Svenska
Blog

Top 20 Thrillers: # 10-6

Min personliga lista på de 20 bästa thrillerfilmerna jag har sett, listan fungera på följande sätt.
• Betygsättning på själva filmen
• Placering på hur bra jag anser filmen är som thriller, gäller alla former av thrillers, psykologisk, action, skräck osv.
• Saknas det någon film som ni tycker är bättre, beror det på min enskilda åsikt eller på att jag inte har sett filmen


10. Taxi Driver
År: 1976
Regissör: Martin Scorsese
Språk: Engelska

Vietnamveteranen Travis Bickle är taxichaufför i New York. Han lider av sömnlöshet. I sin paranoia kör han runt i staden och äcklas av våldet, hororna och alla de hemlösa. "En dag kommer regnet och sköljer bort all skit" säger han. Men det kommer inget regn. Travis kan inte ens få det lilla barnfnasket Iris att överge sin hallick. Travis beslutar sig för att själv skrida till handling.

Robert Di Niros bästa bedrift under sin legendariska karriär som skådespelare, hans gestaltning av Travis är makalös på alla sätt. Behöver jag nämna "You talking to me?", jag antar de flesta redan känner till scenen. Förutom Robert Di Niro som Travis är Paul Schraders manus det tongivande i filmen, replikerna är utmärkta likaså är handlingen och scenkonstruktionen. Överraskande nog blev Taxi Driver inte nominerad för bästa manus och Robert Di Niro vann ingen Oscar. Scorseses film neo noir skildrar den råa verkligheten i det mörkaste av New York under 70-talet, på ett tekniskt vackert sätt. Filmen har dock sina nackdelar. Stundtals känns den hyfsad seg och tråkig men sett ifrån alla aspekter är det en av många grymma Scorsese filmer och definitivt en av hans bästa.

Betyg: 9/10


9. De Misstänkta (Orig.titel: The Usual suspects)
År: 1995
Regissör: Bryan Singer
Språk: Engelska

I hamnen ligger ett utbränt skepp med 27 rykande kroppar. En FBI-agent försöker med hjälp av två överlevande att pussla ihop vad som hänt. Den ena en krympling Verbal Klint den andra en svårt brännskadad ungrare som nämner Keyser Söze.

Att placera den som nr 9 i listan var väldigt svårt med tanke på att det är en väldigt bra thriller med en rad välkända skådespelare som gör ett fint jobb. Mest då Kevin Spacey i rollen som krymplingen Verbal Klint, bara se hur han rör och beter sig i filmen. Det starka med filmen, det som gör den till en makalös bra thriller är det geniala manuset och handlingen som lämnar alla förbluffad. Nu har jag gjort det beslutet att ranka den som nummer nio, svårt val men jag anser att det både finns bättre thrillers och filmer.

Betyg: 9/10


8. Pulp Fiction
År: 1994
Regissör: Quentin Tarantino
Språk: Tarantino Engelska

Filmen är uppbyggd av fyra scenarion, som spelas upp bitvis tvärs och härs utan den ringaste inbördes ordning.

Spoiler:
• Ett förälskat par beslutar sig för att göra ett spontant rån mot den restaurang som de sitter och dricker kaffe i.
• Två samvetslösa torpeder får i uppdrag av gangsterkungen Marsellus, att hämta upp en väska med okänt innehåll.
• Prisboxaren Butch, trotsar en påbjudning att lägga sig i en titelmatch och tvingas fly landet.
• Gangstern Vincent Vega beordras att gå ut med Marsellus vackra fru, Mia.

Tarantino är en okänd regissör och en av de mest populära regissörerna i modern tid, svårt att föreställa sig att han jobbade i en videoaffär förut. Pulp Fiction är en väldigt speciell film, filmmässigt menar jag att det är en ganska annorlunda film. Filmen föregår i icke-kronologiskt följd, som till en början kan verka förvirrande men till slut packar filmen sig ut till något tydligt. Då förstår man det stora med filmen och inser att den inte är så tokig trotsallt. Allt sys ihop på strålande vis med ett manus skriven med perfektion, väldigt bra skådespel, teknisk briljans och allt kryddas med Tarantinism(synonym för: överdrivet våld, svarthumor, lite absurdheter och Tarantino-repliker: " (Also, you know what they call a Quarter Pounder with Cheese in Paris?)). Ett mästerverk helt enkelt!

Betyg: 10/10


7. Nikita
År: 1990
Språk: Franska
Regissör: Luc Besson

Under ett rån skjuter den aggressiva och drogade Nikita en polisman. Men i stället för att dömas till döden får hon träda in i den franska statens tjänst. Hon förvandlas från avtrubbad narkoman till sofistikerad yrkesmördare

Många av er höjer ögonbrynen över mitt val, varför? Ni har kanske inte sett filmen eller har gjort det och tycker sisådär om den. Filmen är inte perfekt men det hindrar mig inte från att älska den. Luc Bessons mästerverk kan vara lite överdriven och orealistisk men handlingen om Nikita är en spännande sådan om kärlek, sorg och utnyttjande. Filmen kretsar också på statens mörka sidor, hur allt statsstyre är en ren dubbelmoral men det går vi inte in på. Fortsättningsvis bjuds man på härlig spänning, drama och ett vanligt tema i "film noir" filmer den barske verkligheten. Avslutningsvis måste jag poängtera att denna tuffe thriller verkligen är sevärd, men också att Anne Parillaud gör det oerhörd bra som Nikita. Filmen har ett strålande soundtrack av Eric Serra

Betyg: 10/10


6. Old boy - hämnden (Orig.titel: Oldeuboi)
År: 2003
Språk: Koreansk
Regissör: Chan-wook Park

Dae-su, en medelålders gift man blir kidnappad och inlåst i en liten cell i 15 år utan någon förklaring. Han får fem dagar på sig att ta reda på varför han kidnappades och hämnas på den som gjort detta.

En av de bästa icke-engelskspråkiga filmerna jag någonsin sett, Cw-Parks andra verk i sin hämndtrilogi är magnifik. Filmen är väldig oberäknelig, handlingen är invecklad men så fantastiskt bra upplagt. Filmen är motbjudande och väldigt skakande delvis p.g.a. Våldet men främst saker och ting som i våra ögon inte är moraliskt rätt. Skådespelet är bra men då tänker man främst på Choi Min-sik som har huvudrollen och gör flera häpnadsväckande scener, (bläckfisk). En väldigt tvistat koreansk Tarantino film som är ett lysande exempel på hur "awesome" thrillergenren är, dock uteblir den från min topp 5.

Betyg: 10/10

Top 20 Thrillers: # 10-6

Från Old Boy

HQ