Svenska
Blog
Klart som katten att Netflix ska betala tillbaka

Klart som katten att Netflix ska betala tillbaka

Skrivet av Petter den 22 mars 2020 kl 21:10

Via EU har bland annat Netflix och Youtube sedan i torsdags bantat kvaliteten rätt rejält på sina tjänster för att spara bandbredd till de/där det krisar. En god tanke såklart, som jag absolut stöttar till 100%. Vettigt, och viktigt. I fallet Youtube betalar jag noll kronor, ser det på en pytteliten mobilskärm och bryr mig extremt lite. Faktiskt. Det går dock, om man nu vill, att gå in i inställningarna där och ratta upp standardkvaliteten på 1,2 sekunder.

När det gäller Netflix går det inte. Netflix själva tog beslutet och så är det bara. Nu streamar vi alla i märkbart lägre bitrate och med tanke på hur extremt väl utbyggt Sveriges nät är, kan jag känna att det låter en smula märkligt att det ska behövas - här. Men som sagt, grundidén är viktig, och vettig. Samtidigt begriper jag mig inte på delar av diskussionen som blommat upp kring det faktum att Netflix natuuurligtvis bör kompensera oss som betalar 150 kronor i månaden för ett abbonemang, som nu inte kan streama det vi betalat för. Vi ska givetvis få igen en del av vår månadskostnad. Det råder det i min värld inga som helst tveksamheter kring.

Jag ser hur flera av er som surfar siten försökt fått det till att vi som kräver att få igen en del av månadskostnaden nu är "snåla", eller "egoistiska" - och jag skulle vilja kommentera och ge svar på just den slutsatsen, för jag tycker att det handlar om något helt annat. Inte tusan dör jag av att streama TV-serier i sämre kvalitet några veckor heller. Tvärtom. Men givetvis ska de som betalat för ett medlemsskap som nu inte får tillgång till det enligt det som utlovades vid köpetillfället - få igen delar av sin avgift. Det är ju alldeles, alldeles självskrivet. Själva grundprincipen att jag inte tänker betala för saker som jag inte sedan kan ta del av, står sig. Som läsaren Mathias Thunell skrev i en kommentar; "Vill jag sponsra välgörenhet så gör jag det, men Netflix är inte välgörenhet". De vinstade 11 miljarder kronor under 2019. De kan och bör såklart dra av kostnaden för ett premium-medlemsskap på kommande faktura. Allt annat är dåligt.

Hysteriska i-landsbekymmer nät allt kommer i kring, såklart. Men ändå.

HQ