Svenska
Blog

Top 20 Thrillers: # 5-1

Min personliga lista på de 20 bästa thrillerfilmerna jag har sett, listan fungera på följande sätt.
• Betygsättning på själva filmen
• Placering på hur bra jag anser filmen är som thriller, gäller alla former av thrillers, psykologisk, action, skräck osv.
• Saknas det någon film som ni tycker är bättre, beror det på min enskilda åsikt eller på att jag inte har sett filmen

Sista delen, dela gärna med er åsikter kring valen och mitt skrivande! Sedan kan ni också tala om för mig vilken typ av top 20 lista jag ska göra nästa gång!

5. De hänsynslösa (Orig.titel:Reservoir Dogs)
År: 1992
Regissör: Quentin Tarantino
Språk: Engelska

Gangsterbossen Joe Cabot sätter ihop fem duktiga tjuvar för att stjäla massor med diamanter. När polisen kommer till platsen för brottet innan de hinner därifrån blir det uppenbart att det är en av dem som är civilpolis.

Tarantinos första film, en film med en enkel handling. Då undrar man sig över hur filmen kan vara så bra som den anses vara. Tarantinos film är nästan ett grundläggande exempel på hur liten betydelse handlingen har om skådespelet och manuset är av yppersta kvalitet. Fenomenal och underbar dialog, stillig och perverst bra manuskript. Dramaturgiskt är det enkelt men på ett strålande viss, en underbar film och kanske Tarantinos bästa med jämn konkurrens av Pulp Fiction. Filmbriljans när det är simpelt och fullständigt utmärkt, eller på Tarantino viss.

Betyg: 10/10

4. Léon
År: 1994
Regissör: Luc Besson
Språk: Engelska

Den ensliga yrkesmördare Léon utför mord åt den italienska maffian i New York, en dag blir han vän med en 12-årig flicka med traumatiska upplevelser bakom sig. Den garvade Leon har för första gången någon att bry sig om och hans skyddsling visar snabbt intresse för konsten att "städa upp".

Luc Bessons bästa film som följer samma spår som Nikita om en lönnmördare men på ett lite annorlunda sätt. Handlingen är simpel men samtidigt väldigt stark och fängslande, en oväntad relation mellan ett ghettobarn och en iskall yrkesmördare skildras så filmiskt vackert att man inte kan sitta oberörd. Bland skådespelarna hittar vi en 12 årig Nathalie Portman som gör det strålande som Mathilda och Jean Reno gör ett minst lika bra jobb som Léon. Dock överglänsas både av Gary Oldman som den otäcka knarksnuten Stansfield, finns knappt någon snut som är lika obehaglig som Stansfield. Gary Oldmans prestation kan bara berömmas. En dos av action, grymt skådespeleri blandas ihop med det smutsiga, brutala ghettot i 90-talets New York. Filmen blev faktiskt till största delen filmad i Paris. Hur det än må vara är denna dramathriller ett mästerverk som måste upplevas.

Betyg: 10/10


3. I sista minuten (Orig.titel: North by Northwest)
År: 1959
Regissör: Alfred Hitchcock
Språk: Engelska

Roger Thornhill är reklammannen som råkar ut för ett minst sagt olyckligt missförstånd. På mindre än ett dygn är han plötsligt misstänkt för bilstöld, rattfylleri och dessutom mord! Han blir jagad kors och tvärs över USA, av både polis och ett gäng hänsynslösa mördare som är övertygade om att han är en FBI-agent.

Kultfilm gjord av den legendariska mästarregissören Hitchock, är en av hans allra bästa verk. Hitchcock autentiska film bjuder tittaren på en lång resa full med romantik och spänning, ett långt äventyr som man är lika involverad i som karaktärerna. Skådespelet är utmärkt då filmen har flera välkända ansikten däribland Cary Grant och Eva Marie Saint som huvudkaraktärerna. Filmen är tekniskt och visuellt superb trots sina 53 år, men kan fortfarande njutas av filmälskare. Avslutningsvis kan jag bara konstatera att denna tidslösa klassikern är en makalös thriller med alla de rätta ingredienserna för att också vara en fantastisk film. Förena Romantik, action, dramatik med en välgjort och oförutsebar story, då får du detta mästerstycke.


Betyg: 10/10

2. När lammen Tystnar (Orig.titel: Silence of the lambs)
År: 1991
Regissör: Jonathan Demme
Språk: Engelska

FBI-agent Clarice Starling får uppdraget att intervjua seriemördaren Hannibal Lecter i hans hårt bevakade isoleringscell. Clarice hoppas att han kan hjälpa henne med att spåra upp en annan seriemördare känd under namnet "Buffalo Bill".

Anthony Hopkins gestaltning av Hannibal Lector är erkänd liksom filmen själv. Hopkins känns otäck och ohyggligt listig, snart undrar man ifall denne Hannibal Lector existerar om Anthony Hopkins faktiskt är den psykopatiska kannibalen i egen person. Filmen har en spännande men ruskig handling då man i filmens gång bjöds på alltifrån illamående konversationsämnen till filmiskt briljans. Filmen är likt Se7en kring brutalitet och läbbighet, manuset är väldigt bra och framför de kusliga repliker och scener i filmen galant. Ett väldigt bra skådespel, lysande manus och en annars skickligt gjort film är anledningarna till att historien om Hannibal Lectors möte med Clarice är världens andra bäste thriller. Nästa film är dock desto mer magnifik än detta mästerverk.

Betyg: 10/10

Gå gärna med i filmgruppen!

1. Världens bästa thriller!

Top 20 Thrillers: # 5-1

Världens bästa thriller är?

HQ