Svenska

Sena recensioner, varför?

Skrivet av simspace den 11 november 2010 kl 23:03

I ett brev till GR:s brevlåda skriver någon och frågar om varför spelutgivare har embargon på recensioner fram tills precis innan de släpps, och frågar om det inte kan bero på att dåliga recensioner minskar hypen.

"Jepp..." svarar Petter. Ett väldigt uttömmande brevsvar får jag lov att säga. Efter att ha läst brevet och svaret skrev jag ett eget brev, och eftersom alla brev inte publiceras så lägger jag ut det i min blogg också.

"Å andra sidan...

Har man gjort ett riktigt bra spel, då vet man nästan att det kommer få bra kritik. Och det ökar hypen. Så varför isåfall förbjuda att recensioner publiceras innan spelen släpps? Jo för att recensioner kan innehålla spoilers. Istället för att komma med pekpinnar och säga vad spelsidor och tidningar får och inte får skriva om vilket inskränker deras integritet och frihet (och gör så att det blir en massa debatt och kanske dålig PR, typ MGS 4) så sätter man ett embargo på att publicera recensioner helt och hållet. Spoilers? Nej tack! Recensioner? Ja tack, men det finns ingen garanti för att de saknar spoilers."

I de fall då ett spel ärbra och utvecklarna vet om det finns väl ändå inget hypebortfall att frukta? Vad tror ni, kära läsare?

HQ