Svenska
Blog
"En utmärkt julklapp"? Kingdomino en snabb recension.

"En utmärkt julklapp"? Kingdomino en snabb recension.

Skrivet av robthedog den 15 augusti 2017 kl 20:28

Så skriver Jonas Mäki om det kommande Civilization brädspelet från Fantasy Flight Games (FFG), vilket direkt fick mig till att fundera på vilka brädspel kan faktiskt bli den perfekta julklappen i år. Är det något man ens bör tänka på såhär i mitten av augusti? Särskilt innan Gencon och Essen ens har fått ha sin tid, brädspelens närmsta motsvarigheter till E3, där hundratals, kanske tusentals spel visas upp och förhandsvisas.

Dock har vi ju redan fått reda på vilka spel som vunnit Årets spel, årets barnspel och årets "expertspel" (luddig kategori fokuserat på mer utmanande men inte nödvändigtvis avancerade spel) på Essen (Kingdomino, Ice Cool och Exit), vilket ofta brukar ge en bra hint om vad som kan bli årets storsäljare till jul. Ska jag leka analytiker så skulle jag vilja säga att det kan stämma bättre i år än det gjort på många år när det gäller årets spel.

Kingdomino, som då är årets spel har alla egenskaper som krävs för att kunna bli King of the julklappshill bland brädspel. Det har ett lågt pris (runt 250kr), det är enkelt nog för att vilken familj som helst ska ta fram det, regelboken är på svenska, spelet i sig är helt utan text och ser väldigt inbjudande ut med sin gulliga grafik. Det ska även få en större version (Queendomino) som kommer synas mer i hyllan med lite andra komponenter och troligtvis ett lite högre pris (räkna med runt 300) vilket gör att de som vill ge en något lyxigare present har något att välja på där med och spelen går även superbra att kombinera i den större lådan, för den som vill ge något som man sedan kan bygga vidare på när man är redo för ett större och längre spel.

Jag tyckte personligen att spelet såg lite för simpelt ut för min smak. Men det är ändå ett spel som jag kommer behålla i min lilla samling, då det ibland behövs spel som man kan ta fram även för "non-gamers", svärföräldrar och va igång med första spelomgången på två minuter.

De familjemedlemmar och även de mer insatta som jag spelat med har verkligen fastnat i byggandet av sitt egna lilla kungarike, där både vinnare och förlorare känner att de haft roligt oavsett placering, där spelarna gärna skryter om snyggast bygge, lika mycket som de skryter om mest poäng.

Spelet är snabbt och en omgång är klar på ungefär 25minuter, med regler för bäst av tre, om man vill ha ett längre parti. Perfekt om man har en stund över, hemma eller på klubben etc. och vem som helst kan spela oavsett ålder och läskunskap. Men jag hade gärna fått se att där var mer brickor redan i grundspelet.

Grafik: 8 Gullig grafik som gör sitt jobb väl med fina små detaljer av karaktärer och varelser som bor i ens rike.
Komponenter: 7 Tjocka dominobrickor i kartong och en låda med fin insert ger en god kvalitetskänsla, saknar dock en påse för brickorna och hade gärna sett att slotten var i färgat trä eller plast.
Spelbarhet: 6 Lätt att lära sig, lätt att lära ut till allt från fyraåringen till farfar. Men det begränsade antalet brickor gör att spelet kan kännas lite snålt och upprepande om man spelar mycket. Något som dock återigen kommer fixas om man ser till att ha båda versionerna. Men ensamt är det för lite för mig.

Totalt 7. För magert för mig, men perfekt för familjen och en bra introduktion i väntan på Queendomino.

HQ