Svenska

Om PS3 bakåtkompabilitet

Skrivet av simspace den 2 juli 2009 kl 22:49

Följande är ett brev till brevlådan, men eftersom långt ifrån alla brev besvaras och jag skrev en bit får det bli blogg också. Handlar om PS3ans bakåtkompabilitet och är ett svar på ett brevsvar där Mäki säger (spekulerar snarare) omkring att varje Emotion Engine-chip i PS3 skulle kosta 2 kr att sätta in.

..............................

Att Sony sparat i sammanhanget futtiga 40 miljoner kr är ingenting mot att PS2-försäljningen kunnat hållas igång bättre än om PS3 varit bakåtkompatibel.

Om så nu är fallet. För även om PS3 hade haft bakåtkompabilitet med PS2 hade nog många PS2-köpare ändå valt bort PS3. De som köper PS2 idag vill ju ha en billig och enkel konsol att spela barnspel, filmspel och musikspel på känns det som.

Trots den invändningen så tror jag att Sony tjänat mer på PS2-försäljning än på att spara in på komponeneter, och att det var en bidragande orsak till att de tog bort chipet.

Sedan räcker det ju med att en bråkdel av de potentiella PS3-köparna ska avstå från köp av PS3 just på grund av utebliven bakåtkompabilitet för att det ändå ska bli en förlustaffär. Om vi leker med tanken att en person av hundra hade köpt en PS3 om den varit bakåtkompatibel, men istället valde Xbox 360 just på grund av den faktorn så har Sony förlorat mer på utebliven spel- och tillbehörsförsäljning på den enskilda personen än de två kronor * 99 som de tjänat på de övriga 99 köparna.

Nu är det ju dock mycket möjligt att den enda personen köpte en PS2 istället för en PS3 (och inte en Xbox 360) vilket som sagt skulle kunna vara en annan orsak till att skrota bakåtkompabilitet: Att sälja mer PS2:or och PS2-spel.

Fast nog borde väl Sony tjäna mer än 2 kr på att plocka bort ett chip? Det låter ganska lite, men det kanske är så billigt att producera och sätta in ett Emotion Enginechip i PS3?

Nu snackas det (rykten) om att Sony ska kunna emulera PS2 i framtiden på PS3 också. Lagom till att PS2 sjunger på sista versen, men det gjorde den redan 2006 enligt vissa och ändå hänger den med ännu. Frågan är om vi får se något liknande igen inom den närmaste tiden. Skulle väl vara PS4 kanske, om den lanseras i rätt tidpunkt och med rätt pris.

HQ