Svenska

Om Sony, MS och Big N: s försäljning ...

Skrivet av simspace den 30 juli 2009 kl 16:53

Ett litet blogginlägg om försäljning och marknadspositioner för de tre stora konsoltillverkarna.

Nedanstående är från början en nyhetskommentar, och citatet kommer därför från en av gamereactors nyheter.

"Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots släpptes förra kvartalet och bidrog till att öka försäljningen av både hårdvara och mjukvara för Playstation 3. Minskningen som varit i år är dock betydligt större än att bara kunna förklaras med Solid Snakes frånvaro."

Hur mycket MGS 4 bidrog med i sålda konsoler kan man få ett ganska bra hum om genom att jämföra försäljningsiffrorna för Juni 2008 med Maj 2008 och Juli 2008.

Sen kan jag tänka mig att GT 5 - Prologue som - liksom MGS4 - bundlades med PS3an också bidrog en del.

Vi ser även att MS minskar med 0,1 miljoner (från 1,3 till 1,2) medan Sony minskar med 0,5 (1-6 till 1,1). Det kanske är rimligt att anta att GT 5 och MGS 4 faktiskt stod för en ökning på 400 000 enheter. Många väntade just på dessa två spel innan de köpte sin PS3.

Sen är 1,1 miljoner sålda enheter rätt bra för Sony jämfört med MS 1,2 enheter. PS3 är mycket dyrare och har inte haft samma starka line up som MS det senaste året.

Dessutom har en del av Sonys stora titlar halvfloppat. Resistance 2 och Motorstorm 2 gick bra vad jag vet, men Little Big Planet och Killzone 2 gick sämre. Mot den bakgrunden samt det höga priset ska nog Sony vara glada att de säljer jämnt med MS. Dock hade Sony för ett år sedan ett mycket bättre initiativ på den europeiska marknaden, men de blev kanske lite passiva, medan Microsoft körde på för fullt förra hösten, och breddade sig även bra med sina casualspel.

Nintendo Wii då...? (minskade kraftigt, från bortåt 6 miljoner enheter andra kvartalet 2008 till ungefär hälften nu) Börjar vi kanske bli mätta nu? Eller börjar folk köpa mer och mer plattskärmar - vilket gör att de blir mer kräsna? Eller så handlar det om Mario Kart Wii, Smash Bros Brawl och Wii Fit - tre spel som drev på försäljningen förra våren.

Verkar hursomhelst som att Nintendo inte kommer att kunna få en lika stor marknadsandel som PS2 hade förra generationen. Det ser ut som att de kommer att ha runt 50%, medan Xbox 360 och PS3 delar på den andra halvan. Om nu inte PS3 får ett ryck med prissänkning och kör om 360, då kan Wiis andel minska ytterligare. Å andra sidan har Nintendo ett par riktigt stora titlar som kan driva på försäljningen på gång nu. Wii Sports Resort, Winter Olympic Games, New Super Mario Bros Wii och Wii Fit Plus...

Varför backar PSP så kraftigt (från 3,7 till 1,3)? Segt med nya spel kan väl inte vara den enda förklaringen, eller? Kanske är det en effekt av DSi som nyligen släppts? Värt att notera är ju att både DS och PSP minskar (DS har minskat med cirka en miljon, från 6 till 5 milj.), och det trots att Nintendo lanserar ny modell av DS...Det har sålts runt 150 miljoner av DS och PSP sammanlagt - mättnad kanske?

HQ