Svenska
Blog

Top 20 Thrillers: # 5-1

Min personliga lista på de 20 bästa thrillerfilmerna jag har sett, listan fungera på följande sätt.
• Betygsättning på själva filmen
• Placering på hur bra jag anser filmen är som thriller, gäller alla former av thrillers, psykologisk, action, skräck osv.
• Saknas det någon film som ni tycker är bättre, beror det på min enskilda åsikt eller på att jag inte har sett filmen

Sista delen, dela gärna med er åsikter kring valen och mitt skrivande! Sedan kan ni också tala om för mig vilken typ av top 20 lista jag ska göra nästa gång!

5. De hänsynslösa (Orig.titel:Reservoir Dogs)
År: 1992
Regissör: Quentin Tarantino
Språk: Engelska

Gangsterbossen Joe Cabot sätter ihop fem duktiga tjuvar för att stjäla massor med diamanter. När polisen kommer till platsen för brottet innan de hinner därifrån blir det uppenbart att det är en av dem som är civilpolis.

Tarantinos första film, en film med en enkel handling. Då undrar man sig över hur filmen kan vara så bra som den anses vara. Tarantinos film är nästan ett grundläggande exempel på hur liten betydelse handlingen har om skådespelet och manuset är av yppersta kvalitet. Fenomenal och underbar dialog, stillig och perverst bra manuskript. Dramaturgiskt är det enkelt men på ett strålande viss, en underbar film och kanske Tarantinos bästa med jämn konkurrens av Pulp Fiction. Filmbriljans när det är simpelt och fullständigt utmärkt, eller på Tarantino viss.

Betyg: 10/10

4. Léon
År: 1994
Regissör: Luc Besson
Språk: Engelska

Den ensliga yrkesmördare Léon utför mord åt den italienska maffian i New York, en dag blir han vän med en 12-årig flicka med traumatiska upplevelser bakom sig. Den garvade Leon har för första gången någon att bry sig om och hans skyddsling visar snabbt intresse för konsten att "städa upp".

Luc Bessons bästa film som följer samma spår som Nikita om en lönnmördare men på ett lite annorlunda sätt. Handlingen är simpel men samtidigt väldigt stark och fängslande, en oväntad relation mellan ett ghettobarn och en iskall yrkesmördare skildras så filmiskt vackert att man inte kan sitta oberörd. Bland skådespelarna hittar vi en 12 årig Nathalie Portman som gör det strålande som Mathilda och Jean Reno gör ett minst lika bra jobb som Léon. Dock överglänsas både av Gary Oldman som den otäcka knarksnuten Stansfield, finns knappt någon snut som är lika obehaglig som Stansfield. Gary Oldmans prestation kan bara berömmas. En dos av action, grymt skådespeleri blandas ihop med det smutsiga, brutala ghettot i 90-talets New York. Filmen blev faktiskt till största delen filmad i Paris. Hur det än må vara är denna dramathriller ett mästerverk som måste upplevas.

Betyg: 10/10


3. I sista minuten (Orig.titel: North by Northwest)
År: 1959
Regissör: Alfred Hitchcock
Språk: Engelska

Roger Thornhill är reklammannen som råkar ut för ett minst sagt olyckligt missförstånd. På mindre än ett dygn är han plötsligt misstänkt för bilstöld, rattfylleri och dessutom mord! Han blir jagad kors och tvärs över USA, av både polis och ett gäng hänsynslösa mördare som är övertygade om att han är en FBI-agent.

Kultfilm gjord av den legendariska mästarregissören Hitchock, är en av hans allra bästa verk. Hitchcock autentiska film bjuder tittaren på en lång resa full med romantik och spänning, ett långt äventyr som man är lika involverad i som karaktärerna. Skådespelet är utmärkt då filmen har flera välkända ansikten däribland Cary Grant och Eva Marie Saint som huvudkaraktärerna. Filmen är tekniskt och visuellt superb trots sina 53 år, men kan fortfarande njutas av filmälskare. Avslutningsvis kan jag bara konstatera att denna tidslösa klassikern är en makalös thriller med alla de rätta ingredienserna för att också vara en fantastisk film. Förena Romantik, action, dramatik med en välgjort och oförutsebar story, då får du detta mästerstycke.


Betyg: 10/10

2. När lammen Tystnar (Orig.titel: Silence of the lambs)
År: 1991
Regissör: Jonathan Demme
Språk: Engelska

FBI-agent Clarice Starling får uppdraget att intervjua seriemördaren Hannibal Lecter i hans hårt bevakade isoleringscell. Clarice hoppas att han kan hjälpa henne med att spåra upp en annan seriemördare känd under namnet "Buffalo Bill".

Anthony Hopkins gestaltning av Hannibal Lector är erkänd liksom filmen själv. Hopkins känns otäck och ohyggligt listig, snart undrar man ifall denne Hannibal Lector existerar om Anthony Hopkins faktiskt är den psykopatiska kannibalen i egen person. Filmen har en spännande men ruskig handling då man i filmens gång bjöds på alltifrån illamående konversationsämnen till filmiskt briljans. Filmen är likt Se7en kring brutalitet och läbbighet, manuset är väldigt bra och framför de kusliga repliker och scener i filmen galant. Ett väldigt bra skådespel, lysande manus och en annars skickligt gjort film är anledningarna till att historien om Hannibal Lectors möte med Clarice är världens andra bäste thriller. Nästa film är dock desto mer magnifik än detta mästerverk.

Betyg: 10/10

Gå gärna med i filmgruppen!

1. Världens bästa thriller!

Top 20 Thrillers: # 5-1

Världens bästa thriller är?

HQ

Fotboll idag, VM-kvalmatcher

Några av de mest sevärda fotbollsmatcherna idag!

Tyskland vs Sverige
Idag möter Sverige mäktige Tyskland som körde över Irland på bortaplan och vann med hela 6-1, väldigt imponerande med tanke på att Irland trotsallt var med i EM. Sverige mötte Färöarna, trots vinst tack vare den unga talangen Kacaniklic och stjärnan Zlatan var prestationen långtifrån övertygande. Det ska poängteras att man spelade på konstgräss. Faktum är att Tyskland har förlorat hemma i vänskapsmatcher mot Frankrike och Argentina, men tävlingsmässigt är hemmarekorden stark och senast Sverige mötte Tyskland blev resultatet 3-0 i Tysklands favör. Tyskland är storfavoriter, men Sverige är definitivt inte chanslösa. Nu när Zlatan är i bra form både spel och målmässigt(hittills har han stått för 10 mål och en assist på 8 matcher för PSG), kan han definitivt utgöra ett hot mot Tysklands ibland slarviga försvar.

Spanien vs Frankrike
Dagens stormatch mellan försvarande världsmästarna från Spanien mot Didier Deschamps Frankrike. Båda möttes i sommars i kvartsfinal, då vann Spanien ganska övertygande med 2-0. Spanien vann komfortabelt med 4-0 borta mot Vitryssland efter Hattrick av Barcelonaspelaren Pedro medans Frankrike förlorade vänskapsmatchen mot Japan hemma med 1-0. Spanien är oförändrat förutom flera skador på bl.a. Pique, Puyol men som vanligt har Vicente Del Bosque en stark trupp att välja på. Deschamps har gjort förändringar i laget då unga oförskämda spelare som Nasri och MVila blivit snobbade. Det har dock inte gått så bra för Frankrike, endast två vinster de senaste 6 matcherna då båda var vänskapsmatcher. Spanien nyligen EM -vinnare igen, är solklara favoriter men Deschamps mannar ska man inte räkna bort. Frankrike har en hyfsad statistik mot Spanien och varit segrare flertalet gånger om, förlusten mot Spanien senast var den första tävlingsmässigt.

Italien vs Danmark
EM finalisten möter våra danska grannar i grupp E, det gått ganska knakigt för båda. Danmark har kryssat sina två första kvalmatcher mot Tjeckien och Bulgarien, Italien vann dock senast mot Armenien borta och hemma mot Malta men kryssade också borta mot Bulgarien. Spelmässigt måste förbättras hos båda lag särskilt Danmark som redan nu har satt sig i en jobbig situation. Italien får klara sig utan Buffon, målvaktposten kommer stå mellan De Sanctis eller Sirigu från Napoli respektive PSG. Italien har inte förlorat en kvalifikationsmatch hemma sedan 1998, roligt nog var det just mot Danmark det hände. Italien är favoriter och borde nog ta hem alla tre poäng mot Morten Olssons lag.

Schema för alla fotbollsmatcher idag hittar du
här.

Fotboll idag, VM-kvalmatcher

Kan Zlatan leda Sverige mot seger mot Korvätarna?

HQ

Top 20 Thrillers: # 10-6

Min personliga lista på de 20 bästa thrillerfilmerna jag har sett, listan fungera på följande sätt.
• Betygsättning på själva filmen
• Placering på hur bra jag anser filmen är som thriller, gäller alla former av thrillers, psykologisk, action, skräck osv.
• Saknas det någon film som ni tycker är bättre, beror det på min enskilda åsikt eller på att jag inte har sett filmen


10. Taxi Driver
År: 1976
Regissör: Martin Scorsese
Språk: Engelska

Vietnamveteranen Travis Bickle är taxichaufför i New York. Han lider av sömnlöshet. I sin paranoia kör han runt i staden och äcklas av våldet, hororna och alla de hemlösa. "En dag kommer regnet och sköljer bort all skit" säger han. Men det kommer inget regn. Travis kan inte ens få det lilla barnfnasket Iris att överge sin hallick. Travis beslutar sig för att själv skrida till handling.

Robert Di Niros bästa bedrift under sin legendariska karriär som skådespelare, hans gestaltning av Travis är makalös på alla sätt. Behöver jag nämna "You talking to me?", jag antar de flesta redan känner till scenen. Förutom Robert Di Niro som Travis är Paul Schraders manus det tongivande i filmen, replikerna är utmärkta likaså är handlingen och scenkonstruktionen. Överraskande nog blev Taxi Driver inte nominerad för bästa manus och Robert Di Niro vann ingen Oscar. Scorseses film neo noir skildrar den råa verkligheten i det mörkaste av New York under 70-talet, på ett tekniskt vackert sätt. Filmen har dock sina nackdelar. Stundtals känns den hyfsad seg och tråkig men sett ifrån alla aspekter är det en av många grymma Scorsese filmer och definitivt en av hans bästa.

Betyg: 9/10


9. De Misstänkta (Orig.titel: The Usual suspects)
År: 1995
Regissör: Bryan Singer
Språk: Engelska

I hamnen ligger ett utbränt skepp med 27 rykande kroppar. En FBI-agent försöker med hjälp av två överlevande att pussla ihop vad som hänt. Den ena en krympling Verbal Klint den andra en svårt brännskadad ungrare som nämner Keyser Söze.

Att placera den som nr 9 i listan var väldigt svårt med tanke på att det är en väldigt bra thriller med en rad välkända skådespelare som gör ett fint jobb. Mest då Kevin Spacey i rollen som krymplingen Verbal Klint, bara se hur han rör och beter sig i filmen. Det starka med filmen, det som gör den till en makalös bra thriller är det geniala manuset och handlingen som lämnar alla förbluffad. Nu har jag gjort det beslutet att ranka den som nummer nio, svårt val men jag anser att det både finns bättre thrillers och filmer.

Betyg: 9/10


8. Pulp Fiction
År: 1994
Regissör: Quentin Tarantino
Språk: Tarantino Engelska

Filmen är uppbyggd av fyra scenarion, som spelas upp bitvis tvärs och härs utan den ringaste inbördes ordning.

Spoiler:
• Ett förälskat par beslutar sig för att göra ett spontant rån mot den restaurang som de sitter och dricker kaffe i.
• Två samvetslösa torpeder får i uppdrag av gangsterkungen Marsellus, att hämta upp en väska med okänt innehåll.
• Prisboxaren Butch, trotsar en påbjudning att lägga sig i en titelmatch och tvingas fly landet.
• Gangstern Vincent Vega beordras att gå ut med Marsellus vackra fru, Mia.

Tarantino är en okänd regissör och en av de mest populära regissörerna i modern tid, svårt att föreställa sig att han jobbade i en videoaffär förut. Pulp Fiction är en väldigt speciell film, filmmässigt menar jag att det är en ganska annorlunda film. Filmen föregår i icke-kronologiskt följd, som till en början kan verka förvirrande men till slut packar filmen sig ut till något tydligt. Då förstår man det stora med filmen och inser att den inte är så tokig trotsallt. Allt sys ihop på strålande vis med ett manus skriven med perfektion, väldigt bra skådespel, teknisk briljans och allt kryddas med Tarantinism(synonym för: överdrivet våld, svarthumor, lite absurdheter och Tarantino-repliker: " (Also, you know what they call a Quarter Pounder with Cheese in Paris?)). Ett mästerverk helt enkelt!

Betyg: 10/10


7. Nikita
År: 1990
Språk: Franska
Regissör: Luc Besson

Under ett rån skjuter den aggressiva och drogade Nikita en polisman. Men i stället för att dömas till döden får hon träda in i den franska statens tjänst. Hon förvandlas från avtrubbad narkoman till sofistikerad yrkesmördare

Många av er höjer ögonbrynen över mitt val, varför? Ni har kanske inte sett filmen eller har gjort det och tycker sisådär om den. Filmen är inte perfekt men det hindrar mig inte från att älska den. Luc Bessons mästerverk kan vara lite överdriven och orealistisk men handlingen om Nikita är en spännande sådan om kärlek, sorg och utnyttjande. Filmen kretsar också på statens mörka sidor, hur allt statsstyre är en ren dubbelmoral men det går vi inte in på. Fortsättningsvis bjuds man på härlig spänning, drama och ett vanligt tema i "film noir" filmer den barske verkligheten. Avslutningsvis måste jag poängtera att denna tuffe thriller verkligen är sevärd, men också att Anne Parillaud gör det oerhörd bra som Nikita. Filmen har ett strålande soundtrack av Eric Serra

Betyg: 10/10


6. Old boy - hämnden (Orig.titel: Oldeuboi)
År: 2003
Språk: Koreansk
Regissör: Chan-wook Park

Dae-su, en medelålders gift man blir kidnappad och inlåst i en liten cell i 15 år utan någon förklaring. Han får fem dagar på sig att ta reda på varför han kidnappades och hämnas på den som gjort detta.

En av de bästa icke-engelskspråkiga filmerna jag någonsin sett, Cw-Parks andra verk i sin hämndtrilogi är magnifik. Filmen är väldig oberäknelig, handlingen är invecklad men så fantastiskt bra upplagt. Filmen är motbjudande och väldigt skakande delvis p.g.a. Våldet men främst saker och ting som i våra ögon inte är moraliskt rätt. Skådespelet är bra men då tänker man främst på Choi Min-sik som har huvudrollen och gör flera häpnadsväckande scener, (bläckfisk). En väldigt tvistat koreansk Tarantino film som är ett lysande exempel på hur "awesome" thrillergenren är, dock uteblir den från min topp 5.

Betyg: 10/10

Top 20 Thrillers: # 10-6

Från Old Boy

TWD: Around Every Corner, intryck.

Spelet utkom igår till PC och Xbox 360, men redan i tisdags kunde Playstation 3 ägare lägga vanterna på det efterlängtade uppföljaren i den lilla spelserien. Som ni kanske vet är spelet baserad på serietidningarna av Robert Kirkman och inte den populära tv serien med samma namn. Detta är mina intryck av episode 4: Around every corner.

Efter att jag avklarat de tre första episoderna var förväntningarna höga, jag räknade med att den fjärde episoden skulle vara minst lika bra. Ungefär två och en halvtimme efter sitter jag skakande och mållös. Imponerad? I högsta grad!

Liksom de förra episoderna påverkas spelets handling av dina val, spelsystemet fungera på samma sätt, några nya karaktärer men typ samma zombies. Konversationerna är återigen det centrala i spelet, precis som de andra episoderna är påverkan stor och funkar galant. Spelets tempo har däremot skruvats upp en del, skräckmomenten är fler och man träffar på många överraskningar. Spelet är spännande, ibland intensivt och det gäller att reagera snabbt. Läskigt är det knappast, men emellanåt kan man drabbas av nervositet och panik under spelets gång.

Förhoppningsvis har jag inte avslöjad något, men om du redan har spelat de andra episoderna borde du inte missa den än så länge bästa av dem i serien. Jag är oerhört imponerad över Around every corner, som jag rekommendera starkt till The Walking Dead fans oavsett om det är spelet, tv-serien eller serietidningen som gillas. Ett superbt spel som lämnat mig törstig efter mer!

TWD: Around Every Corner, intryck.

Enligt utvecklaren Teltale Games skulle den sista delen i spelserien episode 5: No time left komma ut, strax efter episode 4

Top 20 Thrillers: # 15-11

Min personliga lista på de 20 bästa thrillerfilmerna jag har sett, listan fungera på följande sätt.
• Betygsättning på själva filmen
• Placering på hur bra jag anser filmen är som thriller, gäller alla former av thrillers, psykologisk, action, skräck osv.
• Saknas det någon film som ni tycker är bättre, beror det på min enskilda åsikt eller på att jag inte har sett filmen

15. Jagad (Orig.titel: The Fugitive)
År: 1993
Regissör: Andrew Davis
Språk: Engelska

Dr Richard Kimble är jagad. Anklagad och dömd till döden för mordet på sin hustru flyr han för sitt liv på jakt efter den riktige mördaren. Men polisen Gerard anser att det inte spelar någon roll om Kimble är oskyldig. Han måste ändå till varje pris infångas och föras till dödscellen.

Förmodligen Harrison Fords bästa film och Tommy Lee Jones bästa prestation som belönades med en Oscar. Man får se filmen utifrån den jagade och jägarens perspektiv, med det får man en neutral syn på två karaktärer man vanligen skulle beskriva som hjälte och skurk. Långtifrån den bästa filmen som finns och knappast ett mästerverk i sin genre. Hursomhelst är det en nervpirrande film som levererar spänning, utmärkt skådespel och bra handling till tittaren.

Betyg: 8/10

14. Lagens Våldsamma män (Orig.titel: The French Connection)
År: 1971
Regissör: William Friedkin
Språk:Engelska

När två poliser fattar misstankar mot en liten godisaffär i Brooklyn samtidigt som en av deras franska kollegor mördas i Marseille är det bara början på den gigantiska heroinhärva som narkotikapoliserna Doyle och Russo blir tvungna att nysta upp.

Gammal klassiker som är imponerande bra gjort för att vara över 40 år gammal, innehåller lysande autentiska actionscener som håller hög klass även idag. Foto och klippning är strålande, särskilt fotot som känns lite rostig/smutsig men speglar den råa realismen i New York. Manuset funkar bra det med, men filmens skådespeleri är fantastiskt. Främst Gene Hackman som är förträfflig och skrämmande realistisk som den hårde, skoningslösa polisen Jimmy Doyle. En bedrift som han värdigt nog belönades med en Oscar för. Filmen kan för vissa kännas lite seg, men i slutändan är det en väldigt bra och underhållande actionthriller.

Betyg: 8/10

13. Psycho
År: 1960
Regissör: Alfred Hitchcock
Språk: Engelska

Sekreteraren Marion Crane, har ledsnat på sitt gråa liv. Hon får vid ett tillfälle ta hand om företagets kassa och beslutar sig för att fly med den, för att möta sin älskare. På vägen blir hon trött och bestämmer sig för att ta in på närmaste motell, men den trevlige motellägaren Norman Bates, en utåt sett lite udda kille, bär tyvärr på en fruktansvärd hemlighet.

Precis som The Shining kan man anse att psycho är en skräckfilm, svårt för mig att ta det slutliga beslutet. I alla fall en Hitchcock klassiker som fortfarande skrämmer skinnet av tittare, välgjord handling och manus samt bra skådespel. Sen får jag inte glömma konstruktionen av skräckscenerna, smart användandet av kameravinklar, skuggar och framförallt hårresande musik. Ingen tvekan att musiken eller ljudspelet är det kändaste i skräckvärlden. Hitchcock är skräck och thrillermästaren och Psycho är blott en av många fenomenala filmer i hans samling.

Betyg: 9/10

12. Se7en
År: 1995
Regissör: David Fincher
Språk: Engelska

Kriminalinspektör William Somerset ska gå i pension om en vecka. Som ny partner får han David Mills som just flyttat till staden. Tillsammans går de in i jakten efter en psykopatisk seriemördare vars mördande är inspirerad av Dantes sju dödsyndar.

Filmens handling är ganska enkel uppsatt, två poliser jagar en seriemördare med ett motiv. Det som skiljer filmen från andra "polis jagar seriemördare" är råheten, filmen är rakt igenom dyster, mörk och stundtals fruktansvärd groteskt. Det är just de faktorerna som är anledningen till varför filmen är så bra som den är, verklighetens råhet förbinds med galenskap i en intensiv katt-och-råtta-lek. Spännande, brutal och skicklig genomtänkt film med bra skådespelare och upprörande scener.

Betyg: 9/10

11. No country for old men
År: 2007
Regissör: Joel & Ethan Coen
Språk: Engelska

Handlingen startar när jägaren Llewelyn Moss slumpmässigt hittar en bil omringad av döda män. Ett paket med heroin och två miljoner dollar i kontanter ligger kvar där bak. När Moss tar pengarna startar han en kedjereaktion av katastrofalt våld som inte ens stadens sheriff kan stoppa.

Coen bröderna har flera förbluffande filmer på cv:t, Fargo, The Big Lebowski, Millers Crossing, Barton Fink, O Brother, Where Art Thou? Listan är späckad med flera Oscarnominerade och vinnande filmer, imponerade och är ett klart tecken på hur briljanta Coen bröderna är på att göra film. "No country for Old men" är även en bra film i sig, innehåller de typiska Coen ingredienserna; Väldigt mycket våld, svart humor och suveränt manus. Filmen är välgjort, håller ett lågt tempo men är fortfarande händelserik och fängslande. Sen får jag inte glömma Javier Bardem som den skoningslöse makropsykopaten Anton Chigurh med en förödande frisyr, i varje fall gör Bardem det otäckt bra.

Betyg: 9/10


Ge gärna kritik, åsikter och om ni har lust att gå med i filmgruppen tryck då här!

Top 20 thrillers: # 20-16

Top 20 Thrillers: # 15-11

Från No Country of Old men