Svenska
Blog
Är filmvärlden för evigt förändrad?

Är filmvärlden för evigt förändrad?

Skrivet av Petter den 29 september 2020 kl 22:08

Corona-pandemin slog ned som en bomb, såklart. Och även om biograf/filmvärldens förluster knappast varit någons prioritet mitt i detta vansinne, och knappast den bransch eller del av världen som lidit mest (tvärtom) så uppstår nu ändå frågan; Kommer filmvärlden att kunna återhämta sig? Frågan är minst sagt befogad. För strax innan covid-19 slog ut i stort sett hela världen, kunde filmer som exempelvis Fast 8 eller Avengers: Endtrams® lira in 10-20 miljarder kronor på bio, utan större bekymmer. I och med detta har ju filmbolagen naturligtvis även satsat mer pengar i stora filmproduktioner de senaste tio åren, också. Det följs ju åt. Som ler & långhalm. Som Mäki och en ensam lakritspipa. Som P-Diddy och Havana Club Rum.

Men nu är det ju slut på det. Åtminstone temporärt, eller vad ska vi tro? Chris Nolans snordyra Tenet är ju en enda stor megaflopp just nu, och knepigt vore det väl annars med tanke på att mer än hälften av världens alla biografer fortfarande är stängda och med tanke på att de allra flesta som brukar gå på bio enligt diverse enkäter håller sig borta från allt vad biosalonger heter, just nu. Vi vet allt detta. Vi vet också att Coronan kommer att dröja sig kvar mycket, mycket längre än vad vi först tippade på i våras, när skiten träffade fläkten, så att säga.

James Cameron har spenderat 2,6 miljarder kronor på Avatar 2 som ska gå upp på bio om dryga två år. Den kommer naturligtvis att behövs sopa hem det dubbla för att nå de ekonomiska förväntningarna som Disney Fox) har på detta evighetsprojekt. Men är det möjligt, kommer det ens att vara möjligt - eller är biovärlden för evigt förändrad i och med det som nu råder? Jag tror det, tyvärr. Jag tror att vi under de kommande tio åren (eller mer) kommer att se färre biobesök, färre miljardfilmer och ett lite annat tänk i Hollywood.

Vad tror du?

HQ