Svenska
Blog
Skaffat Munspel | Blues Harmonica Here I Come!

Skaffat Munspel | Blues Harmonica Here I Come!

Sedan exet lämnade mig för 1 år sedan, så har jag kollat ohälsosamt mycket på According to Jim, eller Jims Värld som det så vackert heter här i sverige. Det har varit lite som min terapi. Somnar till det varje natt för att hålla demonerna borta ur mitt huvud. Den helt underbart fantastiska Jim Belushi har uppenbarligen gjort stort intryck på mig, då jag på sista tiden snöat in totalt på musikgenren Blues, och då speciellt Blues Harmonica. Det finns få saker som får mig att rysa av sådant välbehag som ett riktigt välljudande munspel!

Det ville sig inte bättre än att jag gick och skaffade mig ett munspel. Ett Hohner Marine Band 1896 C (på bilden). Läste att just C skulle vara lätt att börja med. Men hade jag kollat runt lite mer så hade jag köpte ett A istället, då det tydligen är vanligaste tonen (?) när man spelar blues. Men blir det så att jag verkligen fastnar för det här så köper jag ett flertal munspel så jag kan spela ordentligt. Håller på och lär mig lite på Blues Harmonica och det är fruktansvärt kul än så länge, men jäkligt svårt.

Just nu håller jag på och tränar på att kunna spela singel noter och inte hela ackord eller vad man nu säger. Musiktermer är inte riktigt min grej, och jag lär mig på engelska. Räknar med att hålla på endast med detta i ett antal veckor framöver, då det är så pass bra att träffa rätt toner. Håller man munnen över fyra hål så måste man blockera tre av hålen med tunga, och sen gäller det att få till andningen rätt och få ut önskad ton. Jäklar vad det skär sig såhär nu i början haha. Sitter och hårdtränar på Amazing Grace, för tillfället, men finns ett gäng andra låtar som jag också ska lära mig innan jag går vidare till nästa steg. Men som sagt, det lär dröja ett antal veckor. Måste lära mig vart hålen sitter så man blockar rätt hål, och inte behöver räkna så mycket som jag får göra nu. Samt att sluta blanda ihop "blow" och "draw" i noterna.

Har aldrig någonsin spelat ett innstrument förut, då jag aldrig funnit det speciellt roligt. Även fast jag alltid velat så har jag aldrig fastnat. Men känner nu att munspel verkligen är intrsumentet för mig. Så fruktansvärt roligt är det och jag har höga förhoppningar att jag faktiskt kommer ta mig i kragen och lära mig att bemästra det!

Finns det någon här på sajten som spelar? I så fall får du gärna hojta till här i kommentarsfältet! :)

Lyssna och njut!
https://www.youtube.com/watch?v=D_yolarHJD4

HQ