Svenska
Blog
Uncharted 4 var riktigt bra (inga spoilers)

Uncharted 4 var riktigt bra (inga spoilers)

Skrivet av the_svart den 20 maj 2016 kl 16:18

Det var ungefär som jag förväntade mig. Naughty Dog har ett väl fungerande recept och dom vet vad fansen vill ha.
Jag är en av dom som verkligen uppskattar att fokuset har flyttats från striderna som i dom tidigare delarna tenderade att bli enformiga och långdragna. Dom nya stealthfunktionerna är en välkommen nyhet och det känns alltid som att jag väljer själv hur striderna ska genomföras. Ninjarepet (?) ger också en ny dimension även om det kan vara halvknepigt att använda det strategiskt. Det känns alltid som att repet åker fram som sista utväg vilket skapar en otrolig adrenalinrush.
Den mer omfattande utforskningen uppskattas även om den faktiskt inte belönar spelaren med mer än små skatter och några få meningslösa flintlåspistoler, men den riktiga belöningen ligger nog i känslan av att hitta någonting dolt. Klättringen känns inte lika automatiserad som i dom tidigare spelen men är nog lite för lätt men det spöar Assassins Creed utan tvekan.

Många hyllar grafiken och jag har egentligen inte mycket mer att tillägga. Uncharted 4 är makalöst vackert. Tyvärr märkte jag stundtals att frameraten kan droppa lite mer än vad som känns okej för ett Naughty Dog spel. Som tur är så var det inget som påverkade gameplay nämnvärt.
Även ljudet är utmärkt. Att höra små grodor kväka i grottor och stenar rasa ner i raviner tillför en atmosfär som är kompakt och effektiv. Kombinerat med grafiken så känner man nästan luftfuktigheten och regnskogsdofterna.

Under mina dryga 20 timmar det tog att klara ut spelet så crashade det en gång. Autosave fuktionen räddade mig och jag behövde endast spela om 10 sekunder. Utöver den fadäsen stötte jag inte på några problem med buggar överhuvudtaget vilket känns riktigt bra efter man har spelat Fallout 4 och Battlefront under dom senaste månaderna.

Jag känner ändå att äventyret var lite väl kort. Visst är 20 timmar över par för äventyrsspel som inte är open world men det kändes ändå som att dom kunde ha klämt in ett par kapitel till. Visst det kommer DLC men det återstår att se om det är tillräckligt för att fylla det tomrummet.

Skådespeleriet är fantastiskt. Utan att spoila storyn för er som inte har spelat än så kan jag nog ändå säga att det var vissa delar som spelades otroligt övertygande och klår nästan The Last of Us av tronen. Övergången från cut-scenes till gameplay känns sömlös och det känns alltid som att avbrotten är bra tajmade.

Vapenutbudet känns okej och jag skulle nog gärna ha sett en möjlighet att kunna modifera en aning. Jag tror att det hade fått vapensystemet att stå ut lite mer jämfört med dom tidigare delarna i serien. Den arsenalen som finns är däremot väl balanserad och man känner sig aldrig övermäktig i striderna.

Jag vill gärna ge spelet 10/10 men det är inte lika vasst som The Last of Us även om det inte är långt ifrån. Jag hade gärna sett Naughty Dog överträffa sig själva på alla punkter men det är lite för många spelmoment som känns återanvända. Uncharted 4 är ändå ett av dom absolut bästa spelen som du kan äga till din PS4 så om du inte är allergisk mot otrolig grafik, ösiga actionscener och briljanta skådespelare så tycker jag att det här är ett måste i spelsamlingen. En sjukt stark 9/10 är mitt slutgiltiga betyg.

HQ