Svenska

Starcraft 2 är gratis att spela!

Skrivet av Rai Oh den 7 november 2019 kl 20:16

För den som inte hade koll på det kan jag meddela att Starcraft 2 sedan en tid tillbaka är gratis att spela :). Multiplayer är gratis och även kampanjen från första expansionen Wings of Liberty. Det överlägset bästa strategispelet som gjorts enligt min åsikt och det kan vara värt att testa!

Här är en video som visar lite gameplay från de olika raserna i spelet:

https://www.youtube.com/watch?v=Inq5nUzSNdw&t=1s

HQ

Hårdare straff för filmning i fotboll

Skrivet av Rai Oh den 2 december 2015 kl 23:26

Det här är en spontan blogg på ett ämne som jag känner är lite som en skönhetsfläck i modern fotboll. Filmning.

Filmning är konsten att få det att se ut som om motståndaren begick ett regelbrott fast det inte begåtts något. Detta är ett vanligt inslag i modern toppfotboll och det är inte särskilt konstigt eftersom fördelarna man kan skaffa sig av filmning är enormt stora och riskerna är få. En lyckad filmning kan resultera i en straff som i sin tur kan vara avgörande för matchens utgång och en misslyckad filmning kan som mest resultera i ett gult kort. Dessa förutsättningar för aspirerande filmare kombinerat med att det stundtals är riktigt svårt för domarna att se precis vad som händer i närkamper gör det mycket lönt att försöka filma.

Det är mycket synd eftersom det skapar orättvisa beslut av domaren samt eftersom det även kan ge orättvisa matchresultat. Jag känner personligen att det finns en dubbelmoral när det gäller uppmuntring eller avståndstagande från filmning. Å ena sidan är det emot regelboken att filma men å andra sidan vill man vinna och de flesta tränarna ser nog att sin spelare filmar till sig en straff för att vinna matchen med 1-0 snarare än att det slutar 0-0.

Men jag tror det vore riktigt bra för sporten om det ändrades i regelboken så att filmningar ses klart mindre tolerant på. Till exempel att om en tydligt filmning begås så ska det vara rött kort direkt, detta tror jag drastiskt skulle minska antalet filmningsförsök. Om man även i efterhand kunde korrigera domslut i form av avstängningar och dylikt som begåtts av domarens misstag i situationer där någon filmade så vore även det ett sätt att skipa rättvisa. Till exempel i USA:s liga MLS så kan de i efterhand korrigera avstängningar som skedde på grund av att en spelare fick ett oförtjänt kort när en motspelare filmade. Det vore riktigt bra om UEFA också införde det tror jag. Personligen tycker jag att filmningar i efterhand kan bestraffas riktigt hårt, till exempel med avstängning i en match eller liknande.

Jag skulle inte gå så långt som att säga att filmningar halvt förstör fotboll men de förlöjligar den och gör den ofta orättvis. Men berätta gärna vad du själv tycker angående filmningar i fotboll och hur hårt en filmning borde bestraffas, det vore intressant för mig att veta som har så starka åsikter angående det..

HQ

Ordet "Jag" försvinner i skriftspråket

Skrivet av Rai Oh den 1 juni 2015 kl 22:24

En trend som jag har uppmärksammat på senare tider är att ordet "jag" inte används i skriftspråket. Ordet "jag" är såklart inte helt oanvänt men många människor väljer att skippa ordet i så många sammanhang som möjlighet.

En mening där man använder ordet jag kan lyda såhär: "Jag gick till affären. Där träffade jag en kompis. Jag gav honom ett tips om en bra film.

Samma mening kan skrivas på detta sätt utan att använda ordet jag: Gick till affären. Träffade där en kompis. Gav honom ett tips om en bra film.

Denna mening utan ordet "jag" är såklart fullt förståeligt ( men inte särskilt snygg ) men beroende på sammanhanget kan det ändock ibland bli förvirrande av att man inte säger "jag". Denna mening utan "jag" kan teoretiskt sätt syfta på att någon annan än jag gick till affären, kanske främst om det är svar på en fråga om vad någon gjorde. Jag tror inte att någon använder språket på detta sätt, det vill säga skippa subjektet i andra former än "jag" men utseendemässigt så är det ganska fult att skippa ord överhuvudtaget enligt mig, samt i vissa fall förvirrande. Jag inser att det kan vara korrekt svenska att skippa subjektet när det är underförstått vem det är men när det sker i den skala det gör idag kan det på sikt göra svenskan smalare då meningar blir allt mer beroende av sitt sammanhang för att kunna förstås.

75 % rabatt på FM 2014...

Skrivet av Rai Oh den 11 maj 2014 kl 22:52

...är kanske inte helt fel, speciellt om man inte äger spelet som jag råkar göra. Ett antal lustiga händelser har lett till att jag nu sitter på en steamkupong med 75 % rabatt på detta spel. En kupong som upphör att gälla på tisdag. Om någon är sugen på att skaffa FM 2014 ( Football Manager ) så kan ni kommentera här eller skicka ett meddelande till mig så får ni kupongen, jag gör ändå inget med den!