ
HQ
Ultimate Skyrim 4.0; Jag är fast i upplevelsen jag alltid letade efter.

Ultimate Skyrim 4.0; Jag är fast i upplevelsen jag alltid letade efter.

Skrivet av Utantill den 12 april 2019 kl 16:35
This post is tagged as: Skyrim, Rollspel

Det är ingen hemlighet att Skyrims modding community är helt makalös. Allt du någonsin kan föreställa dig har lagts till i Skyrim av någon flink moddare. För tusan, folk har ju nog så nära på lyckats förvandla Skyrim till en multiplayerupplevelse (Skyrim Together). Kruxet blir, att när man hittat en himla massa moddar som passar en, upptäcker man att de är i konflikt med varandra och får spelet att krascha.

Jag har spelat många timmar Skyrim de senaste 7 åren. Jag köpte Collectors Edition och satt bänkad 11/11/11 precis som så många andra, och ser mig själv som ett stort fan till spelserien. Men det går inte att neka till att rollspelsserien The Elder Scrolls gått mot det powerfantastiska actionhållet sedan 2006, då Oblivion släpptes. Min stora strävan var även då att försöka stävja spelets tendenser att lägga en röd matta framför mina fötter, att bryta ner den powerfantasi utvecklarna trodde att jag ville ha. Och jag lyckades som enveten yngling nog få mer än 30 moddar att köra stabilt, samtidigt. Detta är vad en lekman kan åstadkomma.

Idag kör jag Skyrim med nästan 300 moddar och det är helt ofattbart vad som är möjligt med communityns sammantagna ansträngning. Men detta säger ingenting om mina färdigheter som moddare, vilka utan tvekan är sämre än när jag konfigurerade Oblivion för mer än 10 år sedan. Jag kör nämligen ett modpack kallat "Ultimate Skyrim", kurerat av en outtröttlig hobbymoddare som går under namnet "Belmont Boy". Hela upplevelsen vilar på Requiem - The Roleplaying Overhaul som grundspelare. En modd som likt Oscuros Oblivion Overhaul till föregångaren förändrar Skyrims spelsystem i grunden. Utöver detta har "BB" fokuserat på att lägga till moddar som ska förhöja inlevelsen, speldjupet fylla spelet till bristningsgränsen med utökat innehåll.

Hela kalaset går att installera med ett verktyg kallat "Automaton", ett verktyg som nyligen släppts av ett fan till Ultimate Skyrim, som var trött på att behöva installera hela kalaset manuellt. Programmet laddar ner 300 moddar (den automatiska nerladdningen kräver funktionalitet som bara Nexus Premium tillhandahåller). Sedermera installerar Automaton nästan hela paketet åt en. Till och med farmor skulle kunna installera Ultimate Skyrim med de medföljande instruktionerna. Jag är helt säker på att "Automaton" kommer att revolutionera moddingcommunityn. Och det bästa av allt:0 Det är stabilt. Jag har haft en krasch på kanske 30 timmar spelade, och det är normalnivå när vi pratar Skyrim Classic. Vilket är värt att nämna; Ultimate Skyrim kör tyvärr på Skyrim Legendary Edition, inte Special Edition. Detta för att det inte finns i närheten av samma modutbud på SE, av olika anledningar.

Om man vill återuppleva Skyrim i en gammaldags rollspelstappning där man som Snorvalp, level 1 inte kan gå i närkamp med en större mudcrab utan att stryka med, borde man ta sig en närmare titt på Ultimate Skyrim.

Här är en utdaterad introduktion som ger en överblick över vad paketet innebär. Där finns också en let's play serie av utvecklaren. Notera att detta är den ursprungliga versionen av Ultimate Skyrim, och att mycket har förändrats sedan dess. Men grunden är densamma.

Länk till webbsidan